Diamonds are a girl’s best friend, eller?

Ringar

Vackra glittrande ädelstenar har länge beundrats av oss människor. Dessa värdefulla naturens gåvor fängslar och förtrollar. Men vad är egentligen en ädelsten och vilka finns det?

Text: Jeanette Henriksson | Foto: OttossonsPhoto.com

Vetenskapen om ädelstenar heter gemmologi och många tror att det går att särskilja olika ädelstenar enbart genom dess färg, men det är mycket svårare än så. En del stenar, till exempel rubin och safir är kemiskt identiska men heter olika. Det finns också genomskinliga ädelstenar som har olika färger eller färgintensitet i olika riktningar. Det kallas pleokroism och är något man måste ta hänsyn till när man slipar stenen.

Redan de gamla egypterna gjorde allt för att efterlikna ädelstenar genom att använda sig av glas och glasyr. I mitten av 1700-talet utvecklade, Joseph Strass, en ny typ av glas som liknade en diamant och som finns att köpa som just strass nu för tiden. Det var först i slutet av 1800-talet som den franske kemisten, A.V. Verneuil, lyckades framställa syntetiska rubiner och först på 1900-talet kan man säga att de syntetiska stenarna var så vackra gjorda att de gick att använda som smyckestenar. Nu för tiden används dessa syntetiskt framställda kristaller inte i smycken. Alla stenar har man heller inte lyckats framställa synestetiskt men det finns synestetiska stenar som inte finns naturligt och som används i smycken och som säljs som ädelstenar.
Det finns även stenar som är sammansatta av olika material eller som är sammansatta av mindre bitar av ädelsten, till större så kallade rekonstruerade stenar. Det händer även att glas säljs som ädelstenar, ett sätt att avslöja glaset är att glas har mussliga brott, det vill säga att, brottet har formen av en mussla. Det bästa är att köpa sina ädelstenar hos en duktig och etablerad guldsmed.

Ädelstenar har funnits i närmare 7 000 år och förr i tiden, då man inte visste så mycket om ädelstenar, betraktades de som övernaturliga och hemlighetsfulla. Detta ledde till att man började använda dem som amuletter för att skydda sig mot onda krafter och andar. Man trodde till och med att ädelstenarna kunde förhindra sjukdom och hjälpa hem sjöfolk. Redan på 1000-talet fanns det böcker om stenar. Det finns dem som även idag tror att ädelstenar har en helande kraft och 1982 gav Frank Alper, ett amerikanskt spiritistiskt medium, ut en trilogi om hur kristaller används både som högteknologiskt verktyg för att producera energi och som redskap för andlig utveckling och helande.

Genom att slipa och polera ädelstenar framhäver man stenen och dess egenskaper. Äkta stenar låter ljuset reflektera så att den bokstavligen strålar. Alla känner väl till de vanligaste ädelstenarna, men det finns så många fler. För att ge er en inblick och lyfta fram de lite mer ovanliga har Bröllopsmagasinet tagit fram en lista som i korthet beskriver några utav stenarna.

Agat: Finns i flera olika färgvarianter och mönster. Används i ornament och smycken. Stenarna färgas ofta för att förstärka utseendet.

Akvamarin: Finns i färgerna havsgrönt och mörkblå. Är släkt med smaragden och är väldigt värdefull.

Alexandrit: Har ofta en utpräglad färgändring och är väldigt ovanlig. Den är omtyckt och dessutom väldigt tålig. De är väldigt värdefulla.

Ametist: Är violett och väldigt populär. Detta är en väldigt vacker sten som används till alla typer av smycken. Efter en tid brukar stenen få ålderstecken, vilket visar sig som små repor eller naggade kanter.

Andalusit: Sällsynt och genomskinlig. Framför allt en samlarsten, förekommer sällan i smycken.

Andesin: Värdefull, vacker och används mycket i smycken.  En skör och ömtålig sten.

Blodsten: Är grön med röda fläckar, de finaste är så mörka att de nästan ser svarta ut. En tålig ädelsten som framför allt används i herr-ringar.

Bärnsten: Är fossilerad tallkåda och kallas nordens guld.

Citrin: Från ljust citrongul till djup rödbrun i färgen, ju mörkare desto värdefullare. Används till alla typer av smycken.

Cubic Zirconia:
Är en syntetisk sten som används mycket till smycken och finns i så gott som alla färger.

Diamant: Hårdast av alla naturliga ädelstenar, inte så sällsynt som man kan tro, används mycket inom smyckestillverkningen.

