Bröllopstrenderna 2012

Bröllopstrenderna 2012

Vi har frågat några kända designers om vad som gäller inom bröllopsmodet just nu och hur trenderna kommer utvecklas framöver.

Text: Jeanette Henriksson | Foto: Enzoani, Pronovias & Sincerity

För att verkligen hålla koll på trenderna har vi alltid kontakt med de som designar och skapar, kanske de viktigaste klänningarna i livet, bröllopsklänningarna. Bröllopsmagasinet lägger stor vikt vid att alltid ge er, våra läsare och blivande brudpar, det senaste och bästa för er stora dag.

Kang Chun Lin
En av de designers vi frågade var Kang Chun Lin, som är utbildad på London College of Fashion och designar under namnet Enzoani.

Här berättar han om sig själv och om hur hans karriär startade;
– Jag startade min karriär, efter min utbildning, som inköpare för exklusiva modebutiker. Men min passion har allt varit att designa och då gärna bröllopsmode som jag är extra svag för då det innebär en frihet och är väldigt sofistikerat. Som designer kombinerar jag mig av den europeiska och asiatiska kulturen och skapar därigenom klänningar med fina silhuetter men som samtidigt är funktionella.

Vad inspirerar dig?
– Jag spenderar mycket av min tid med att resa genom Europa, Asien och USA. Hur modet förändras från plats till plats inspirerar verkligen mig. Under tiden jag reser runt tecknar jag hela tiden tills jag hittar en sketch jag älskar. Jag ritar sedan hela kollektionen efter utefter just den här designen.

Hur kommer 2012 års bröllopstrender se ut och hur tror du trenderna kommer utvecklas framöver?
– Bröllopstrenderna tenderar till att inbjuda till lite färger på bröllopsklänningarna. Det kan vara ett färgat bälte eller en klänning i en mjuk grön eller rosa pastell. Man kan också se att brudar, tack vare klänningen Kate Middleton bar, efterfrågar klänningar med ärmar igen. Kvinnor är mer benägna att ta risker och att välja en klänning som sticker ut antingen när det kommer till siluett eller till färg. Hur modet än utvecklas kommer de blivande brudarna alltid att vilja visa sig från sin allra bästa sida på sin bröllopsdag.

Manuel Mota
Bröllopsmagasinet har även frågat Pronovias designer Manuel Mota om kommande trender:
– Jag visste med en gång vilken karriär jag skulle välja i livet. Först tänkte jag att jag ville designa arkitektur som jag alltid varit svag för. Men till slut valde jag istället att designa läder och hamnade i modeindustrin, min andra stora passion.

Vad inspirerar dig?
– Jag gillar att odla den inre världen och just därför älskar jag allt som har med foto och konst att göra. Föremål och saker som kan inspirera mig och ge mig nya idéer. Jag är en riktig samlare av mode och konst böcker. Jag har mitt hem vid Medelhavet och älskar havet och vattensporter. Jag inspireras av vattnet.

Manuel Mota fortsätter att berätta om 2012 års bröllopstrender;
– 2012 års bröllopsklänningar är riktigt ”Paris” glamourösa och för tankarna till klassisk balett. Kollektionen innehåller magnifika kreationer innehållande fluffiga fjädrar. Materialen är mer ”back to basics” och i stället för organza och chiffong ser man naturliga material. Något annat man ser är klänningar med mer volym. Accessoarer för 2012 är fjäderboleros, capes, ponchos och små jackor.

När vi frågar vad han tror om kommande trender inom bröllopsmodet svarar han;
- Vi jobbar med de trenderna just nu, det är en hemlighet!

Tony Mentel
Nästa stora designer som ska berätta om bröllopstrenderna är Sincerity Bridal designer Tony Mentel.

Berätta om dig själv som designer och om hur allt en gång startade?
– Jag kommer från en familj av skräddare och modeskapare, så detta var något jag födde till. Jag studerade mode på Royal College of Art i London och efter det började jag direkt att arbeta inom industrin. Jag arbetade för flera stor modeföretag samt för Englands största underklädesföretag, vilket var en bra erfarenhet och där jag lärde mycket om skärning och konstruktion. Efter det flyttade jag till Tyskland där jag jobbade och designade damunderkläder under fem år. Där lanserade jag en brud- och festkollektion, innan jag vandrade vidare dit jag är i dag. Hos Sincerity Bridal.

