Den trendiga bröllopsringen

Den trendiga bröllopsringen

Modet inom bröllopsringar är fortfarande relativt konservativt, men det finns vissa förändringar. Vitt guld och flandersslipade stenar, är bland annat vad som efterfrågas just nu.

Text: Jeanette Henriksson | Foto: Philippe Rendu

Brudpar är fortfarande ganska konservativa när det kommer till de viktiga bröllopsringarna men en trend som man ser mer och mer är vitt guld med så kallade flanders. Flanders är stenar som är slipade på ett speciellt sätt som heter just flandersslipning.

Trenderna inom bröllopsringar är inget man märker över natt. Många guldsmeder menar att trenderna går i femårscykler. Det man ändå kan säga är den stora trendändringen nu är att ringarna ska var mycket mer robusta och stadiga än för tio år sedan. Nu får både förlovningsringen och vigselringen gärna kosta lite mera, det är kvalité och hållbarhet i kombination med utseende som gäller nu.

Annan generation
Folk gifter sig ofta senare i livet nu och är mer etablerade är de var förr. Detta betyder ofta att de har mer pengar att lägga på sitt bröllop och sin vigselring. Förutom den ekonomiska aspekten är paret också ofta mer säkra på sin smak, de vet vad de vill ha. De ställer också krav på sin ring. Den ska fungera i vardagen, ringen ska vara praktisk. En trend är också att brudens och brudgummens ringar ska passa ihop och vara speciella. Själva ingraveringen har också fått större betydelse, många väljer till och med att ha graveringen på ringens utsida i stället för på insidan som tidigare var vanligast.

Personlig ring
Att ringen ska vara personlig, se personlig ut, är också viktigt för dagens brudpar. Tack vare de avancerade ritprogram de flesta duktiga guldsmeder har, är det lätt att vara med och ta fram sin egen unika ring.

Vigselringen är traditionellt i guld eller platina. Vitguldet är det klar populäraste här i Norden, medan det gula guldets popularitet ökat kraftigt i andra delar av världen. En ny stor trend som kommer kraftigt är en ring i rosa guld. Det vackra roséguldet passar väldigt fint den nordiska hudtypen. Den trådsmala ringens tid är förbi, nu är det är det breda ringar som gäller.

Diamanter i ropet
Diamanter är väldigt inne nu, det ska gnistra om vigselringen. Även andra, inte lika kostsamma stenar är populära. Ett exempel är rubinen - kärlekens sten. Det är inte bara bruden som vill ha en glimrande sten på sitt finger, även brudgummarna efterfrågar numera ringar med stenar. Även förlovningsringarna ska innehålla stenar nu, gärna hjärtformade diamanter.

Publicerad 2012-01-04


 • Diamantjakten

  Diamantjakten

  Nu är vinnarna dragna i en av Sveriges vinstrikaste tävlingar – Diamantjakten
 • Världens dyraste förlovningsringar

  Världens dyraste förlovningsringar

  Världens mest påkostade förlovningsringar ägs inte av kungligheter utan av kändisar.  Läs om vilka kändisar som promenerar runt med en förmögenhet på fingret.

 • Vigselringen - en symbol för er kärlek!

  Vigselringen - en symbol för er kärlek!

  Att lova varandra evig kärlek och ingå äktenskap är en av de största händelserna en människa kan uppleva i sitt liv. Ringen med sin slutna cirkel är i sig en urgammal ...

 • Trendiga smycken

  Trendiga smycken

  Stora, iögonfallande halsband och örhängen - så kallade statementsmycken - eller små, färgade stenar, diamanter eller pärlor? Vilken stil du väljer hänger oftast mer p...

 • Rosa guld och palladium från Schalins

  Rosa guld och palladium från Schalins

  Rosa guld  är en gnistrande legering av guld, silver och koppar, som besitter alla guldets positiva egenskaper. Det rosa guldet ger en fantastisk färgbrytning mot...
 • Vigselringen

  Vigselringen

  Det finns nog inget som är så förknippat med bröllop som vigselringar. Vid ett bröllop växlar man ringar och därefter bär man sin ring som ett tecken på att man är gif...

 • Nyheter från Schalins

  Nyheter från Schalins

  Ringarna ingår i Schalins nya satsning My Design, ett antal nydesignade ringmodeller med infattade diamanter, namnsatta efter vackra kända musikstycken.

 • Diamantens alla ansikten

  Diamantens alla ansikten

  Marilyn Monroe hade rätt när hon sa att diamanten är en flickas bästa vän. Den ädla stenen är nämligen fortfarande den mest eftertraktade i världen.

 • A girl’s best (och näst bästa) friend….

  A girl’s best (och näst bästa) friend….

  Era ögon glittrar säkert redan av glädje inför er stora dag. Så varför inte fördriva tiden med att titta närmare på lite glittrande ädelstenar?

 • Diamanter - en gåva från moder jord!

  Diamanter - en gåva från moder jord!

  Diamanten är gjord av rent kol som kristalliserats under högt tryck och värme djupt under våra fötter, i jordskorpan. Efter det har den först upp till jordens yta i mo...