Geod: Skapad av vulkanisk aktivitet, används en del i moderna smycken.

Granat: Tålig och mycket lämplig till smycken. Finns i flera färger.

Hessonit Granat: Kallas kanelsten, är mycket tålig och passar bra till smycken.

Jade: Har använts i över 2000 år. Passar fint till smycken, värdet varierar mycket beroende på typ och färg.

Karneol: Populär sten med intensiv rödorange till mjukt brunaktig färg, mycket tålig.

Kvarts: Används mycket i smycken och finns i flera färger.

Månsten: Har ett vackert vitt eller blåaktigt skimmer. Är populärt men bör slipas efter hur stenen ser ut för att få rätt lyster.

Opal: Otroligt vacker sten som finns i flera vackra färger. De rödaste är mest eftertraktade.

Peridot: Är alltid grön, men finns i flera nyanser. Kan verkligen imponera.
Pyrope Granat: Tålig och lämplig för alla typer av smycken. Ett bra och prisvärt alternativ.

Rubin: En mycket tålig, värdefull och vacker ädelsten som alltid är röd. Används mycket i smycken.

Safir: Tålig, värdefull och vacker. Finns i alla färger utom röd (då den kallas rubin). Mycket lämplig till smycken.

Smaragd: Grön, vacker och värdefull. Används mycket i smycken, värmebehandlas ofta först.

Spinell: En fantaskisk sten för alla typer av smycken. Värdefullast och mest eftertraktade är de stenar som har en flammande orangeröd färg.

Topas: En vacker ädelsten som finns i många färger. Mest värdefulla är de obehandlade rosa samt Imperial Topas.

Tsavorit Granat: En omtyckt fin Granat som finns i limegrönt till smaragdgrönt, de sistnämnda är oftast mest värdefulla och eftertraktade.

Zirkon: Blandas ofta ihop med syntetiska stenar men är naturliga och har förekommit under lång tid. En populär ädelsten som länge används i smycken. En ädelsten med mycket ”bling”.

Publicerad 2011-06-22


 • Diamantjakten

  Diamantjakten

  Nu är vinnarna dragna i en av Sveriges vinstrikaste tävlingar – Diamantjakten
 • Världens dyraste förlovningsringar

  Världens dyraste förlovningsringar

  Världens mest påkostade förlovningsringar ägs inte av kungligheter utan av kändisar.  Läs om vilka kändisar som promenerar runt med en förmögenhet på fingret.

 • Vigselringen - en symbol för er kärlek!

  Vigselringen - en symbol för er kärlek!

  Att lova varandra evig kärlek och ingå äktenskap är en av de största händelserna en människa kan uppleva i sitt liv. Ringen med sin slutna cirkel är i sig en urgammal ...

 • Trendiga smycken

  Trendiga smycken

  Stora, iögonfallande halsband och örhängen - så kallade statementsmycken - eller små, färgade stenar, diamanter eller pärlor? Vilken stil du väljer hänger oftast mer p...

 • Rosa guld och palladium från Schalins

  Rosa guld och palladium från Schalins

  Rosa guld  är en gnistrande legering av guld, silver och koppar, som besitter alla guldets positiva egenskaper. Det rosa guldet ger en fantastisk färgbrytning mot...
 • Vigselringen

  Vigselringen

  Det finns nog inget som är så förknippat med bröllop som vigselringar. Vid ett bröllop växlar man ringar och därefter bär man sin ring som ett tecken på att man är gif...

 • Nyheter från Schalins

  Nyheter från Schalins

  Ringarna ingår i Schalins nya satsning My Design, ett antal nydesignade ringmodeller med infattade diamanter, namnsatta efter vackra kända musikstycken.

 • Diamantens alla ansikten

  Diamantens alla ansikten

  Marilyn Monroe hade rätt när hon sa att diamanten är en flickas bästa vän. Den ädla stenen är nämligen fortfarande den mest eftertraktade i världen.

 • A girl’s best (och näst bästa) friend….

  A girl’s best (och näst bästa) friend….

  Era ögon glittrar säkert redan av glädje inför er stora dag. Så varför inte fördriva tiden med att titta närmare på lite glittrande ädelstenar?

 • Diamanter - en gåva från moder jord!

  Diamanter - en gåva från moder jord!

  Diamanten är gjord av rent kol som kristalliserats under högt tryck och värme djupt under våra fötter, i jordskorpan. Efter det har den först upp till jordens yta i mo...