De tio vackraste brudarna – ever!

De tio vackraste brudarna – ever!

Bröllopsmagasinet har listat de vackraste brudarna från 30-talet och framåt och vi lovar, här finns mycket inspiration att hämta.

Text: Winnie Korse | Foto: ©Scanpix

Bianca Jagger
Skådespelerskan och modellen, Bianca Pérez-Mora Macías, gifte sig med Mick Jagger, som hon mötte efter en Stoneskonsert. Hon är kvinnan som verkligen vet hur man ska göra entré! När hon till exempel firade sin 30-års dag på den legendariska nattklubben Studio 54 i New York ankom hon ridande på en vit hingst! Hon var också bästa vän med Andy Warhol, som också var känd för sin färgglada personlighet.

Bianca Jagger var 70-talets absoluta stilikon. Alltid supercool, så även självklart på sitt bröllop då både hon och blivande maken Mick var klädda i Yves Saint Laurent. Bianca bar en figursydd blazer utan något under och en kjol i trekvartslängd med lite vidd. På huvudet bar hon en stor, vacker bredskärmad hatt, med en slöja fäst på baksidan. På fötterna hade hon, höga vita platåskor. Även om bröllopet ägde rum i fantastiska Saint Tropez och att resan dit skedde i ett privatflyg, är Bianca berömd för sitt uttalande om att hennes äktenskap tog slut på bröllopsdagen. Men vacker var hon!

Jacqueline Lee Bouvier
Det är omöjligt att stryka Jacqueline Lee Bouvier från listan av världens vackraste brudar. Den 12 september 1953 gifte hon sig i Newport, Rhode Island, med den då blivande presidenten John F Kennedy. Klänningen var designad av den färgade kvinnan Anne Lowe, vilket på den tiden väckte diskussioner. Hon hade använt sig utav 46 meter elfenbensfärgad silkestaft till den enorma kjolen som var sydd i bouffantstil med stora rosenformade applikationer. Slöjan, som var i katedrallängd, var brudens mammas och var fäst med en tiara. Buketten bestod av gardenior och orkidéer. Jacqueline bar korta, vita handskar.

Som ”First Lady” utmärkte Jacqueline Kennedy sig som både stilikon och förebild. Hon blev dock kritiserad av Kennedys motståndare för sin franska smak och blev därför uppmanade att köpa kläder designade i USA. Den rosa dräkten hon bar, dagen då Kennedy blev skjuten, kom från Chez Ninon i New York. Dräkten, som påminde mycket om den klassiska Chanel-dräkten, kostade bara en tiondel av vad man hade fått betala för originalet.

Kate Moss
Supermodellen och stilikonen Kate Moss gifte sig den 1 juni 2011 med gitarristen Jamie Hince från The Kills. Bröllopsklänningen var designad av hennes gamla vän John Galliano och var en gudomligt vacker, vintageinspirerad sak i silke, med skärning på tvären och broderad med guldpaljetter och pärlor. Till klänningen hörde en 20-talsinspirerad slöja av spets. På fötterna bar hon höga, vita remsandaler från Christian Louboutin. Brudgummen bar en ljusblå kostym designad av Stefano Pilato för Yves Saint Laurent.

Elizabeth Hurley
Dyrt måste inte alltid vara detsamma som stilfullt, men när det kommer till Elizabeth Hurley är det samma sak. Skådespelerskan gifte sig i mars 2007 med businessmannen Arun Nayar och bröllopet kostade 14 miljoner kronor. Först gifte sig paret på Sudeley Castle i Gloucestershire, England. Därefter även på Umaid Bhawan Palace i Jodhpur, Indien, den 9 mars.

Klänningen var designad av Versace, samma person som gjorde henne berömd då hon fick sitt genombrott 1994 i filmen ”Fyra bröllop och en begravning” tillsammans med sin dåvarande pojkvän, Hugh Grant. Hon bar en snäv svart klänning som fästs i sidorna med säkerhetsnålar. Klänningen avslöjade att hon iallafall inte bar Sloggi…..Bröllopsklänningen bestod av en tättsittande, låg skuren topp med spets och en kjol med ett överdådligt och ytterst stilfullt vimmel av fransar. På huvudet bar Elizabeth en diamanttiara.Grace Kelly

Den amerikanska stjärnan, Grace Kelly, Hitchcocks favoritblondin, gifte sig den 19 april med Prins Reiner III av Monaco i St. Nicholas Cathedral. Paret träffades 1955 under en fotografering på slottet i samband med filmfestivalen i Cannes.

