Intervju med en marskalk

Marskalker

Att bli utsedd till marskalk, eller bestman som det också kallas, är en ära.  Men vad innebär det egentligen?

Text: Jessica de Beer | Foto: Jennie Kumlin

Det är oftast en nära vän eller bror till brudgummen som blir utsedd till marskalk. Tanken är att han ska stötta brudgummen inför det stundande bröllopet, anordna svensexan och hålla tal under middagen.  Marskalken och brudgummen bär oftast liknande kläder och det är vanligt att de träffas innan vigseln och klär sig samtidigt. Eventuellt får marskalken sedan i uppgift att hämta tärnan och föra henne in i kyrkan. Han ansvarar även för ringarna i kyrkan. Oscar Monell har fått det ärofyllda uppdraget att vara marskalk åt sin vän Peter. Han har även fått andra roliga uppgifter inför bröllopet och dessutom känner han tärnan väldigt, väldigt väl.

Hur blev du tillfrågad om att vara bestman/marskalk?
När våra kära vänner Peter och Maria avslöjade att de skulle gifta sig för mig och min fru, så passade de även på att ”avslöja” planerna de hade för oss, att de gärna ville att vi skulle hjälpa dem med förberedelserna, och även under festligheterna.

Var du förvånad över att det blev just du?
Både och, Peter har vänner som han har känt en längre tid, men samtidigt så umgås vi nog närmast varandra i nuläget. Vi känner varandra innan och utan och jag tror nog att jag kan vara till viss nytta under spektaklet.

Är du orolig för vad det innebär?
Orolig? Nej verkligen inte, snarare ytterst förväntansfull, och oerhört glad över att få dela mina bästa vänners dag på så nära håll!

Allmänna tankar om din roll?
Mat och glädje! Mat är viktigt för att orka ordentligt, glädje är nödvändigt för att göra detta till en minnesvärd dag, snarare än en dag full av stress och förberedelser. Jag hoppas kunna fungera som en coach som ser till att allt fungerar och ser till att det mesta går som det ska. Peter ska bara behöva njuta!

Har du haft bra kontakt med tärnan?
Ja det får jag väl påstå, hon är min fru…

Har ni samarbetat på något sätt?
Vi kommer att samordna oss ganska så mycket inför förberedelserna. Hon kommer nog att vilja lägga sig i svensexan eftersom hon lärde känna Peter innan jag lärde känna honom.

Vad har du planerat till svensexan?
Jag ser en svensexa som ett tillfälle för brudgummen att träffa massor med vänner och ha riktigt kul och få bli ompysslad. Svensexor ska absolut inte vara förnedrande eller bara vara ett fylleslag. Humor är naturligtvis välkommet, men vuxna människor kan umgås och ha riktigt roligt genom att göra aktiviteter som brudgummen faktiskt tycker är skoj!

Tanken är att försöka samla en hel del vänner (både killar och tjejer – vi är inte så noga med könsuppdelningen) från när och fjärran och kanske överraska till frukost hemma hos Peter. Det är alltid trevligt att kunna duka upp en rejäl frukostbuffé för att inleda dagen på det rätta sättet. Vi diskuterar även om vi ska ha möhippan samma dag, och göra en gemensam kidnappning.

När det gäller aktiviteter under dagen så är det viktigaste för oss att Peter får en riktigt trevlig dag. Vad uppskattar han mest i livet? Vad är njutning för honom? Ett måste får nog bli att prova whiskey på Grand Hôtel i Lund. Hela konceptet blir nog väldigt trevligt: djupa fåtöljer, långa samtal och rökig malt.

Det finns lösa planer på att avsluta tillsammans, eller åtminstone mellanlanda med möhippegänget. Jag är inte helt säker på huruvida vi kommer att gå ut och festa på kvällen, det kan lika gärna bli så att vi stannar hemma och gör en riktigt rolig temafest av något slag. Peter älskar till exempel att sjunga - även om han är helt usel på det – så lite karaoke skulle nog vara kul.

Jag ska definitivt se till att filma svensexan och klippa ihop något skoj av det. Det är väl kanske det närmaste vi kommer någon typ av förnedring, att han får bjuda på sig själv.

Vara coachen som tar alla smällar, låta Peter ha riktigt roligt och bara njuta! Jag ska också se till att han är mätt, eller snarare inte hungrig, för då är man så lättstött. Jag misstänker att han kommer att vara något nervös, och då gäller det att vara beredd med mat och tidsfördriv. Eftersom vi inte kommer att spendera timmar med håruppsättning eller sminkning så gäller det att ha annat för sig.

Kan hända att det är praktiska detaljer som ska slutföras i kyrkan eller till festlokalen, och då räknar jag med att samordna det så att Peter slipper fokusera på det. Jag ska vara lite spindeln i nätet, alla ringer mig om det är något problem. Peter kan ha sin mobil avstängd under dagen helt enkelt.

