Dubbelbröllop

Dubbelbröllop
Delad glädje-Dubbel glädje var vad som gällde förra sommaren då tvillingsystrarna Hanna och Jenny planerade dubbelbröllop tillsammans med sina blivande makar Lukas och Per Johan

Text: Hanna Carnerheim | Foto: Silverpixlar

Dubbelbröllop?
Tankarna på dubbelbröllop tog fart då systrarna var mammalediga och ofta var ute på långa promenader tillsammans. Jenny och Per Johan hade haft bröllop i tankarna ett tag, men för Per Johan, som är i båtbranschen, var det svårt att hinna med planering och förberedelser under sommaren då bröllopet var tänkt. Då väcktes tankarna på ett dubbelbröllop. Hanna och Lukas som pratat om att gifta sig men inte kommit till skott föll också för idéen.
Paren började med att spåna tillsammans, för att hitta en variant alla fyra skulle trivas med.
– Det kändes viktigt att allas åsikter togs tillvara och att vi var överens om inriktning och stil på bröllopet, ungefärligt antal gäster, ekonomi och annat, säger Hanna.
Därefter tog planeringen farten var en bit in på våren och vi visste att många planerar bröllop minst ett år i förväg.
– Samtidigt bestämde vi oss för att det skulle vara KUL under planeringen, och det som inte hann med fick vi hoppa över… När allt kommer omkring så är det ju kärleken till varandra man vill fira. Några ”bridezillas” som skulle bryta ihop för fel nyans på stearinljusen tänkte vi inte bli.
Vi gjorde egna trycksaker, alla fyra knåpade på bordsplacering och gästbeskrivning till festprogrammen. Lukas och Per Johan byggde en gigantisk tårtställning i tre våningar till de 120 cupcakes som Hanna och Jenny bakade. 

Dubbelbröllop

Klänningen –The Dress
Systrarna började med att kolla i bröllopsmagasin och på nätet för att se om smaken krockade helt, eller om vi kunde hitta något gemensamt.
– Det var inte självklart hur vi skulle göralikadana klänningar, liknande klänningar som gick i samma stil eller helt olika utifrån var och ens smak? Jenny hittade snabbt ett favoritmärke med några olika klänningar hon ville prova, medan Hanna tittade mer brett.  Efter ett besök i en butik provade Hanna sig igenom stora delar av sortimentet. När det blev dags att prova de svenskdesignade klänningarna i äkta siden som Jenny fastnat för, blev valet enkelt. Hanna föll handlöst för materialet, modellen och designen, och för Jennys del motsvarade klänningen de förväntningar hon fått efter att ha kikat runt på dem på nätet.
– Trots att vi valde likadana klänningar kunde våra ganska skilda personligheter komma fram. De såg helt enkelt olika ut på, och med hjälp av hår, smink och blommor blev vi inga kopior av varandra, säger Jenny. Det gällde även Lukas och Per Johan som hyrde sina kläder, de bar likadana kläder men med två helt olika uttryck.

Dubbelbröllop

Budget
En förutsättning för att kunna ha ett dubbelbröllop är att båda par är beredda att lägga lika mycket pengar på själva festen. Kläder, hår och smink kan man ha olika budget för, även om det kanske underlättar att vara på samma våglängd ekonomiskt.
– Vi valde att ha vår bröllopsfest på en restaurang så att vi och våra nära och kära skulle slippa slita med matlagning och förberedelser dagarna före bröllopet. Då vi räknat med 130 gäster fick vi leta lokal utifrån det, och
valet föll på Mollösunds Wärdshus på Orust. Ett kanonställe i pittoresk miljö, där även långväga gäster hade möjlighet att övernatta.
Brudparen delade lika på kuvertkostnaden för systrarnas släkt, och de många gemensamma vännerna.  Brudgummarnas släkt betalades av respektive par, likaså vänner som hörde mer till det ena paret än det andra.

Hår och Make-up
Först tänkte systrarna göra i ordning varandra, och testade lite olika frisyrer och make up.
– Vi är väldigt glada för att vi inte gjorde så, säger Hanna och Jenny unisont. Tänk om vi skulle bli ovänner eller inte lyckas den dagen då det verkligen gällde, det ville vi inte riskera. Det var en underbar start på dagen att få sitta hos frisören och bli ompysslad inför den stora dagen. Valet föll på Elmas sjöbod i Henån, ett stenkast hemifrån och med fantastiska frisörer. Sofia, som var vår frisör, var lyhörd och fick fram våra olika stilar i två frisyrer som vi båda var jättenöjda med. Glöm inte bort att boka tid även för brudgummarna.