Bröllopet blev snabbt århundradets bröllop och omkring 30 miljoner människor följde brudparet på tv, vilket var många med den tidens mått, eftersom tv ännu inte var en självklarhet i alla hem. Med på bröllopet var bland annat Cary Grant, Kellys medspelare i ”To Catch A Thief”. Frank Sinatra var också inbjuden men avböjde, eftersom han var rädd för uppmärksamheten.

Brudens vackra bröllopsklänning var en gåva från MGM Studios och var designad av Helen Rose. Den hade hög hals och långa ärmar, figursytt liv och en böljande kjol i 23 meter silkestaft, knappt 100 meter silkeslent duchesse-satin, tyll och 125 år gammal spets. På huvudet bar hon en så kallad ”Juliet cap”, en skålformad ”hatt” dekorerad med pärlor och slöja gjord av nästan 90 meters tyll. Hennes stylist på MGM hade gjort hennes bröllopsfrisyr. Bröllopstårtan delades upp med hjälp av prinsens svärd. Bröllopsresan var en sju veckor lång kryssning på prinsens yacht, Deo Juvante II.

Carolyn Besette Kennedy
John F Kennedy Junior, eller John John, var John F Kennedys och Jaqueline Kennedys son. Fram till 80-talet var John John mest känd som kvinnojägare och dejtade bland annat Sarah Jessica Parker, Madonna och prinsessan Diana. Den 21 september 1996 gifte han sig vid en eftermiddagsceremoni med den väldigt, väldigt vackra Carolyn Besette på Cumberland Island utanför Georgiens kust. Bruden bar en 40.000 dollars-dröm, i form av en pärlfärgad, hellång klänning i silkescrepe med en handgjord tyllslöja och långa silkeshandskar. På fötterna hade hon Manolo blahnik skor. Håret var uppsatt i en knut bak på huvudet som fästs med ett spänne, som tidigare tillhört hennes svärmor Jacqueline. Brudbuketten bestod av liljekonvaljer. Paret omkom tragiskt nog under en resa till Martha’s Vineyard, i John Johns lilla flygplan 1999.

Wallis Simpson
Det var en verklig skandal då Englands en gång blivande kung Edward, hertigen av Windsor, förälskade sig i den frånskilda kvinnan Wallis Simpson. Kung blev han, med det varade bara under ett år. Han valde att följa sitt hjärta och abdikerade från tronen och den 3 juni 1937 gifte han sig med sitt livs kärlek. Paret vigdes på slottet Chateau de Conde nära Tours i Frankrike. Klänningen i silkescrepe var tvådelad och designad av den amerikanska designern Mainbocher. Färgen var ”Wallis-blå” och framtagen speciellt för att matcha brudens ögon. Stämningen dämpad, kanske beroende på de förkrigsmoln som hängde över Europa.

Många utav den här tidens bröllopsklänningar designades så att de snabbt kunde göras om till festklänningar. Wallis klänning var enkel, nästan spartansk, men samtidigt superglamorös. Den bestod av en lång kjol, breda manschetter på de långa ärmarna och ett enkelt livstycke. Till detta bar hon en matchande lång kavaj och hatt. Klänningen kopierades snabbt över hela Europa och USA, och berömdes för sin praktiska mångsidighet.

Faktum är att klänningen är den mest kopierade bröllopsklänningen någonsin. Wallis övriga bröllopsgarderob, som bestod av 66 klänningar och matchande accessoarer från bland annat Chanel, var inte lika spartanska. Wallis klänning har man kunnat se på The Metropolitan Museum of Art i New York sedan 1950.

Prinsessan Diana
Det var en saga, som blev sann, då pedagogassistenten Diana Spencer gifte sig med den engelska tronarvingen prins Charles den 29 juli 1981. Diana bar en klänning värd 250.000 kronor. En överdådig marängbakelse med stora puffärmar och halsringning med fransar. Klänningen var designad av Elizabeth och David Emanuel. Materialet var silkestaft som prytts med spets, handgjorda broderier och paljetter, för att inte tala om de 10.000 pärlorna. Diana bar ett åtta meter långt släp av elfenbensfärgad taft och antik spets.