Vad inspirerar dig?
– Jag inspireras av många saker. Jag bor i London som ju är en fantastisk stad och enastående modecentrum. Jag reser också mycket i arbetet och träffa många ”riktiga” brudar från hela världen. Jag anordnar speciella events, jag kallar designdagar. Då visar jag upp delar av min kollektion i en närbelägen butik och blivande brudar kan komma och prova klänningarna. Detta är väldigt inspirerande för mig. Känslan de får när de bär den är viktig för mig och vissa av mina designer är direkt inspirerade av blivande brudar jag pratat med. Jag ser mig också runt i världen för att hålla koll på vad som händer inom bröllopsmodeindustrin. Även film och konst inspirerar mig och jag besöker många utställningar. Något som också utmärker vårt företag är att vi utvecklar många nya material som vi använder i våra bröllopsklänningar. Jag arbetar med många olika fabrikat för att få fram nya färger, nyanser och skuggor. Jag har också utvecklat min egen stil när det kommer till broderier, detta har gett mig många nya vägar att arbeta med.

Berätta om 2012 år trender och hur du tror bröllopsmodet utvecklas framöver.
– Den trend man kan se i vår kollektion för 2012 är vintage, romantisk stil. Massor av vackra spetsar á la 50-talet. Volym och lager på lager. Vi har till exempel en vacker guldklänning som har två lager av spetsar i olika nyanser och med en textil som ser antikbehandlad ut. I framtiden ser jag en återgång till det mer trendiga med höga nacklinjer och olika sätt att göra ärmar och att bygga upp nacklinjer på. Fortfarande inspirerat av vintage och 50-talet, men med en mjuk och romantisk hand.

Publicerad 2012-01-10


 • En tjuvkik in i klänningarnas värld

  En tjuvkik in i klänningarnas värld

  Det är inte bara vitt! Om du tittar in i bröllopsklänningarnas värld kommer du upptäcka att det finns olika klänningsmodeller, tygmaterial, och färgnyanser.

 • Innovativa hårsmycken

  Innovativa hårsmycken

  En ny bröllopskollektion har lanserats. Björnram Millinery´s första bröllopskollektion med vackra och unika hårsmycken och huvudbonader.

 • Säkra den perfekta klänningen

  Säkra den perfekta klänningen

  En klänning som inte hinner sys upp i tid? Fel material, storlek eller färg? Oftast blir bröllopsklänningen precis lika drömsk som man fantiserat om men det gäller att...

 • Under bröllopsklänningen

  Under bröllopsklänningen

  ”Det lilla under” är något som de flesta blivande brudar har hört talas om och vad du bär under bröllopsklänningen kan vara det som gör att klänningen sitter som gjute...

 • Packa brudväskan rätt

  Packa brudväskan rätt

  När dagen D är kommer vill man att allt ska gå som planerat. Men det är inte alltid det blir så. Tårar, maskor i strumpbyxorna, värme, huvudvärk och regn. Listan kan göra...
 • Varmt och vackert

  Varmt och vackert

  Drömmer du om ett vackert vinterbröllop? Tänk då på att välja accessoarer som både är vackra och som värmer. Det ena behöver inte utesluta det andra och som hjälp på t...

 • Accessoarer i tiden

  Accessoarer i tiden

  Att välja accessoarer till sitt bröllop är en resa i sig. De rätta accessoarerna kan lyfta hela looken.

 • Så såg vi ut för 20 år sedan

  Så såg vi ut för 20 år sedan

  I år firar Bröllopsmagasinet porslinsbröllop med läsarna, eftersom det är 20-år sedan första nummret gavs ut i Danmark. Men det har hänt en hel del med bröllopstrenderna ...
 • Vilken klänning är du?

  Vilken klänning är du?

  Vad du väljer att ha på dig för klänning på livets viktigaste dag avslöjar en hel del om dig som person. Allt ifrån ärmlängd till dekorationer och accessoarer speglar del...
 • Pricken över i!

  Pricken över i!

  Carrie Bradshaw (Sex and the City) utbrast när hon blev rånad: “Please Sir, you can take my Fendi bag, you can take my ring and my watch but please don’t take my Manol...