Bröllopsmode från andra årtionden

Bröllopsmode från andra årtionden

Bröllopsmagasinet har tittat närmare på 20-, 50-, 60-, 70- och 80-talets bröllopsmode. Just de här årtiondenas bröllopsmode är vad som inspirerar flest brudar just nu.

Text: Winnie Korse | Foto: ©iStockphoto.com/chrisgramly

Generellt om 20-talet
Efter den mer feminina siluetten som rådde under första världskriget, förändrades siluetten nu och blev mer löst sittande och U-formad. Bysten skulle inte framhävas, midjan försvann, skuldrorna blev bredare och frisyrerna blev kortare och kortare. Smala pojkformer blev inne, kvinnliga kurvor gick en hård tid till mötes.

Från 1920-28 sjönk försäljningen av korsetter men två tredjedelar. Kvinnorna skulle nu visa fötter, anklar och knän i beiga neutrala nyanser, i motsatts till de tjocka svarta strumpor som var vanliga innan första världskriget. Även armarna skulle vara bara. Plötsligt började kvinnorna också sminka sig öppet, i stället för att gå och ”pudra näsan”. Läpparna skulle vara röda som oxblod.

And along came Coco. Behöver man säga mer? Coco Chanel fick alla andra designers att framstå som hopplöst gammeldags och helt ute. Nu var det Charlestonmodet som gällde. Det var också Coco Chanel som startade trenden med att man skulle vara solbränd. Skorna skulle vara utan klackar och med spännen som skulle vara prydda med imitationssmycken eller paljetter.

Tips till 20-tals looken
Välj en midjelös klänning med ett band kring höfterna eller en klänning i Charlestonstil. Välj skor utan klackar, eller kanske med en liten kilklack och långa handskar prydda med pärlor och kanske bara ett band i håret. Brudbuketten bör bestå av orkidéer och liljor, eventuellt hopbundna tillsammans med en strutsfjäder. Men det passar också fint att bara bära en slöja som hålls på plats av en blomsterkrans.

Inspiration
“Fashion of a Decade The 1920s” av Jacqueline Herald, F.Scot Fitzgerarlds bok “The Great Gatsby” eller Jack Claytons film “The Great Gatsby” från 1974 med Robert Redford i huvudrollen. Ta även en titt på Kate Moss bröllop 2011 som var inspirerat av just den här filmen.

Generellt om 50-talet
50-talets siluett fick egentligen en kickstart redan 1947 med Diors New Look. Den här looken skulle komma att dominera modebilden i tio år framåt. Kvinnorna hungrade efter kläder som inte var en feminin utgåva av en militäruniform och man kan verkligen säga att de fick vad de önskade.

Timglasfiguren och getingmidjan var uppfunnen. Med undantag för den vida, fylliga kjolen skulle man kunna tro att klänningen var vävd direkt på kroppen. Det användes en massa trix för att uppnå den eftertraktade, supersmala midjan. Bland annat användes hårda, fasta korsetter.

Tips för 50-talsstilen
Stor fyllig kjol och korsett, eller en klänning som kan dölja varje antydan till något annat än en platt mage. Smala höga klackar. Fokus på midjan och byst, franska spetsar och lager på lager. Spets symboliserade på den tiden frihet. En ljus bolero som bars över en axelbandslös överdel, en kjol som nådde till anklarna och inte hela vägen ner till golvet och trekvartsärmar var vanliga inslag. Materialet skulle gärna vara silke eller organza som numera, efter kriget, gick att få tag på.

Inspiration
Filmer med Grace Kelly till exempel Hitchcocks ”Dial M for Murder” från 1954 eller Grace Kellys eget bröllop med furste Rainer 1956 (bilder finns på nätet).