Victoria Adams
Victoria Adams, även känd som Posh Spice, gifte sig den 2 juli 1999 med fotbollshunken David Beckham. Platsen var Luttrelstown Castle i Dublin. Victoria var klädd i en Vera Wang-klänning och bar en 18 karats guldkrona med diamanter. Bruden anlände i en Bentley och gick uppför altargolvet till ljudet av Mozart, Bach och Händel, framfört av en fiol- och harpaduo.  Klänningen var champagnefärgad och axelbandslös och hade ett sex meter långt släp. Efter parets vigsel släpptes en fredsduva lös. Gästernas dresscode var svart och vitt. Paret dansade sina första steg som man och fru till ”It Had To Be You” framförd av The Starlight Orchestra. Bröllopsnatten spenderade de i slottets Royal Suite innan de begav sig iväg till Sydfrankrike på bröllopsresa.

Portia de Rossi
De flesta känner igen Portia de Rossi från hennes rollfigur i advokatserien ”Ally McBeal”. Den 16 augusti 2008 gifte hon sig med den amerikanska komikern och tv-stjärnan Ellen DeGeneres vid en lite intim ceremoni där bara 19 familjemedlemmar och vänner var inbjudna. Vigseln ägde rum i deras hem i Beverly Hills. Portias sinnesjukt vackra klänning var designad av Zac Posen. Det var en svagt rosa klänning med bar rygg och en stor tillhörande askungekjol.

Publicerad 2012-06-27


 • Prinsessan Madeleine och Herr Christopher O'Neill förlovade

  Prinsessan Madeleine och Herr Christopher O'Neill förlovade

  Riksmarskalken har idag glädjen att tillkännage förlovning mellan Prinsessan Madeleine och Herr Christopher O'Neill.

 • Stjäl kändisarnas stil

  Stjäl kändisarnas stil

  Låt dig inspireras av sex kända brudar och deras bröllop. Här bjuds både på Bollywood och ”bondjänte”-tema.

 • De tio vackraste brudarna – ever!

  De tio vackraste brudarna – ever!

  Bröllopsmagasinet har listat de vackraste brudarna från 30-talet och framåt och vi lovar, här finns mycket inspiration att hämta.

 • Martin Lidberg har gift sig!

  Martin Lidberg har gift sig!

  Martin Lidberg har gift sig med sin Catharina Wettermark. Vigseln ägde rum i Högalidkyrkan idag, lördagen den 16 juni.

 • Anki och Kjell gifte sig i TV

  Anki och Kjell gifte sig i TV

  Bröllopsmagasinet har varit i Färgelanda och träffat TV4 Fyra Bröllops vinnare. Anki, Ann-Catrin Mattsson, och Kjell Ohlson.

 • Tidpunkter för prinsbröllopet!

  Tidpunkter för prinsbröllopet!

  Idag är det en stor dag för det Brittiska kungahuset. Prins William och hans kärlek Kate Middleton ska bli äkta makar och nyss meddelade Buckingham Palace, enligt brit...

 • Bara timmar kvar till prinsbröllop!

  Bara timmar kvar till prinsbröllop!

  Nu är det inte många timmar kvar till prins William får sin Kate. De båda laddar på var sitt håll: Kate på ett lyxhotell med sin familj och prins William med fotboll.<...

 • Bröllopsyra i London

  Bröllopsyra i London

  Stockholm drabbades förr året, nu är det Londons tur att drabbas av kunglig bröllopsfeber.

 • Bröllop mellan Prins William och Kate

  Bröllop mellan Prins William och Kate

  Det råder bröllopsyra i England! Prins William gifter sig nästa år med sin flickvän Kate Middleton, meddelar det brittiska kungahuset enligt nyhetsbyrån Press Associat...

 • Ett riktigt prinsessbröllop.

  Ett riktigt prinsessbröllop.

  Hela Sverige stannade upp, all fokus föll på det stora bröllopet, vår Kronprinsessa fick sin prins Daniel, en man av folket.