Gåvor till gästerna

Present

Gåvor till gästerna? En kul detalj eller en onödig utgift?

Text: Jeanette Henriksson | Foto: Fotograf OzDelau

Trenden att ge sina bröllopsgäster gåvor är en relativt ny företeelse i Sverige som blivit mer och mer populär bland dagens brudpar. Det är nordamerikanerna som inspirerat oss till den nya trenden, där har det under lång tid varit vanligt att ge gåvor till gästerna under bröllopet. Gåvorna har blivit alltmer genomtänkta och påkostade, precis som bröllop över lag.

Men tro inte att traditionen att ge gästerna minnesgåvor är något nytt. Det sägs att även de gamla romarna gav sina bröllopsgäster gåvor i form av små ädelstenar och senare även små sockerkristaller. Traditionen levde sedan vidare hos den europeiska aristokratin under namnet, bonbonniere. Gåvorna bestod då utav en liten ask av kristall eller porslin som i sin tur innehöll sockerbitar eller dyrbar konfektyr. Gåvorna symboliserade rikedom och kunglighet och när sockerpriset senare föll, spred sig traditionen till andra delar av befolkningen.

Att ge bort godis som bröllopsgåvor är vanligt även idag, men det kan knappast betraktas som en minnesgåva, eftersom det inte varar så länge. Det är också vanligt att brudparet väljer att ge bort en liten fotoram som används även vid bröllopsdukningen och som har gästernas namn inristat. I USA ger man ofta bort dragerade mandlar. Mandeln står för fertilitet och god hälsa så det blir som en lyckönskning till alla gäster, inbyggt i själva gåvan. Vill man ge bort en gåva som ”inte varar så länge” kan man välja en vacker behållare för gåvan. Ett fint tygknytte eller färdiga små vackra påsar. Vad man ska tänka på är att gåvorna inte får ta för mycket plats på bordet, de ska finnas där men inte ta över dukningen.

Har man ett tema är det såklart kul om även gåvorna till gästerna följer detta men det är inget måste, tanken med gåvan är, just tanken, så gåvan behöver inte vara så ”märkvärdig” för att bli uppskattad. Hjärtformade små tvålar, badbomber, fotoramar, prydnadshjärtan eller godis är alla trevliga gåvor. Små miniatyrer som symboliserar brudparet, deras intressen eller ursprung, som till exempel små dalahästar om någon utan brudparet är från dalarna är intressant och pekar på en annan dimension av traditionen. Om brudparet och gästerna är av olika nationaliteter kan en kulturell gåva vara rolig.
Glas som är graverade med gästernas namn och som ingår i dukningen är ett sätt att ”slå två flugor i en smäll”, gästerna får givetvis ta med sig glasen hem. Med små gåvoaskar kan man förhöja stämningen och har man ett tema kan man förstärka och följa upp det. Gåvorna ska spegla brudparet, är brudparet intresserade av bilar, eller hästar, kan gåvorna förknippas med det. Det är trevligt om det finns en tanke bakom och är man pysslig och idérik finns det mycket kul man kan göra.

Det finns absolut inget som säger att man måste ha gåvor till sina gäster och man ska såklart inte slå knut på sig själv för att fixa det. Pressen är stor nog ändå när man anordnar bröllop. Men gåvor är uppskattat och gästerna får ett fint minne av bröllopet. Gåvorna ska vara en kul detalj och behöver inte kosta skjortan eller vara så avancerade. Så tveka inte på att sätta ”pricken över” med en enkel men genomtänkt gåva till era gäster, det kommer att uppskattas.

Publicerad 2011-06-03


 • En bröllopsgåva att njuta av längre

  En bröllopsgåva att njuta av längre

  Att hitta rätt bröllopspresent kan vara både svårt och tidskrävande. Det ska vara något med tanke, gärna unikt och något som brudparet har glädje av länge. The Wine Compa...
 • Ge dina väninnor en goodiebag!

  Ge dina väninnor en goodiebag!

  Varför inte uppmärksamma de som alltid finns där. De som du kan prata med allt om. Dina bästa väninnor!

 • Ge din älskade en morgongåva!

  Ge din älskade en morgongåva!

  Varför inte uppmärksamma din älskade med en personlig morgongåva. En gåva som blir ett minne av er första morgon som gifta!

 • Bröllopsgåvans historia

  Bröllopsgåvans historia

  Inget bröllop utan gåvor! Traditionen med gåvor på bröllop går långt tillbaka i tiden. Men numera handlar det inte bara om gåvor till brudparet, utan också till gäster...

 • Bröllopsgåvornas topp 10

  Bröllopsgåvornas topp 10

  Bröllopsgåvan är något man ger till brudparet gemensamt, för deras gemensamma framtid. Vad man ger beror på vilken relation man har till paret, men det ska komma från ...

 • Morgongåvan

  Morgongåvan

  Morgongåvan symboliserar början på något stort och vackert som ni som nygifta ska uppleva och åstadkomma tillsammans. En varaktig symbol för er kärlek till varandra, s...

 • Morgongåva på morgonkvisten!

  Morgongåva på morgonkvisten!

  Smycken och klockor är alla populära morgongåvor och frågar man dagens moderna brudar om brudgummen ska ha en morgongåva svarar samtliga ”Ja, självklart”.

 • Gåvor till gästerna

  Gåvor till gästerna

  Gåvor till gästerna? En kul detalj eller en onödig utgift?

 • Fotobok av bröllopet

  Fotobok av bröllopet

  Fantastiska fotoböcker och fotografer!  Det är tusen saker som ska ordnas inför bröllopet! Mycket viktigt är att hitta den där fotografen som passar just er.

 • Glimrande bröllopspresent

  Glimrande bröllopspresent

  Som ett svar på den ökade efterfrågan av de senaste specialutgåvorna från ABSOLUT VODKA, lanseras nu ABSOLUT GLIMMER. En flaska tillverkad i kristallmönstrat glas där ...