Sen är det ju inte fel att försöka ha lite kul! Det ska inte vara så ödesmättat och seriöst, man måste kunna slappna av lite och ha en riktigt rolig dag helt enkelt. Det har man genom att äta gott och njuta av bra musik eller liknande.

Jag funderar på om man kanske skulle gå till ett spa eller salong ändå? Kanske fixa med skägget eller något annat pyssligt men jag vet inte... kanske inte skulle uppskattas...

Vad tror du förväntas av dig som marskalk?
Jag har pratat med Peter om just vad som förväntas av mig och det svar jag får är just stöd. Eftersom det för många är första gången man gifter sig, så vet man inte riktigt vad som kommer att hända eller vad man är i behov av. Men när det gäller förväntningar så tror jag inte att man kan säga något annat generellt än så. Sen måste man prata om sin roll med brudgummen, vad som förväntas. Vissa kommer att vilja ha full kontroll och inte släppa någonting. Andra lämnar med varm hand över styrandet under dagen. Det där är väldigt individuellt och oerhört psykologiskt betingat till vilken typ av individ man är. Så det är nog bra att i ett tidigt skede prata med varandra. 

Ska du hålla tal på bröllopsdagen?
Absolut! Men kanske inte ett traditionellt tal, det finns många andra sätt att framföra sin kärlek till brudparet på. Jag kommer nog inte författa det förrän någon dag i förväg. Kanske kommer jag att försöka säga något spontant, men det blir sällan särskilt bra.

Jag och min fru (tärnan) har också diskuterat kring att göra ett ”stafett-tal” mellan flera av Peters vänner. Lite som en tidsaxel, uppläst av den person det berör. Sen är jag mycket för att göra filmer och musikaliska upplevelser som roar hela församlingen. Det ska vara skoj att gå på middag, inte ett sentimentalt sömnpiller.

Vad har du för råd till andra marskalker?
Det är rätt klokt att väldigt tidigt prata med brudparet (naturligtvis) för att förstå hur de vill ha sin dag. Jag har valt att ta en väldigt aktiv roll i förberedelserna, men det är naturligtvis frivilligt. Samordning mellan tärna och marskalk är nog också klokt, de kommer trots allt att jobba väldigt mycket tillsammans.  Men den viktigaste rollen man har tror jag är att se till att denna dag blir toppen för brudparet, det uppnår man genom glädje och skratt. Ha roligt och njut av dagen, men ta det inte för allvarligt för det är egentligen bara en stor fest!

Publicerad 2009-03-31


 • Bröllopsskor för alla stilar

  Bröllopsskor för alla stilar

  Brudgummens skor är viktiga för hur hans outfit ska upplevas. Trendiga, stilfulla skor gör susen för alla tillfällen och kan bäras både till fest och vardag.
 • Skäggets hemligheter

  Skäggets hemligheter

  Själv hatar jag skäggrakning lika mycket som skäggväxt. Om nu skägget måste växa kunde det inte bli rejält manligt eller alternativt helt låta bli att växa? Vad ska ma...

 • I huvudet på en brudgum

  I huvudet på en brudgum

  Mycket kretsar kring bruden, både på bröllopsdagen och under planeringen. Men vad tänker egentligen brudgummen på? Vi har frågat Andreas Friberg om vad som surrade i h...

 • Brudgummen 2013

  Brudgummen 2013

  Dagens män är mer upptagna av vad de ska bära på sin stora dag än tidigare generationer. Men vad är det som gäller för honom 2013? Bröllopsmagasinet har givetvis svare...

 • Toppa outfiten med rätt accesoarer!

  Toppa outfiten med rätt accesoarer!

  Brudgummens bröllopskläder ska inte prioriteras bort. Han har väl lika stor rätt, som bruden har, att få bära det bästa på sin stora dag!

 • Brudgummens väst gör stor skillnad

  Brudgummens väst gör stor skillnad

  Västen är inte längre bara en del av brudgummens formella bröllopsklädsel. Västen ger också den mest avslappnade brudgum ett verktyg att se riktigt läcker ut. Hör bara...

 • Underkläder för honom

  Underkläder för honom

  Medan bruden alltid har kunnat glädja sig åt ett helt hav av vackra underkläder, har brudgummen traditionellt nöjt sig med silkeskalsonger och ett par nya strumpor på ...

 • Kläderna gör mannen!

  Kläderna gör mannen!

  Det är inte bara brudklänningen som är i fokus numera. Brudgummens klädsel är precis lika viktig. För att hjälpa alla trendmedvetna män har vi frågat några
  desig...

 • Männens smycken

  Männens smycken

  Brudgummen accessoarer är en viktig del av bröllopsklädseln. Men vad finns det för alternativ och vad passar ihop?

 • Brudgummen sätter standarden

  Brudgummen sätter standarden

  Vad ska man ha på sig på ett bröllop? Vanligtvis är detta angivet i inbjudan. Brudgummens kläder styr vad bruden ska ha på sig, samt vad brudföljet och gästerna ska bä...