Vår stora dag

Vår stora dag

Text: Samuel Kedén | Foto: Veronika Svensson/Fotografiqa

Frieriet
Efter att ha varit tillsammans i ungefär sex år så tyckte vi att det var dags för bröllop. Det hade i alla fall pratats mycket om det hemma och längtan fanns där. Jag planerade frieriet helt själv och det hela ägde rum under en liten semesterhelg i Varberg, helt utan Emmas vetskap. Ringarna var förbeställda och graverade så förhoppningarna om ett ja var stor. På självaste alla hjärtans dag skulle vi ha en riktig myskväll med god mat och dryck. Lite i smyg spelade jag ”vår” låt Fix you med Coldplay och när låten blir som pampigast så tog jag fram ringarna under en soffdyna och gick ner på knä. Tårar och skratt blev till ett Ja!

Då var det alltså bestämt att vi skulle gifta oss. Ett stort steg i livet som kräver mycket planering, MYCKET planering! Vi satte igång i stort sett med en gång efter det att ringarna hade åkt på. Sommarbröllop var vi överens om så kyrkan och bröllopsdagen bokades över ett år innan och det var tur eftersom det var andra bara några dagar efter det att vi hade bokat som ville ha samma dag och tid. Dagen då vi skulle bli man och hustru skulle bli 5 juni 2010.

Färgtema
Redan innan fanns drömmen om ett rosa-vitt bröllop, och så fick det bli. Färgtemat speglade hela bröllopsdagen, från inbjudningskort, dukning, dekoration, till programbladen och bordsplaceringskorten. Inbjudningskorten började tillverkas hösten innan bröllopet. Många timmar av pysslande med rosa papper och med tårtbottenpapper ihop med en liten rosett fick bli resultatet.

Eftersom en sån här speciell dag kräver så mycket planering är ett tips att skriva listor. Emma skrev väldigt många listor. Men så blev saker gjorda också. Klädseln blev ovanligt lätt faktiskt. Efter att bara ha provat en enda klänning var det bestämt. En hjärtformad ivory -vit klänning med mycket tyll och storlek nedtill. Denna klänning ihop med en vacker slöja med lite små pärlor i, en nätt tiara och massvis av löshår så var saken biff. Brudbuketten var rund och bestod av rosa rosor samt rosa och vita pioner. Själv ville jag klä mig klassiskt så det fick bli frack för min del. Ett par svarta lackskor och ett par tuffa manchettknappar fick bli tillbehören.

Valet av tärna var enkelt. Jossan är Emmas bästa vän sedan lekis och ”systrarna” som de kallas, kan varandra innan och utan. Bestman valet var också enkelt. Redan flera år innan frieriet ens var på tapeten hade jag bestämt att min bror Kristofer skulle stå vid min sida i kyrkan.

Körsbärsblommor och linnedukar
Festlokalen som vi hade bokat heter Roddarnas och ligger i Huskvarnas norra ände precis intill Vättern. Huset har en maffig balkong ut mot vattnet och stora fönsterpartier erbjöd otroligt vacker utsikt under festkvällen. Även festlokalen pryddes med det rosa och vita. Körsbärsblommor på bord och väggar, vita linnedukar på borden och vita tyllgardiner i alla fönster.

Heta bröllopsfoton
När vi vaknade på morgonen pustade vi ut, sol! Blivande bruden begav sig till sin tärna som hade fixat med lyxfrukost till hela tjej-ligan. Alla skulle fixas och göras fina. Tidigt på morgonen skulle smink, klänning och löshår m.m. monteras och efter lite pust och stön från en sedan länge färdig brudgum bar det av mot fotografering. Valet av plats kändes helt rätt, ”för ingen är väl på vätterstranden första helgen i juni?” Det stämmer som ni säkert förstår inte alls. När det är 30 grader och klarblå himmel är folk på stranden som myror runt en sockerbit. Men vi fick göra oss en liten plätt bland alla soldyrkare och fotona blev hur fina som helst. Frack, åtta lager tyll och 50 gradig sand är väl inget när man ska se snygg och avspänd ut!Nästa stopp för fotografering var på ängen vid kyrkan. Bakom kyrkogården ligger en fantastiskt fin åker/äng där vi tog lite ”promenad -bilder” och även en ett par riktigt fina bilder när vi lutar oss mot stenmuren som ramar in hela kyrkogården. När fotograferingen var avklarad tog vi en kort paus hos tärnans föräldrar en bit ifrån kyrkan. Efter lite förtäring av mindra skara och lite peptalk bar det av till kyrkan. Klockan 15.00 var alla gäster samlade i kyrkan och ljudet från kyrkklockorna fick benen att darra för första gången under en annars väldigt lugn och nervösfri dag.Ceremoni och skumpamingel

När kyrkvakten öppnade kyrkporten och sa ”nu är det dags” brast allt! Inne i kyrkan satt alla våra vänner och familj, alla var där för oss. Känslan av att gå hand i hand med den man älskar mest i hela världen ner för altargången går inte att beskriva i ord men alla tårar som föll av glädje säger allt och lite till. När marschlåten ”Ur en midsommarnattsdröm” hade spelat färdigt började det släppa en aning och akten var igång.