Generellt om 60-talet
60-talet inleddes med optimism och nytänkande. Mycket tack vare vita husets nya, unga presidentpar Jacqueline och John F Kennedy som bland annat gjorde det möjligt för svarta amerikaner att studera på samma villkor som vita. Men 60-talet innehöll också Cubakrisen, då sovjetunionen och USA vässade musklerna inför varandra och hela världen andades långsamt och höll tummarna för att detta inte skulle bli starten på tredje världskriget. 60-talet innehöll också en landstigning på månen och mordet på John F Kennedy 1963, som försatte hela världen i chock.

60-talets mode gjorde i stort sett upp med gamla traditioner och invanda tankegångar. Årtiondet bjöd på den klassiska PVC-klänningen, go-go-stövlar och designikonen Mary Quant introducerade ”The Miniskirt”. Jackie Kennedy gjorde ”pillerask”-hatten känd. Lösögonfransar var ett måste medan accessoarer var en relativt nertonad del av looken. Istället gällde rikligt med mönster, mönsterkombinationer och starka färger. ”Shift-kjolen” med sitt enkla snitt var våldsamt populär. Det samma gäller capribyxan och stilettklacken.

Tips för 60-talsstilen
”Fransktbrödshår” är ett begrepp från det här årtiondet och beskriver en populär frisyr där det långa håret blev uppsatt, ihopbundet och placerat uppe på huvudet vilket gav en hög och fyllig ”knöl” som påminde om en fransklimpa. Lite som Amy Winehouse eller som Audrey Hepburn i ”Breakfast at Tiffany´s” från 1961. Bröllopsklänningarna var av enklare snitt som Drottning Margrethes bröllopsklänning från 1967.

Inspiration
Ett absolut MÅSTE är TV-serierna ”Mad Men” och ”Pan Am”. 60-talets absoluta stilikoner var Audrey Hepburn och Jacqueline Kennedy.

Generellt och 70-talet
Nixon och Watergate, Muhammad Ali, Star Wars och Elvis. Alla från 70-talet, ett årtionde som plötsligt var mer fritt. I modet kunde man hitta hot pants, kaftaner, byxor med utställda ben nertill, träskor och platåskor med en häl som sällan var under 10-17 centimeter. Folk reste mer, vilket syntes i det etniska inslagen. Kjolarna skulle vara i mini, micro eller i maxlängd.

Tips för 70-talsstilen
Maxa stilen med spets och ”puff”, välj en stil i spektrumet mellan ”Flower Power” och ”Lilla Huset på Prärien”. Make-upen ska vara sparsam, inte så att du ska vara utan smink, men den ska vara naturlig och av naturnära toner. Mascaran är däremot ett måste, satsa på långa fransar och inte tjocka. Toppa läppstiften med läppglans, glitter och glans är kodord.

Inspiration
”Charlies änglar” (originalserien) där du t ex kan ta inspiration av Farrah Fawcett´s hår. Det tog på den tiden dagar att få det krullet på plats. ”Saturday Night Fever” med John Travolta från 1970-talet, är en riktig kultfilm liksom ”The Rocky Horror Picture Show”. Debbie Harry (Blondie), Bianca Jagger, som ni kan läsa om i artikeln ”Tidernas Vackraste Brudar” i detta magasin. Jerry Hall och hela Studio 54-stilen (diskotek i New York).

1980-talet
Årtiondet började storartat med Diana Spencer´s bröllop med Englands tronarvinge Charles. Många kvinnor tog inte bara plats på arbetsmarknaden under 80-talet, de fick även ledande ställningar vilket avspeglade sig i modet. Feminina kopior av männens kostymer blev en vanlig syn. Designers som Donna Karan och Armani klädde kvinnorna till succé med kavajer med axelvaddar som underströk auktoriteten. Man behöll kvinnligheten genom att matcha kavajerna med feminina underdelar. Kvinnorna insåg snabbt att de breda axlarna gjorde att de så slankare ut och plötsligt såg man axelvaddar på allt från aftonklänningar till T-shirts. Man kunde också se tryck på t-shirten och det var nu begrepp som fladdermusärmar, puffärmar och bodystockings föddes. Färgerna var starka, kulörer som fuchsia, grön, lila och metallic dominerade. Material som angoragarn och moharingarn samt enorma smycken var ett vanligt inslag. Kvinnorna skulle vara muskulösa och vältränade som till exempel Jane Fonda och Olivia Newton John och aerobics och workout såg dagens ljus. Håret skulle vara stort och högt. Mousse, spray och gelé var ett måste!

