Du är vad du äter - och dricker!

Du är vad du äter - och dricker!

Det är inte bara kärlekshandtagen som avslöjar din dåliga livsstil. Det gör också ditt hår, din hud och dina naglar. Här får du tips på hur du kommer att stråla på din bröllopsdag.

Text: Winnie Korse | Foto: ©iStockphoto.com/sorendls

Ni ”unnar” er kanske lite för ofta och för mycket. Och mycket gott betyder ofta mycket fett, mycket socker och alkohol, mycket av det som ni njuter av men som kroppen egentligen inte vill ha. De flesta planerar sitt bröllop i god tid, vilket betyder att det också finns gott om tid att ändra sina kostvanor. Du bör utgå från att äta nyttigt och sunt i fem dagar och välja två dagar då du kan njuta av det lite onyttigare. Egentligen är det inte speciellt komplicerat, för det som är bra för din hud och ditt hår är bra för hela din kropp, ja hela dig. Så här gör du:

Gräddstuvat är inte en mänsklig(rätt)ighet
Skär bort fettet! Bort med smör och grädde och ersätt det inte med ersättningsprodukter av light-typ. Ska ni äta gräddstuvad potatis så njut hellre utav dem någon enstaka gång och använd då riktig grädde. Däremot kan du gärna välja mjölk, ost och yoghurt med låg fetthalt. Det samma gäller köttfärs.

Dra ner på alkoholen
Det finns rekommendationer om ur mycket som är nyttigt, respektive onyttigt, att dricka för män och kvinnor. Detta är bara rekommendationer men det kan vara en bra ide att se över era alkoholvanor, alkohol innehåller mycket kalorier.

Vatten är viktigt. Drick minst 1,5 liter vatten om dagen, eller mer om du sportar. Om din kropp får för lite vätska tar den vätska från hudens depåer för att upprätthålla livsviktiga funktioner. Detta syns på din hud som blir torr och skrovlig. Läsk är inte bra, det innehåller mycket socker. Kaffe och te är vattendrivande och kan därför inte räknas med i den vätska du behöver dagligen.

Hud, hår och naglar
Proteiner, vitaminer och massor med vatten är den rätta vägen till ett vackert hår. Fet fisk som makrill, lax och sill innehåller stora mängder Omega-3 fettsyror samt B-vitamin  och järn vilket ger ett torrt hår en riktig vitaminkur. Omega-3 är även bra för huden. Den gör cellföryngringen optimal. Ät gärna 25 gram lax om dagen.

Som tumregel kan man komma ihåg att mörkgröna grönsaker som till exempel spenat och broccoli innehåller massor utan järn, zink och vitaminer som dina hårsäckar kommer att njuta av. Något som är väldigt bra för håret, förutom mineralen och kalcium, är bönor som är fullproppade utav smakfyllda proteiner. Böner är därför en ypperlig ersättare för kött, kanske flera dagar i veckan. Böner är inte bara CO2 vänliga, de är också mycket billigare än kött. Dessutom innehåller bönor järn, zink och B-vitaminen Biotin.

Så till nötterna. Till exempel hasselnötter, osaltade, som innehåller viktiga oljor och nyttigt fett. Bär  innehåller viktiga antioxidanter. Äter du tio mandlar om dagen, får du de viktiga E-vitaminerna, som skyddar cellmembranen kring hudcellerna från fria radikaler samtidigt som de förhindrar tidiga ålderstecken.

I stället för fet köttfärs bör ni äta kött som innehåller mindre fett, till exempel kyckling och kalkon som är fyllda av proteiner. Protein är viktigt. Får du för lite kan ditt hår och dina naglar bli porösa. Äggschampoo var en stor grej på 70-talet, och det ligger något i det för ägg gör verkligen susen för håret. De innehåller biotin som går direkt ut i håret. Men ägg är också bra för hud och naglar eftersom biotin behövs för att kroppen ska kunna bilda keratin, som finns i hår och hud.

Ostron gör håret skinande blankt och dina naglar starka, detta på grund av sitt stora innehåll av zink. Fullkorn är viktigt för håret, det gör att det inte blir fett så fort. Fullkorn finns bland annat i vete, durumvete, råg och havre.

Så, det var väl inte så krångligt? Med rätt diet och mycket vatten kommer du att stråla som en prinsessa på din stora dag.

Publicerad 2012-04-04


 • Vackra naglar på bröllopet

  Vackra naglar på bröllopet

  Frisyren är på topp, klänningen sitter som gjuten och makeupen visar dig från din allra bästa sida. Glöm bara inte naglarna. Ovårdade naglar kan förstöra hela looken…<...

 • Hårtrender 2013

  Hårtrender 2013

  Under 2012 var det flätor, page, snedlugg och mycket volym som gällde. Under 2013 ska du gärna fortsätta med snedlugg, men mittenbenan är också tillbaka på arenan. Hår...

 • Vilken årstid är du?

  Vilken årstid är du?

  Kärnan till en riktigt snygg makeup ligger ofta i att hitta rätt färger just för dig. Utifrån ett par kategorier kan du veta inom vilken färgskala du bör röra dig inom...

 • Stylisten i fokus!

  Stylisten i fokus!

  Siri Eikemo har stylat och förvandlat många tjejer till brudar de senaste åren, men nu var det hennes tur. Innan hon skulle gå upp för kyrkogången fick hon hjälp av ma...

 • Med solsken i blick

  Med solsken i blick

  Ögonbrynen ramar in hela ansiktet så det gäller...

 • Romantisk innovation

  Romantisk innovation

  Bröllopsdagen är en av de största händelserna i många kvinnors liv. Allt fokus ligger på hur vi ser ut och därför är det viktigt att hår och make-up ser bra ut och att...

 • Tio, Nio, Åtta, Sju...

  Tio, Nio, Åtta, Sju...

  Man kan med säkerhet konstatera att de allra flesta brudar vill se så bra ut som möjligt på bröllopsdagen och det finns mycket man kan göra för att förbättra både här ...

 • Du är vad du äter - och dricker!

  Du är vad du äter - och dricker!

  Det är inte bara kärlekshandtagen som avslöjar din dåliga livsstil. Det gör också ditt hår, din hud och dina naglar. Här får du tips på hur du kommer att stråla på din...

 • Rätt makeup på bröllopsdagen

  Rätt makeup på bröllopsdagen

  På bröllopsdagen vill man visa sig från den bästa sidan. Men hur ska man lägga makeupen, hur får man den perfekt och, fram för allt, hur får man den att hålla?

 • Från topp till tå

  Från topp till tå

  Det spelar ingen roll hur man än vrider och vänder på det. Under den stora dagen kommer allas ögon att vara riktade på bruden. Det är därför inte så underligt att alla br...