A girl’s best (och näst bästa) friend….

A Girl’s Best (och näst bästa) Friend….

Era ögon glittrar säkert redan av glädje inför er stora dag. Så varför inte fördriva tiden med att titta närmare på lite glittrande ädelstenar?

Text: Winnie Korse | Foto: PhilippeRendu

Läran om ädelstenar heter gemmologi. Man känner till över 3 800 olika mineraler, men bara strax under hundra av dem är ädelstenar. Av dessa är det troligen bara en handfull som du har hört talas om.

Alla tiders favorit
Ett genomsnittligt mineral bestående av koldioxid, detta låter ju som något en lite hårfattig fysiklärare skulle slänga ur sig, men det är verkligen precis så man kan beskriva en diamant. Ädelstenar är ju mer än bara diamanter, men det är just diamanten som är den mest populära. Så har det varit här på våra breddgrader ända sedan den upptäcktsresande juveleraren Jean Baptiste Tavernier tog hem den omtyckta ädelstenen på 1600-talet till kung Louis XIV, även kallad solkungen. Att vackra och mytomspunna Marilyn Monroe, som Lorelei Lee sjöng om i ”Diamonds Are a Girl´s Best Friend”, eller att bedårande Audrey Hepburns ögon gnistrade som 56 perfekta facetter i ”Breakfast at Tiffany´s”  har nog inte direkt gjort diamanten mindre populär.

De fem C:na
Det finns ingen sten som är så hård som diamanten. Det är det hårdaste och mest tåliga ädelstenen naturen skapat. Diamanten skapas 150 kilometer under jordytan, under ett enormt tryck. Den kommer endast upp till ytan genom vulkanisk aktivitet och alltid i samband med lavasorten Kimberlit. Lavasorten kallas också ”blue ground” och är en lava med en speciell kemisk sammansättning som gör att den kan frakta diamanterna de 150 kilometer som behövs för att den ska nå jordens yta utan att de brinner upp i den enorma temperatur som uppkommer vid ett vulkanutbrott.

En diamant definieras utifrån de fyra C:na; Carat (vikt), Clarity (renhet), Colour (färg) och Cut (slipning). Slipningen är det enda som människan kan påverka. Man talar också om det femte C:t (pålitlighet). Det är nämligen viktigt att ha förtroende för den man handlar med. Det femte C:et kommer i form av ett certifikat och är din garanti för att diamanten har den vikt, renhet, färg och slipning som guldsmeden säger. De flesta diamanter kommer från Sydafrika och Kongo, men även från Sibirien, Indien och Brasilien är stora leverantörer av diamanter.

Färger
Diamanten kommer till oss från naturen i många nyanser, men nyansen håller sin mest inom spektret vit/gul. Diamanterna klassificeras i färgerna River (helt färglös), Top Wesselton, Wesselton, Top Crystal och Crystal. I Sverige är Top Wesselton och Wesselton de vanligaste diamanterna. De helt färglösa diamanterna är inget man precis ramlar över varje dag.

En diamant är i sig själv inget att applådera över. Det är slipningen som är tricket. En perfekt slipning, vilket kräver facklig skicklighet, är vad som ger diamanten sitt värde och förvandlar den till en skinande juvel med ett perfekt ljusspel. En briljantslipning är, med sina 56 facetter, en av de mest perfekta slipningarna.  Den ger diamanten sin optimala glans tack vare hur facetterna placeras. Andra populära slipningar är hjärtformad, prinsesslipad, droppformad, oval, navette eller marquise, triljant, smaragd, baguette och Flandersslipning.

– Jag kan inte komma på någon annan ädelsten som kommer i närheten av diamanten, säger guldsmeden Kaisa Gasparski.

Hon säger också:
– Det är ju inte så konstigt. Diamanten är ju världens hårdaste ädelsten och en symbol för kärleken och evigheten. Dessutom är det den sten, som när den är slipad i briljantslipning, reflekterar mest ljus. Det är därför man kan se den så tydligt, även i halvmörker.

Guldsmeden Bodil Binner håller med:
– Diamanten är en ”evergreen”. Den har så mycket historia bakom sig, den varar för evigt och är den hårdaste ädelstenen. Vem vill inte ha den symboliken i sin vigselsring?

– De populäraste stenarna är briljanterna. De är klassiska, vackra fulla av liv och äventyr, säger guldsmeden Rikke Gransöe från Me & Audrey och tillägger:
– Jag arbetar mer och mer med färgade diamanter. De champagnefärgade tycker jag mycket om. De har en ödmjukhet och högtidlighet som är helt fantastisk.

Rubiner, safirer och smaragder
Rubinen är röd, för att den innehåller för lite krom. Safiren, är grön för att den har för lite järn och titan. Dessvärre är smaragden en ömtålig sten så planerar du att bära din vigselring hela tiden är en annan typ av sten ett bättre alternativ.

Publicerad 2012-09-14


 • Diamantjakten

  Diamantjakten

  Nu är vinnarna dragna i en av Sveriges vinstrikaste tävlingar – Diamantjakten
 • Världens dyraste förlovningsringar

  Världens dyraste förlovningsringar

  Världens mest påkostade förlovningsringar ägs inte av kungligheter utan av kändisar.  Läs om vilka kändisar som promenerar runt med en förmögenhet på fingret.

 • Vigselringen - en symbol för er kärlek!

  Vigselringen - en symbol för er kärlek!

  Att lova varandra evig kärlek och ingå äktenskap är en av de största händelserna en människa kan uppleva i sitt liv. Ringen med sin slutna cirkel är i sig en urgammal ...

 • Trendiga smycken

  Trendiga smycken

  Stora, iögonfallande halsband och örhängen - så kallade statementsmycken - eller små, färgade stenar, diamanter eller pärlor? Vilken stil du väljer hänger oftast mer p...

 • Rosa guld och palladium från Schalins

  Rosa guld och palladium från Schalins

  Rosa guld  är en gnistrande legering av guld, silver och koppar, som besitter alla guldets positiva egenskaper. Det rosa guldet ger en fantastisk färgbrytning mot...
 • Vigselringen

  Vigselringen

  Det finns nog inget som är så förknippat med bröllop som vigselringar. Vid ett bröllop växlar man ringar och därefter bär man sin ring som ett tecken på att man är gif...

 • Nyheter från Schalins

  Nyheter från Schalins

  Ringarna ingår i Schalins nya satsning My Design, ett antal nydesignade ringmodeller med infattade diamanter, namnsatta efter vackra kända musikstycken.

 • Diamantens alla ansikten

  Diamantens alla ansikten

  Marilyn Monroe hade rätt när hon sa att diamanten är en flickas bästa vän. Den ädla stenen är nämligen fortfarande den mest eftertraktade i världen.

 • A girl’s best (och näst bästa) friend….

  A girl’s best (och näst bästa) friend….

  Era ögon glittrar säkert redan av glädje inför er stora dag. Så varför inte fördriva tiden med att titta närmare på lite glittrande ädelstenar?

 • Diamanter - en gåva från moder jord!

  Diamanter - en gåva från moder jord!

  Diamanten är gjord av rent kol som kristalliserats under högt tryck och värme djupt under våra fötter, i jordskorpan. Efter det har den först upp till jordens yta i mo...