Diamanter - en gåva från moder jord!

Diamanter

Diamanten är gjord av rent kol som kristalliserats under högt tryck och värme djupt under våra fötter, i jordskorpan. Efter det har den först upp till jordens yta i moderbergarten Kimberlit, till sin hjälp har den haft en vulkan.

Text: Jeanette Henriksson | Foto: ©iStockphoto.com/sankai

För att få fram diamantens klarhet, som är given av naturen, måste den slipas. Först då får man fram diamantens briljans. Diamantens höga ljusbrytning gör att man kan slipa en sten som fångar allt infallande ljus och reflekterar ut ljuset genom sin överdel så att den slutligen glänser för våra ögon.

Det har utvecklats många olika slipformer genom åren. Detta för att kunna ge flera möjligheter inom juvel formningen. Bröllopsmagasinet har fått hjälp av Stig Granlund från Atelier Ajour, för att visa er de mest kända.

 

©iStockphoto.com/Model-la

1. Navette eller Marquise, en diamant med mjuka former som används i fantasifulla juveler.

2. Oval, är mjuk i formen och används också i fantasifulla och personliga juveler

3. Droppe, används ofta omkring enannan sten.

4. Briljantslipning, den moderna runda briljantslipningen med 57 fasetter är den första slipformen där man matematiskt beräknar proportioner och vinklar för att nå totalreflektion. Den började slipas 1937 och har sedan dess varit den vanligaste
diamantslipningen.

5. Hjärtform, också en mjuk form som används till fantasifulla juveler.

6. Triljant, används, precis som droppen, ofta som en sidosten till en större mittsten.

7. Prinsesslipning, togs fram för att få en helt fyrkantig diamant med hög briljans. Den kom till Sverige på 80-talet och används gärna kanalinfattad i alliansringar eller då man eftersträvar ett kantigt formspråk.

8. Flanders Briljant, togs fram 1983 och har med sina 61 fasetter ideala proportioner och totalreflektion. Blev känd i Sverige 2004.

9. Smaragdslipning, har med sin trappslipning stora enskilda fasetter som ger ett lugnt men kraftfullt intryck. Den fattas i kistfattning med klor på hörnen.

10. Baguette, har samma trappslipning som smaragdslipningen men utan avslipade hörn. Den lämpar sig bra som kanalfattad i alliansringar.  

Publicerad 2012-05-02


 • Diamantjakten

  Diamantjakten

  Nu är vinnarna dragna i en av Sveriges vinstrikaste tävlingar – Diamantjakten
 • Världens dyraste förlovningsringar

  Världens dyraste förlovningsringar

  Världens mest påkostade förlovningsringar ägs inte av kungligheter utan av kändisar.  Läs om vilka kändisar som promenerar runt med en förmögenhet på fingret.

 • Vigselringen - en symbol för er kärlek!

  Vigselringen - en symbol för er kärlek!

  Att lova varandra evig kärlek och ingå äktenskap är en av de största händelserna en människa kan uppleva i sitt liv. Ringen med sin slutna cirkel är i sig en urgammal ...

 • Trendiga smycken

  Trendiga smycken

  Stora, iögonfallande halsband och örhängen - så kallade statementsmycken - eller små, färgade stenar, diamanter eller pärlor? Vilken stil du väljer hänger oftast mer p...

 • Rosa guld och palladium från Schalins

  Rosa guld och palladium från Schalins

  Rosa guld  är en gnistrande legering av guld, silver och koppar, som besitter alla guldets positiva egenskaper. Det rosa guldet ger en fantastisk färgbrytning mot...
 • Vigselringen

  Vigselringen

  Det finns nog inget som är så förknippat med bröllop som vigselringar. Vid ett bröllop växlar man ringar och därefter bär man sin ring som ett tecken på att man är gif...

 • Nyheter från Schalins

  Nyheter från Schalins

  Ringarna ingår i Schalins nya satsning My Design, ett antal nydesignade ringmodeller med infattade diamanter, namnsatta efter vackra kända musikstycken.

 • Diamantens alla ansikten

  Diamantens alla ansikten

  Marilyn Monroe hade rätt när hon sa att diamanten är en flickas bästa vän. Den ädla stenen är nämligen fortfarande den mest eftertraktade i världen.

 • A girl’s best (och näst bästa) friend….

  A girl’s best (och näst bästa) friend….

  Era ögon glittrar säkert redan av glädje inför er stora dag. Så varför inte fördriva tiden med att titta närmare på lite glittrande ädelstenar?

 • Diamanter - en gåva från moder jord!

  Diamanter - en gåva från moder jord!

  Diamanten är gjord av rent kol som kristalliserats under högt tryck och värme djupt under våra fötter, i jordskorpan. Efter det har den först upp till jordens yta i mo...