Tips för 80-talsstilen
80-talsstilen är supercool, så länge du tänker på att det inte är en maskerad du ska på. Du måste dra gränsen innan den risken uppstår. Du kan hämta mycket inspiration till 80-talsstilen från TV-serien Dallas, där man kan se den ena aftonklänningen efter den andra. Långa smala klänningar i silke eller crepe de chine med asymmetriska skärningar över skuldrorna ger en smal siluett. Det är inte den överdrivna Diana-looken du ska satsa på och det finns en del rädslor för 80-talets bröllopsmode om du söker på nätet. 

Inspiration
Slaget från Studio 54 dyker ofta upp när det handlar om 80-talet. Det var den tidens största stilikon tillsammans med Grace Jones och Bianca Jagger. TV-serien Dallas, som fick miljoner av tittare att klistra sig framför TV:n varje vecka, påverkade också modet.

Publicerad 2012-04-27


 • En tjuvkik in i klänningarnas värld

  En tjuvkik in i klänningarnas värld

  Det är inte bara vitt! Om du tittar in i bröllopsklänningarnas värld kommer du upptäcka att det finns olika klänningsmodeller, tygmaterial, och färgnyanser.

 • Innovativa hårsmycken

  Innovativa hårsmycken

  En ny bröllopskollektion har lanserats. Björnram Millinery´s första bröllopskollektion med vackra och unika hårsmycken och huvudbonader.

 • Säkra den perfekta klänningen

  Säkra den perfekta klänningen

  En klänning som inte hinner sys upp i tid? Fel material, storlek eller färg? Oftast blir bröllopsklänningen precis lika drömsk som man fantiserat om men det gäller att...

 • Under bröllopsklänningen

  Under bröllopsklänningen

  ”Det lilla under” är något som de flesta blivande brudar har hört talas om och vad du bär under bröllopsklänningen kan vara det som gör att klänningen sitter som gjute...

 • Packa brudväskan rätt

  Packa brudväskan rätt

  När dagen D är kommer vill man att allt ska gå som planerat. Men det är inte alltid det blir så. Tårar, maskor i strumpbyxorna, värme, huvudvärk och regn. Listan kan göra...
 • Varmt och vackert

  Varmt och vackert

  Drömmer du om ett vackert vinterbröllop? Tänk då på att välja accessoarer som både är vackra och som värmer. Det ena behöver inte utesluta det andra och som hjälp på t...

 • Accessoarer i tiden

  Accessoarer i tiden

  Att välja accessoarer till sitt bröllop är en resa i sig. De rätta accessoarerna kan lyfta hela looken.

 • Så såg vi ut för 20 år sedan

  Så såg vi ut för 20 år sedan

  I år firar Bröllopsmagasinet porslinsbröllop med läsarna, eftersom det är 20-år sedan första nummret gavs ut i Danmark. Men det har hänt en hel del med bröllopstrenderna ...
 • Vilken klänning är du?

  Vilken klänning är du?

  Vad du väljer att ha på dig för klänning på livets viktigaste dag avslöjar en hel del om dig som person. Allt ifrån ärmlängd till dekorationer och accessoarer speglar del...
 • Pricken över i!

  Pricken över i!

  Carrie Bradshaw (Sex and the City) utbrast när hon blev rånad: “Please Sir, you can take my Fendi bag, you can take my ring and my watch but please don’t take my Manol...