Dubbelbröllop

Fotografering
Här var vi alla överens om att inte försöka hålla ner budgeten genom att låta vem som helst föreviga vår stora dag. Bilderna ska vi ha hela livet, och de går inte att efterskapa så satsa på en bra fotograf som du litar på. Brudparen valde att anlita fotografen för att ta bilder under förberedelserna hos frisören, till porträttbilder och bilder från vigsel samt fest. Uppdraget gick till Tobias Eklund på Silverpixlar. Båda brudparen är väldigt nöjda med valet, och berättar hur bra det kändes redan då de några veckor innan bröllopet åkte runt på Orust och valde ut några olika platser att fotografera på tillsammans med fotografen.
– Vi är så glada att Tobias tog sig den tiden, det kändes så tryggt att ha träffats innan och gått igenom tänkbara miljöer att fota i. Det var också skönt att ha gått igenom vilken typ och stil på bröllopsbilder just vi ville ha. Det kändes direkt att Tobias skulle ”hitta rätt” och leverera fantastiska bilder till minne av vår stora dag.
– Att ha med fotografen under hela bröllopsdagen var värt varenda krona, det blev en avslappad stämning och kändes inte stelt som det kanske skulle gjort om någon kom och bara fotade när man står uppställda. Dessutom är det kul att ha bilder på när vi sitter på bryggkanten och käkar pizza med rullar i håret, varvat med mer ”seriösa” bilder.

Fotografen tog bilder på brudparen tillsammans, men var noga med att ta bilder på varje brudpar för sig. De tog bilder både innan och efter vigseln. Fotografen var med och tog mingelbilder under brudskål, middag och fest, något som båda brudparen verkligen rekommenderar.
– Dagen går så fort, och det är roligt att i efterhand få se bilder även från festen - man kan ju omöjligt vara på alla ställen samtidigt och nu finns även det bevarat.

Blommor
Precis som med fotografen kändes det rätt från första början. Utifrån de bilder på buketter vi skrivit ut som inspiration guidade Marit Aas, på Blomsterateljén i Uddevalla, oss fram till varsin bukett som blev precis så unika som vi önskat.

Dagen D - Vigseln
–Att göra sig i ordning var kul och pirrigt. Väl klara från frisörsalongen gav vi oss ut, mötte dagen och blev fotade på olika ställen. Det kändes magiskt att åka omkring tillsammans och kliva ut på klippor och fina små grusvägar för att fota. Här var ännu en fördel att vara två brudpar, vi hade så kul under hela dagen tillsammans. Det är inte självklart hur man lägger upp vigselakten vid ett dubbelbröllop. Brudparen valde att gå in separat, till varsin omgång av brudmarschen. Vigseln inleddes gemensamt, och när det var dags för löften och ringar tog prästen sig an ett par i taget.
– För oss kändes det rätt, vi ville inte att paret som gick in som nummer två skulle kännas som brudföljet, utan som ett eget brudpar.  Gissa om det var nervöst att först stå och se ryggen på sin älskade syster och hennes man tåga in, och sedan snabbt samla sig för att själv gå samma väg, säger Jenny.
Därefter gav sig de lyckliga brudparen i väg i en ljusrosa cabriolet av 1958 års modell.
– Festen var sådär bubblande, rolig och fantastisk som vi hade hoppats på. Maten var precis lika god som under provätningen, vinet gott och talen var roliga och rörande.  Valsen som vi gått på kurs för var sådär förfärlig som vi befarat, men det gjorde inget. Vi dansade oss igenom kvällen på väg in i ett nytt kapitel av livet, omgivna av alla nära och kära. Det var vår kväll. De var kvällen då delad glädje blev så mycket mer än dubbel glädje!

