Rätt vin – en succé!

Rätt vin – en succé!
Det här med rätt vin till maten är ingen lätt sak och det gäller att välja rätt. Hela matupplevelsen kan hänga på valet av vin. För att ge er lite tips har vi frågat en riktig expert.

Text: Jeanette Henriksson | Foto: ©iStockphoto.com/Worytko_Pawel

Den här experten heter Henry Johansson och är produktmanager på wine&spirits. Han hjälper er här att reda ut vad som gäller när det kommer till vilket vin ni ska välja till vilken rätt.

Det första era gäster möts av när de kommer till platsen där ni ska ha er bröllopsmiddag och fest är välkomstdrinken. Den startat er livs fest.

Men vad ska man då tänka på när man väljer välkomst- eller fördrink?
Henry svarar;
– Man ska helt klart undvika starka smaker. Se till att drycken har rätt temperatur och välja något som många tycker om. Det är också kul om brudparet vågar göra något annorlunda, något eget. Har bröllopet ett tema, varför inte starta det redan vid välkomstdrinken? Tänk även på att dekorera välkomstdrinken. En vacker drink uppskattas och ibland sitter smaken delvis i ögat”

Olika typer av vin passar bättre till olika typer av mat. Vad kan du rekommendera för vin till kötträtter?
– Att hitta ett bra vin som många tycker om till kötträtter är en enkel sak. Man kan säga att det är två regler man alltid ska följa. Ett; välj inte för kraftig rött vin, som fullständigt kör över maten. Två; tänk på att kött som serveras lite rosa kräver ett vin med mer syra än ett som är well done.
Vilken typ av vin passar bäst till fisk och vad ska man tänka på när man väljer vin till fisk?
– När man väljer vin till fisk så är det väldigt viktigt att ta hänsyn till vad man serverar tillsammans med fisken. Sauvignon Blanc eller kanske en Riesling passar utmärkt till de flesta skandinaviska fiskrätter. Det kan dock, om det serveras lax, passa med ett lätt avkylt, cirka 12-14 grader, rött vin. Till exempel Gamay, Pinot Noir eller Sangiovese.

Många har buffé på sitt bröllop. Vad ska man välja när man bjuder på många olika rätter?
– Att välja vin till en buffé handlar alltid om att kompromissa. Satsa på riktigt goda viner. När det gäller vitt vin ska man gärna välja något som har lite restsocker, 6-12 g per liter. Just de här vinerna passar nämligen till de flesta rätter. Ett rött buffévin ska helst vara smakrikt men inte för fylligt, medelfylligt passar bäst. En dryck man inte ska glömma bort när man serverar buffé är öl. Öl är ofta omtyckt av många och passar perfekt till en härlig buffé.

Efter huvudrätten serveras oftast en dessert. Vad ska man tänka på när man väljer dessertvin?
– Jag vill rekommendera vita söta dessertviner. De passar väldigt bra ihop med söta bär, som är vanligt vid desserter. Man kan hitta fler goda dessertviner som kommer från Australien och Chile. Till bröllopstårtan passar ett mousserande, till exempel Moscato d´Asti, från Italien.

Henry berättar vidare;
– Att kombinera vin och mat är oftast inte så svårt om inte maten är väldigt kryddstark eller speciell. Känner man sig osäker tycker jag att man ska fråga där man köper sitt vin. Jag vill absolut rekommendera att man köper ett vin av hög kvalité till sin bröllopsmiddag. Vinet är en del av matupplevelsen, förstör den inte med ett billigt slaskigt vin, avslutar Henry.

Publicerad 2012-09-11


 • Klassiskt kurortsbesök i Söderköping

  Klassiskt kurortsbesök i Söderköping

  En ljuvlig skärgård, en unik vattenfarled och ett anrikt kurhotell - vi åker till småstadsidyllen Söderköping och tar in på dess pärla: Söderköpings Brunn.

 • Bröllopskomikern-Den perfekta Bröllopsunderhållningen!

  Bröllopskomikern-Den perfekta Bröllopsunderhållningen!

  Ett gott skratt förlänger livet – det är ju väl känt – så varför inte bjuda brudpar och gäster på en fantastisk skrattfest, utöver det vanliga!

 • Med havet som närmsta granne

  Med havet som närmsta granne

  Havet! Låt dig omslutas av havet. På en lång, lång brygga i Fiskebäckskil ligger Gullmarsstrand Hotell & Konferens. Noll meter från havet alltså. Med ljuvlig utsik...

 • Kinderägg för livsnjutare

  Kinderägg för livsnjutare

  Sedan Sankt Jörgen Park Resort i Göteborg öppnade har utmärkelserna duggat tätt. Nu senast tilldelades man SpaStar Award 2012 i kategorierna Årets bästa spa samt Årets Sp...
 • Sankt Gertruds Festsalar

  Sankt Gertruds Festsalar

  Sankt Gertrud är ett kvarter med unik atmosfär i hjärtat av Malmö. Det har anor från 1500-talet och en miljö som är ovanligt charmig för en storstad – med kullerstensg...

 • Go West!

  Go West!

  Att bo på herrgård är en sak - att bo på en ranch något helt annat. Jultorp Ranch bjuder på cowboymiljö och här kan du lära dig westernridning, lassokastning och lined...

 • Esperöd Herrgård - full av historia

  Esperöd Herrgård - full av historia

  Esperöd låg vid landsvägen, när intil hafvet på en artig ort….”. Dessa ord som nedtecknades av Carl Linnaeus redan 1749 gäller än i dag. Esperöd ligger på sluttningarna m...
 • Pärla på Öland

  Pärla på Öland

  Det är så enkelt, man åker bara över Ölandsbron, fortsätter drygt en kilometer och så är man framme vid Hotel Skansen - en riktig pärla.

 • Charm med anor

  Charm med anor

  Visst känns det lite speciellt att bo på ett ställe där man redan anno 1737 kunde få ett mål mat och en säng för natten. Gemytliga Åhus Gästgifvaregård är en pärla med...

 • Bröllopspraliner

  Bröllopspraliner

  Tänk att ha sin egen pralin! Gå till en chokladbutik som gör sina egna praliner och be de göra pralinerna i era favoritsmaker, eller praliner som passar till ert bröll...