Den som skrattar sist...

Den som skrattar sist...
På bröllop händer det mycket kul men så klart även en del pinsamheter. Oftast är det också det man kommer ihåg och skrattar åt efteråt.

Text: Petteri Kainulainen | Foto: etPhotogaphy

Bestman eller inte?
- Två tredjedelar av brudgummens följe har kommit. Vigseln börjar. Brudgummen blir redan nu nervös. Även den bästa brudgummen ställs nu inför ett prov”, berättar Mikael och fortsätter: ” Tillslut kommer den tredje marskalken till bröllopet, men det är i sista sund”. Hans förklaring var ”Jag viste inte att jag var marskalk. I historien framkommer det inte vem som har rätt eller fel. Om brudgummen verkligen bett honom vara marskalk eller om han har glömt att det var han roll på bröllopet.
 
Ringen, var är den?
- Min ända egentliga uppgift som bestman var att överräcka ringen. Jag var förfärligt nervös och jag hade fantiserat om alla mardrömscenarier som kunde häda och givetvis tappade jag den så den rullade under en bänk” berättar Martin och fortsätter, ”Men jag har hört en värre historia bland mina vänner där ringen aldrig kom fram. Den hade vid något tillfälle ramlat ur bestmannens ficka.
 
Chauffören
- Min uppgift var att köra brudparet. Självklart ville inte bilen starta när det väl var dags. I min panik började jag fundera på vems bil jag kunde låna. Då hörde jag hovar klappra. Mitt i stadens centrum kunde man få testa på ponnyridning och att åka häst och vagn. Så jag stoppade en kusk och frågade om han kunde tänka sig att göra en ”bröllopskörning”. Hästarna gjordes snabbt fina med rosetter. Bruden blev väldigt överraskad, över att hennes fina arv, från hennes pappa, en Volvo Amazon, blivit utbytt mot havremopeder. Men just transporten var en bidragande orsak till att bröllopsbilderna blev något extra, berättar Thomas.

Och namnet är...?
- Det hör till att bestman håller ett tal på bröllop. Jag var som frusen till is. Allt jag kunde stamma fram var en gratulation. Sist jag höll tal, var på min systers bröllop, då jag höll det i ställer för att min far gjorde det. Varje gång jag pratade om brudgummen kallade jag honom vid fel namn, nämligen min systers ex killes namn. Jag funderade på varför mina bordsgranna sparkade mig på smalbenet. Eftersom vi pratade igenom det här med rutinen av att hålla tal dagen innan bröllopet, bestämde brudgummen att en gratulation var allt jag skulle förmedla i mitt tal, ler Mark.

Brudgummens stöd
- Bestman ska vara brudgummens stora stöd. För oss var det tvärtom. För brudgummen var det hans tredje bröllop. För mig, som var bestman, var det första gången. Jag var stel av oro. Jag var rädd för de hundra gästerna som jag också skulle vara toastmaster för. Jag fick inte fram ringen snabbt nog. Jag glömde adressen vi skulle gå till och jag stammade mig genom talet. Nu kan jag skratta åt det men det var tur att brudgummen hjälpte mig genom hela dagen, minns Peter.

Allt tar sin tid
- Det kan inte bli pinsammare. Vi festade loss och hoppade glatt i en båt, utan att veta vart den förde oss. Det blev en lång tur och av någon anledning blev inte direkt överösta med tacksamheter, berättar Kevin. Efter alla dessa missöden blev allt förlåtet och bruden och bestman är numera vänner igen.

Publicerad 2012-02-20


 • Bli den perfekta bröllopsgästen!

  Bli den perfekta bröllopsgästen!

  Att vara inbjuden till bröllop är en stor grej och man vill göra allt rätt. För att underlätta, för dig som ska vara bröllopsgäster har vi sammanställt lite ”att tänka...

 • Så får ni det ni önskar er

  Så får ni det ni önskar er

  Att ett bröllop kostar vet de flesta. Dessutom visar trenden att vi arrangerar allt större och lyxigare bröllopsfester. Varje år ges bröllopsgåvor för flera miljarder ...

 • Klädkod – vad gäller?

  Klädkod – vad gäller?

  Bröllopsinbjudan har dimpt ner i brevlådan. Ni är inbjudna till att dela brudparets högtidsdag. Men vad ska ni ha på er? Vad innebär dresskoden som står på inbjudan?

 • Vett & etikett i kyrkan

  Vett & etikett i kyrkan

  Du är bjuden på bröllop, hurra! Men vad gäller egentligen i kyrkan, innan och under vigseln? Bröllopsmagasinet har sammanfattat de viktigaste ”att tänka på” reglerna.<...

 • Tal på bröllop

  Tal på bröllop

  Det optimala mandomsprovet måste vara brudgummens tal till sin brud. Då om någon gång är förväntningarna höga från alla och speciellt från bruden. Lugn kära brudgum! V...

 • Den som skrattar sist...

  Den som skrattar sist...

  På bröllop händer det mycket kul men så klart även en del pinsamheter. Oftast är det också det man kommer ihåg och skrattar åt efteråt.

 • Vilken uppgift har hedersgästerna?

  Vilken uppgift har hedersgästerna?

  Den stora dagen närmar sig och ni har valt ut era hedersgäster. Tärnan, marskalken, toastmastern och värdarna är utvalda, men vem har egentligen ansvar för vad?
  <...>

 • Följ en Toastmadame

  Följ en Toastmadame

  Att bli utsedd till toastmaster eller toastmadame är en ära, men också ett stort ansvar. Det betyder att brudparet ger dig sitt fulla förtroende att ansvara för att al...

 • Hippa tips!

  Hippa tips!

  Förnedringsaktiviteter är helt ute, nu ska man göra trevliga och roliga saker med både brud och brudgum. Men kidnappningen, den lever kvar som ett roligt och överraska...

 • Sådan brud, sådan tärna…

  Sådan brud, sådan tärna…

  Att matcha tärnorna med bruden behöver inte vara så avancerat, små detaljer kan göra stor skillnad.