Att hålla bröllopstal

Gäster på bröllop

De flesta kan väl föreställa sig situationen: festlig stämning med en lite allvarlig underton. Du reser dig, klingar med besticket på vinglaset, hostar till och ser allas blickar vändas mot dig. Men vad ska man tala om egentligen?

Text: Johan Erik Marticki | Foto: MStudio

Vem håller tal när?
Att bröllopstal kan ha olika effekter, alltifrån genuina skratt och varma leenden till pinsam tystnad. Humor är en naturlig ingrediens i bröllopstal, men den bör användas med en viss finess. Talen måste naturligtvis vara anpassade till de individer som deltar i bröllopsfirandet, men det finns ändå vissa ramar som kan vara till hjälp för den oerfarne talaren.

På ett traditionellt bröllop hålls talen i en särskild ordning. Den förste talaren är bröllopets värd, normalt brudens far. Han håller välkomsttalet och utbringar den första skålen. Därefter håller prästen tal till de nygifta. Brudgummens far håller sedan tal till sin son, varpå brudens far hyllar sin dotter. Därefter är det i stort sett fritt fram för övriga gäster, vänner, syskon, marskalkar och tärnor att hålla sina tal. Slutligen tackar värden, vanligen brudens far, värdinnan för maten.

Dagens bröllop avviker mer eller mindre från traditionen. Det är till exempel inte längre ovanligt att även brudparets mödrar håller tal. Fäderna brukar då hålla talen före mödrarna. En generell regel är att närstående (far, mor och syskon) talar längre än andra.

Vill man hålla tal under festen så kontaktar man bröllopets toastmaster.
– Tal måste anmälas redan under fördrinken, säger Tove Leijon från Bröllopskordinatorn. När förtroendet växer med alkoholkonsumtionen blir det nämligen bedrövliga resultat, och tiden är alldeles för dyrbar på ett bröllop för att slösas bort. Ett tal bör vara högst tre minuter, förutom när det gäller brudens far som har fem minuter.

Vad ska man säga?
Något av det svåraste brukar vara att veta vad man ska tala om. – En del brudpar är väldigt krävande och sätter stor press på att både släktingar och vänner ska hålla tal, säger Tove, och eftersom inte alla är erfarna talare så är det bra att det finns talskrivare.

Fredrik Runebert arbetar på Talskrivarna. Naturligtvis har han en del råd att ge om man nu vill skriva sitt eget tal.
– Ett bröllopstal kan ha många olika teman och det finns ofta utrymme för att vara lite elak, säger Fredrik. Men man ska nog tänka efter några gånger så att man inte förstör stämningen. Man bör gärna beskriva personerna på ett personligt sätt och ta upp tidigare bravader och vilka egenskaper de har. Gärna med lite humor.

– Man kan också skriva om vad äktenskapet innebär och vad som är bakgrunden till äktenskapssituationen. Samma sak kan göras med bröllopssederna. Sen beror det också lite på vem som håller talet – bestman, vän, moder, fader, broder, syster eller någon annan.

Glöm inte att talet ska vara en del av underhållningen och passa in i den festliga stämningen. Undvik tråkigheter. Håll talet lättsamt och gärna lite roligt. Men tänk på att alla ska kunna vara delaktiga i eventuella skämt.

Tänk också på målgruppen. Vad är det för människor som är bjudna till bröllopet? Bör man skära ner på formaliteterna en aning, eller är det kanske läge att stryka de grova skämten? Det finns inga allmängiltiga regler om språkbruk. Däremot bör innehållet vara anpassat till själva högtiden; visst kan anekdoter om ex och andra rövarhistorier ha sitt underhållningsvärde, men tänk noga efter, hör de verkligen hemma på ett bröllop?

I sin strävan att underhålla löper talaren risken att genera både sig själv och åhörarna. Humorn är en krydda som hjälper eller stjälper; använd den därför med måtta. Överväg att stryka det som känns alltför riskabelt.

Talet bör naturligtvis ha antingen brudgummen eller bruden i centrum, eller båda två. Omfånget är begränsat av hur lång tid talaren har känt brudgummen eller bruden. Talaren kan i stort sett ta upp allt från de första stegen och de första orden till nervositeten dagen innan bröllopet. Men sorgligheter och tråkigheter bör man undvika. Svårigheter kan tas upp, men i så fall med glimten i ögat. Det är ingen helhetsdokumentation som ska levereras, utan en underhållande historia innehållandes olika händelser i brudgummens eller brudens tidigare liv.

