Brudgummen sätter standarden

Brudgummen sätter standarden

Vad ska man ha på sig på ett bröllop? Vanligtvis är detta angivet i inbjudan. Brudgummens kläder styr vad bruden ska ha på sig, samt vad brudföljet och gästerna ska bära.

Text: Petteri Kainulainen | Foto: Philippe Rendu

Ingen vill ju vara ”fel” klädd på ett bröllop, just därför ska man utgå från herrarnas klädkod. Något man kan säga generellt är att den svarta kostymen i princip aldrig kan bli fel. Fracken är en kvällsklädsel och jaquette hör till bröllop som slutar innan kl 18.

Formellt betyder:

Brudgum Brud
Casual Klänning, byxor eller blus. Kavaj i valfri färg.
Mörk kostym  Fest- eller aftonklänning
Frack Hellång aftonklänning
Jaquette  Klänning eller byxdress
Smoking Kort/lång aftonklänning


Jaquette - perfekt i solsken
- Eftersom vi hade ett tvådelat bröllop var jaquette det bästa alternativet för oss. Först på dagen hade vi en tillställning för de närmaste släktingarna och vännerna. Senare på kvällen hade vi en fest för hela vänkretsen. Jag bytte jaquetten på kvällen, till en mer avslappnad kostym, berättar Henrik.
Jaquette är ett fint alternativ för brudpar som väljer att ha sitt bröllop innan klockan 18.00. Om brudgummen trivs i jaquette och om bröllopet inte ska hålla strikt på tradition och etikett, kan han givetvis bära jaquette även till bröllop efter klockan sex.
Man kan säga att jaquettens kavaj är en grå eller svart frack, där ”kjolarna” räcker ner under knäna. Byxorna är svart/grå-randiga. Skjortan ska vara vit och med stående krage. Västen är grå eller färgad. Kravatten är grå eller svart/vit. Ett alternativ, som blir mer och mer populärt, är en plastrong.
Svarta skinnskor, vit näsduk, hög hatt och antingen en vit orkidé eller en nejlika på kavajslaget gör den här outfiten fulländad. På vintern är kavajen svart, mörkblå eller mörkgrå, midjebandet är vitt och handskarna grå.Bonjouren böjer sig inte för etiketten
- Bonjouren motsvarar väl inte helt den officiella etiketten. Men jag tycker alla andra alternativ är trista och vanliga, så jag bestämde mig för bonjouren. Trista och vanliga eftersom jag varje dag, på jobbet, bär mörk kostym. Mina kläder kommer från samma kollektion som min blivande frus bröllopsklänning, berättar William om sitt klädval.
Bonjourens kavaj påminner om en traditionell kostymkavaj, men den är längre och räcker ned till halva benet. En bonjour gör det möjligt för brudgummen att välja mellan flera färger och mönster eftersom jackan kan vara både svart eller färgad, eller med mönster. Till bonjouren bär man antingen samma typ av byxa som till fracken eller en vanlig kostymbyxa. Men även en grå jackettbyxa kan fungera. Istället för en slips kan man välja plastrong.
Ett bounjourset innehåller en skjorta/västkombination och likadana skor som till jaquetten. Ett lyxigt och enhetligt resultat i brudparets klädsel får man genom att anpassa färgvalet på västen och plastrongen. Den kan väljas helt fritt och matchas till brudbukett och bröllopsklänning.   

Fracken - högtidsklädselns kung
- Eftersom vårt bröllop verkligen följde etiketten in i minsta detalj, var frack det enda alternativet för mig, berättar Jan-Erik.
Vid eftermiddagsbröllop är facken väldigt traditionell, stilig och enligt traditionen är detta en outfit man inte tar på före klockan 18.00 på kvällen. Det kan göras ett undantag om bröllopet sträcker sig till lång ut på kvällen, även om själva bröllopet började innan klockan 18.00.

Till fracken bärs ett par svarta byxor utan slag men med silkesränder utmed sidorna. Skjortan är vit, bröstpartiet är slätt eller vikt i veck. Skjortans krage är mjuk och stående, men även avtagbar krage passar fint. Västen är vit och sticker ut några centimeter under fracken. En vita näsduk ska kika ut från frackfickan. Till fracken hör också en vit fluga och svarta lackskor. Om man vill kan man genom att bära en hög hatt eller en vit nejlika, förhöja looken och göra den mer glamourös.
 
Mörk kostym - enkel och elegant
- Eftersom vårt bröllop inte var så formellt och vi betalade alla kostnader själva, hade jag min svara kostym på mig under bröllopet. Tillsammans med en väst och en slips blev den en fin och festlig outfit, säger Peter.
En mörk kostym fungerar alltid, var och när som helst. En traditionell mörk kostym finns även i de flesta mäns garderober. Den kan fixas till med hjälp av färger som passar till bröllopet, kanske med en väst och plastrong i en lite starkare färg. Brunt och grått förknippas ofta med vardagskläder, så undvik dessa om du vill ha en festligare look.