Vi hade sedan länge bestämt vilken låt vi ville ha under vigseln, men detta var inte helt lätt då ingen hade hört vår valda låt som saknade noter. Emmas vän Stephanie sjöng en av våra låtar ”jag är” med Tommy Körberg samt
senare Annies sång med John Denver. Många skratt och tårar utbrast under vigseln och det hela slutade naturligtvis ett ja! Gifta, lyckliga och nästan lite andfådda gick vi ut ur kyrkan till J. Pachelbels Canon in D. Riskastning och såpbubblor, kramkalas och första gratulationerna ägde rum på kyrktrappan. Sedan åkte vi tillbaka till tärnans föräldrahem i väntan på att gästerna skulle anlända till festlokalen. Nere vid Roddarnas välkomnades vi av våra nära och kära och efter lite skumpa-mingel och fotografering gick vi till bords.

Fest med filmvisning
Tostmaster Tobias hade lagt ner ett jättejobb med festprogrammet och schemaläggningen för alla tal och spex som skulle framföras under kvällen. Många långa, korta, fina, roliga, kärleksfulla tal blev det under middagen, samt vacker sång och filmvisning. Naturligtvis lipade vi allihop så mycket att vi var nära uttorkning.

Middagen blev lång och alldeles perfekt, alla var där, alla var glada, maten som bestod av oxfilé och krämig potatisgratäng var supergod. Tårtan smälte i värmen men smakade utmärkt ändå. Vi hoppade den traditionella valsen för en lite mer modern tryckare, frieri låten fix you med Coldpaly. När den låten var slut körde vår eminenta trubadur igång festen på allvar. Allt från bugg till heavy metal spelades till gästernas stora glädje. Vid 02:00 tiden begav vi oss till vårt hotellrum där vi blev mottagna med levande ljus över hela rummet, rosenblad varmt skumbad, Champagne och en sista fin present från vännerna. Bättre sätt än så är det svårt att avsluta denna fantastiska dag.

I festlokalen höll partyt igång till långt in på småtimmarna. På morgonen när vi vaknade på hotellet fick vi veta att de sista festprissarna hade lämnat stället runt sextiden på morgonen. En riktig dunderfest alltså, precis som vi ville. På måndagen efter helgen åkte vi på minibröllopsresa till Göteborg. Efter ett par dagar på ett romantiskt spa åkte vi vidare till Emmas sommarstuga i Varberg och i november tillbringade vi tre underbara veckor i Thailand. Vi är så otroligt glada och tacksamma för alla som var med oss denna dag och för all hjälp vi fick på vägen att förvärkliga vår dröm.

Publicerad 2012-05-07


 • Ett bröllop & ett besök till mormor!

  Ett bröllop & ett besök till mormor!

  Det var min 30-årsdag och jag vaknade av att Andreas hade tagit på sig en kostym och hängt fram en fin klänning till mig. Jag tyckte det var lite överdrivet att klä up...

 • Vår speciella dag

  Vår speciella dag

  Förlovningen var spontan, eller nja, inte ege...

 • Vårt bröllop -litet, mysigt och unikt

  Vårt bröllop -litet, mysigt och unikt

  Vi träffades första gången 1999, men det var inte förrän sommaren två år senare som relationen utvecklades till kärlek. Vi var då 18 respektive 16 år gamla.

 • Den lyckligaste dagen i mitt liv…

  Den lyckligaste dagen i mitt liv…

  Sydney var sista anhalten på vår resa längst Australiens östkust, ett land och en semester som överträffade alla våra förväntningar, på många sätt!

 • Vårt hemliga bröllop

  Vårt hemliga bröllop

  Vi gjorde det som så många drömmer om! Reste iväg och gifte oss i all hemlighet. Vår bröllopsdag ville vi ha på tu man hand för att bara kunna rå om varandra och inte ...

 • Ett Bröllop- med anledning!

  Ett Bröllop- med anledning!

  Vi träffades på gymnasiet när Marie hade kommit tillbaka efter ett års utbytesstudier i Kanada. Under hela sista året hittade vi anledningar för att umgås med varandra...

 • Vårt bröllop

  Vårt bröllop

  När Rickard gick ner på knä den 30 december 2010 blev Johanna mållös. Rickard överraskade nämligen sin sambo rejält när han efter en härlig vinterdag i Paris valde att...

 • Trelleborgen söker brudpar som vill vigas på vikingavis

  Trelleborgen söker brudpar som vill vigas på vikingavis

  Funderar ni på att gifta er i sommar? Varför inte göra det på vikingavis... Just nu söker Trelleborgen ett par som vill viga sig i samband med Slaget om Trelleborgen f...

 • Bröllop bland sågspån & clowner

  Bröllop bland sågspån & clowner

  Ända sedan jag var liten har jag drömt om att gifta mig. Jag har drömt om ett storslaget prinsessbröllop med glitter och glamour kombinerat med det optimistiska ordet ...

 • Magnus & Marina 2012-08-18

  Magnus & Marina 2012-08-18

  Att Marina och Magnus skulle gifta sig var självklart och förlovningen skedde hemma på parets altan en solig eftermiddag i juli 2011.