Citat
”Gift dig eller gift dig inte, du kommer i båda fallen att ångra dig” lär Sokrates ha sagt. Citat om kärlek och bröllop finns det gott om. Det ger lite relief åt budskapet och ett tidsmässigt djup – vi är ju trots allt inte den första generationen som har betraktat äktenskapets många bottnar. Är talaren själv inte så beläst finns det gott om visdomsord samlade i diverse arkiv och böcker. www.ordsprak.se har en underrubrik för Bröllop & äktenskap. Vad sägs till exempel om Agatha Christies betraktelse: ”En arkeolog är den bäste make en kvinna kan ha. Ju äldre hon blir, desto mer intresserad blir han av henne.”

Ett sista råd inför det stundande talet: Slappna av. Ett bröllopstal är ingen tävling i vältalighet. Visst vill man som talare göra sitt bästa inför sin publik, men håll för all del ambitionen på en för dig bekväm nivå. Alla är inte Sokrates, och Sokrates vältalighet låter inte äkta när den kommer från en talare med ett helt annat temperament. Vi i publiken vill höra dig tala! Och även om någon annan skriver talet åt dig, använd ord som du själv är bekväm med. Krystade situationer bör man undvika.

I grundskolan led jag själv av en viss fobi när det gällde tal inför publik. När jag ställde mig upp för att tala inför klassen så började jag svettas, darra och stamma. Varför vet jag inte, men jag tror att det här kan ha att göra med vår rädsla för att bli utvärderade, en rädsla som ofta yttrar sig i scenskräck. Konstigt nog kunde jag utan svårigheter spela pajas inför samma publik. En möjlig slutsats är att nervositeten sitter i våra huvuden. Fobin försvann tillsammans med all prestationsångest, och numera har jag alltid i åtanke det råd som påstås vara tryckt på omslaget till ”Liftarens guide till galaxen”: TA DET LUGNT!

Talet
Vi är framme där vi började. Så res på dig och klinga till i vinglaset. Tala högt, tydligt och långsamt. Tänk på att det kan vara svårt att höra vad du säger för dem som sitter längst bort. Ta pauser emellanåt, så att åhörarna hinner smälta dina ord. Och har du ett manus så kan du dessutom passa på att titta ner och gå igenom kommande moment under tiden. Ha något att hålla i medan du talar, så att du vet vad dina händer och armar har för sig. Möt åhörarnas blick med jämna mellanrum. Avsluta talet med ett tack till åhörarna.

Svårare än så är det inte.

Publicerad 2007-10-05


 • Bli den perfekta bröllopsgästen!

  Bli den perfekta bröllopsgästen!

  Att vara inbjuden till bröllop är en stor grej och man vill göra allt rätt. För att underlätta, för dig som ska vara bröllopsgäster har vi sammanställt lite ”att tänka...

 • Så får ni det ni önskar er

  Så får ni det ni önskar er

  Att ett bröllop kostar vet de flesta. Dessutom visar trenden att vi arrangerar allt större och lyxigare bröllopsfester. Varje år ges bröllopsgåvor för flera miljarder ...

 • Klädkod – vad gäller?

  Klädkod – vad gäller?

  Bröllopsinbjudan har dimpt ner i brevlådan. Ni är inbjudna till att dela brudparets högtidsdag. Men vad ska ni ha på er? Vad innebär dresskoden som står på inbjudan?

 • Vett & etikett i kyrkan

  Vett & etikett i kyrkan

  Du är bjuden på bröllop, hurra! Men vad gäller egentligen i kyrkan, innan och under vigseln? Bröllopsmagasinet har sammanfattat de viktigaste ”att tänka på” reglerna.<...

 • Tal på bröllop

  Tal på bröllop

  Det optimala mandomsprovet måste vara brudgummens tal till sin brud. Då om någon gång är förväntningarna höga från alla och speciellt från bruden. Lugn kära brudgum! V...

 • Den som skrattar sist...

  Den som skrattar sist...

  På bröllop händer det mycket kul men så klart även en del pinsamheter. Oftast är det också det man kommer ihåg och skrattar åt efteråt.

 • Vilken uppgift har hedersgästerna?

  Vilken uppgift har hedersgästerna?

  Den stora dagen närmar sig och ni har valt ut era hedersgäster. Tärnan, marskalken, toastmastern och värdarna är utvalda, men vem har egentligen ansvar för vad?
  <...>

 • Följ en Toastmadame

  Följ en Toastmadame

  Att bli utsedd till toastmaster eller toastmadame är en ära, men också ett stort ansvar. Det betyder att brudparet ger dig sitt fulla förtroende att ansvara för att al...

 • Hippa tips!

  Hippa tips!

  Förnedringsaktiviteter är helt ute, nu ska man göra trevliga och roliga saker med både brud och brudgum. Men kidnappningen, den lever kvar som ett roligt och överraska...

 • Sådan brud, sådan tärna…

  Sådan brud, sådan tärna…

  Att matcha tärnorna med bruden behöver inte vara så avancerat, små detaljer kan göra stor skillnad.