Lägg (vik)t på servetten!

Lägg (vik)t på servetten!

Bordsdekorationen är en helt egen del när bröllopsmiddagen planeras. Det är här bröllopets tema visas.

Text: Cathrine Engebret | Foto: Sakari Röyskö

Färger och former på dukar, serviser och dekorationer väljs med omsorg. Likaså färgen på servetterna. Men har du tänkt på att själva formen på servetten kan lyfta dukningen ännu ett snäpp?

Origami betyder pappersvikning (från ”ori” som betyder vik och ”kami” som betyder papper). Ordet används när man pratar om konsten att vika papper efter geometriska regler för att uppnå en önskad design. Origami kommer från början från Japan och många utav origami vikarna kommer just från Japan. Origami är dock något som spridit sig över hela världen och designerna kan variera från enkla figurer som bara kräver två eller tre vikningar, till komplicerade konstverk som kräver vikningar i flera timmar. Servetter så som vi känner igen dem är tillverkade utav tyg eller mjukt papper, gärna i flera lager och är oftast kvadratisk. Vikning av servetter är en helt egen gren inom origami.

Europeiska traditioner
I Europa har servetten historiskt sett främst fungerar som ett klädskydd och det var i egenskap av detta den blev introducerad i den europeiska bordskulturen på 1600-talet. Om du har funderat på varför vissa servetter är så stora, är det för att de från början skulle räcka till för att täcka stora kragar som användes på den tiden. För att torka sig runt munnen använde man på den tiden bröd. Det är därför man ibland serverar bröd till finare middagar även idag.

Servetten blev fort en viktig del av helhetsintrycket vid ett dukat festbord och servettvikning introducerades snabbt. De flottaste kreationerna kunde man hitta på barockens festbord, där de sågs som ett konstverk. Vissa personer som dukade för hovet skickades till och med till Paris för att bli proffs på konsten.

På 1700-talet ville man ha lite enklare servettvikningar och de stora vackra konstverken till servetter blev mest synliga vid ceremoniella måltider, som till exempel bröllop och begravningar. På 1800-talet väcktes traditionen igen och användes då vid de flesta festbord. Oftast fick herrarna en enklare vikt servett och damerna en mer avancerad. Solfjädersformen var mycket populär åt damerna.

Gör det själv
Servettvikning är en konst med höga krav på noggrannhet. Materialet kan lika gärna vara papper som linne. Linneservetter ger de vackraste vikningarna, men det kan bli väl så effektfullt med en enkel pappersservett. Om ni bestämmer er för en enklare vikning av servetten, passar en pappersservett bäst.

Det som ger det allra finaste resultatet, är att vika en nystruken linneservett som inte torkat helt. Allra bäst är det att börja vika direkt efter strykningen medan servetten fortfarande är lite fuktig. Om den verkar för stel, kan man mjuka upp den med en försiktig vattendusch.

När det gäller själva vikningen, är det nu för tiden ingen idé att försök agera dekoratör vid hovbordet och resa till Paris för att lära sig den ädla konsten. Det är bara att söka på nätet så hittar man all information man behöver. Vill ni kanske ha hjärtformade servetter, vita finskjortor, prinsesskronor, orkidéer, paradisfåglar, kungakronor, eller servetter vikta som vackra rosor? Vik på, det tar festbordet garanterat till en ny, högre nivå!

Publicerad 2012-08-20


 • Klassiskt kurortsbesök i Söderköping

  Klassiskt kurortsbesök i Söderköping

  En ljuvlig skärgård, en unik vattenfarled och ett anrikt kurhotell - vi åker till småstadsidyllen Söderköping och tar in på dess pärla: Söderköpings Brunn.

 • Bröllopskomikern-Den perfekta Bröllopsunderhållningen!

  Bröllopskomikern-Den perfekta Bröllopsunderhållningen!

  Ett gott skratt förlänger livet – det är ju väl känt – så varför inte bjuda brudpar och gäster på en fantastisk skrattfest, utöver det vanliga!

 • Med havet som närmsta granne

  Med havet som närmsta granne

  Havet! Låt dig omslutas av havet. På en lång, lång brygga i Fiskebäckskil ligger Gullmarsstrand Hotell & Konferens. Noll meter från havet alltså. Med ljuvlig utsik...

 • Kinderägg för livsnjutare

  Kinderägg för livsnjutare

  Sedan Sankt Jörgen Park Resort i Göteborg öppnade har utmärkelserna duggat tätt. Nu senast tilldelades man SpaStar Award 2012 i kategorierna Årets bästa spa samt Årets Sp...
 • Sankt Gertruds Festsalar

  Sankt Gertruds Festsalar

  Sankt Gertrud är ett kvarter med unik atmosfär i hjärtat av Malmö. Det har anor från 1500-talet och en miljö som är ovanligt charmig för en storstad – med kullerstensg...

 • Go West!

  Go West!

  Att bo på herrgård är en sak - att bo på en ranch något helt annat. Jultorp Ranch bjuder på cowboymiljö och här kan du lära dig westernridning, lassokastning och lined...

 • Esperöd Herrgård - full av historia

  Esperöd Herrgård - full av historia

  Esperöd låg vid landsvägen, när intil hafvet på en artig ort….”. Dessa ord som nedtecknades av Carl Linnaeus redan 1749 gäller än i dag. Esperöd ligger på sluttningarna m...
 • Pärla på Öland

  Pärla på Öland

  Det är så enkelt, man åker bara över Ölandsbron, fortsätter drygt en kilometer och så är man framme vid Hotel Skansen - en riktig pärla.

 • Charm med anor

  Charm med anor

  Visst känns det lite speciellt att bo på ett ställe där man redan anno 1737 kunde få ett mål mat och en säng för natten. Gemytliga Åhus Gästgifvaregård är en pärla med...

 • Bröllopspraliner

  Bröllopspraliner

  Tänk att ha sin egen pralin! Gå till en chokladbutik som gör sina egna praliner och be de göra pralinerna i era favoritsmaker, eller praliner som passar till ert bröll...