Till en mörk kostym hör en vit skjorta. Dubbla manschetter förstärker det festliga uttrycket. Ytterligare lite lyx tillför man kostymen men hjälp av en vit näsduk eller en hatt. På ett sommarbröllop kan kostymen vara ljusare än på vintern.


 
Smoking betyder fest
- Smokingen är ett självklart alternativ till fracken och jaguetten. Egentligen var den min frus önskan att jag skulle bära smoking. Jag bar därför hennes döda fars gamla smoking på vårt bröllop, berättar Simon.
Även när det gäller smokingen kan man säga att den avviker från etiketten något, fast på ett trevligt sätt. Den passar utmärkt till lite mer avslappnade bröllop.

Smokingen påminner om en mörk kostym. Kavajen har inga ”kjolar”, skillnaden är att kavajslagen är i siden. Den vanligaste färgen på smokingen är svart, men den kan också vara vit. Byxorna är, om jackan är vit, antingen vita eller svarta. Yttersömmarna på byxbenen är smyckade med en fin rand av satin, i samma färg som byxorna. För att ”hotta” upp smokingen kan man använda en fluga, ett brett silkesbälte och en väst.

Den formella nationaldräkten
Till slut ska det nämnas att nationaldräkter alltid passar till bröllop och andra festligheter. Att bära just en nationaldräkt är vanligast bland samerna men förekommer över hela landet. En nationaldräkt, som verkligen representerar brudparet, är alltid rätt.

Tips
• Välj alltid personliga kläder som går i din och ditt bröllops stil. Förbered det du ska ha på dig, kläderna, skorna och accessoarerna väl och tänk på att fluga och näsduk inte går ihop.
• Manschettknappar hör en outfit till för att gör alooken komplett.
• Ta på långa strumpor så gästerna slipper se dina anklar när du står vid altaret.
• Även om det finns en del etiketter att följa, är ändå det viktigaste att du trivs i dina bröllopskläder.
• Så fort brudgummen tar av sin kavaj kan övriga gäster göra likadant.

Publicerad 2011-11-25


 • Bröllopsskor för alla stilar

  Bröllopsskor för alla stilar

  Brudgummens skor är viktiga för hur hans outfit ska upplevas. Trendiga, stilfulla skor gör susen för alla tillfällen och kan bäras både till fest och vardag.
 • Skäggets hemligheter

  Skäggets hemligheter

  Själv hatar jag skäggrakning lika mycket som skäggväxt. Om nu skägget måste växa kunde det inte bli rejält manligt eller alternativt helt låta bli att växa? Vad ska ma...

 • I huvudet på en brudgum

  I huvudet på en brudgum

  Mycket kretsar kring bruden, både på bröllopsdagen och under planeringen. Men vad tänker egentligen brudgummen på? Vi har frågat Andreas Friberg om vad som surrade i h...

 • Brudgummen 2013

  Brudgummen 2013

  Dagens män är mer upptagna av vad de ska bära på sin stora dag än tidigare generationer. Men vad är det som gäller för honom 2013? Bröllopsmagasinet har givetvis svare...

 • Toppa outfiten med rätt accesoarer!

  Toppa outfiten med rätt accesoarer!

  Brudgummens bröllopskläder ska inte prioriteras bort. Han har väl lika stor rätt, som bruden har, att få bära det bästa på sin stora dag!

 • Brudgummens väst gör stor skillnad

  Brudgummens väst gör stor skillnad

  Västen är inte längre bara en del av brudgummens formella bröllopsklädsel. Västen ger också den mest avslappnade brudgum ett verktyg att se riktigt läcker ut. Hör bara...

 • Underkläder för honom

  Underkläder för honom

  Medan bruden alltid har kunnat glädja sig åt ett helt hav av vackra underkläder, har brudgummen traditionellt nöjt sig med silkeskalsonger och ett par nya strumpor på ...

 • Kläderna gör mannen!

  Kläderna gör mannen!

  Det är inte bara brudklänningen som är i fokus numera. Brudgummens klädsel är precis lika viktig. För att hjälpa alla trendmedvetna män har vi frågat några
  desig...

 • Männens smycken

  Männens smycken

  Brudgummen accessoarer är en viktig del av bröllopsklädseln. Men vad finns det för alternativ och vad passar ihop?

 • Brudgummen sätter standarden

  Brudgummen sätter standarden

  Vad ska man ha på sig på ett bröllop? Vanligtvis är detta angivet i inbjudan. Brudgummens kläder styr vad bruden ska ha på sig, samt vad brudföljet och gästerna ska bä...