Dubbelbröllop

Tips och tankar kring dubbelbröllop
+ Det är jätteroligt att vara fyra som planerar! Fler idéer och fler skratt. Samtidigt är det fler viljor, vilket kan vara jobbigt ibland.  Känn varandra väl och se till att ni har ungefär samma tankar om kostnader, storlek, plats och liknande innan ni går för långt i planeringen.
+ Om man väljer att ha honnörsbord gäller det att vara lite kreativ, det finns inga givna regler att följa. Har någon eller några av er skilda föräldrar kan det bli en större utmaning. Vi valde att sätta alla våra föräldrar samt ”nya” respektive vid honnörsbordet i en blandning. Därefter blandade vi nära vänner och släktingar med lite mer avlägsna på de fyra tungorna som gick ut från honnörsbordet samt vid de fyra separata borden vi hade.
+ Eftersom ni är två brudpar som kan dela på kostnaderna, kanske man har råd med saker man annars skulle avstått ifrån eller fixat själv på något sätt. Unna dig bra fotograf och frisör, tipsar Hanna och Jenny.
+ Även om man är fler så tar allt mycket längre tid än vad man tror - vi garnerade våra bröllopscupcakes dagen innan bröllopet och tänkte leverera dem till Wärdshuset vid lunchtid. Klockan var nog närmre 22 innan vi lastade av våra 120 cupcakes och tårtställningen. Det var kul att ha gjort sin egen
tårta, men samtidigt väldigt mycket jobb!
+ Med tre släkter och många vänner kan det bli trångt på parkeringar - vi löste det genom att hyra en buss som gick från Henån till kyrkan och vigseln, därefter vidare till festen och sedan tillbaka till Henån igen.
+ Tro inte på skrock- dubbelbröllop betyder INTE trubbelbröllop :). Vi bestämde oss för att delad glädje är dubbel glädje, och så blev det verkligen!

Publicerad 2012-01-25


 • Ett bröllop & ett besök till mormor!

  Ett bröllop & ett besök till mormor!

  Det var min 30-årsdag och jag vaknade av att Andreas hade tagit på sig en kostym och hängt fram en fin klänning till mig. Jag tyckte det var lite överdrivet att klä up...

 • Vår speciella dag

  Vår speciella dag

  Förlovningen var spontan, eller nja, inte ege...

 • Vårt bröllop -litet, mysigt och unikt

  Vårt bröllop -litet, mysigt och unikt

  Vi träffades första gången 1999, men det var inte förrän sommaren två år senare som relationen utvecklades till kärlek. Vi var då 18 respektive 16 år gamla.

 • Den lyckligaste dagen i mitt liv…

  Den lyckligaste dagen i mitt liv…

  Sydney var sista anhalten på vår resa längst Australiens östkust, ett land och en semester som överträffade alla våra förväntningar, på många sätt!

 • Vårt hemliga bröllop

  Vårt hemliga bröllop

  Vi gjorde det som så många drömmer om! Reste iväg och gifte oss i all hemlighet. Vår bröllopsdag ville vi ha på tu man hand för att bara kunna rå om varandra och inte ...

 • Ett Bröllop- med anledning!

  Ett Bröllop- med anledning!

  Vi träffades på gymnasiet när Marie hade kommit tillbaka efter ett års utbytesstudier i Kanada. Under hela sista året hittade vi anledningar för att umgås med varandra...

 • Vårt bröllop

  Vårt bröllop

  När Rickard gick ner på knä den 30 december 2010 blev Johanna mållös. Rickard överraskade nämligen sin sambo rejält när han efter en härlig vinterdag i Paris valde att...

 • Trelleborgen söker brudpar som vill vigas på vikingavis

  Trelleborgen söker brudpar som vill vigas på vikingavis

  Funderar ni på att gifta er i sommar? Varför inte göra det på vikingavis... Just nu söker Trelleborgen ett par som vill viga sig i samband med Slaget om Trelleborgen f...

 • Bröllop bland sågspån & clowner

  Bröllop bland sågspån & clowner

  Ända sedan jag var liten har jag drömt om att gifta mig. Jag har drömt om ett storslaget prinsessbröllop med glitter och glamour kombinerat med det optimistiska ordet ...

 • Magnus & Marina 2012-08-18

  Magnus & Marina 2012-08-18

  Att Marina och Magnus skulle gifta sig var självklart och förlovningen skedde hemma på parets altan en solig eftermiddag i juli 2011.