En klocka i tiden!

Klockor

Säg mig vilken klocka du bär, så ska jag berätta vem du är!

Text: Jeanette Henriksson | Foto: Obaku Harmony

Precis som i allt annat går det trender även i klockor, olika modeller och märken är heta under vissa perioder. Vi ska bege oss iväg på en trendspaning och få svar på vad som är trendigast inom klockmodet just nu. Egentligen behöver vi inte ett armbandsur för att hålla koll på tiden, det är bara att titta på datorn eller på mobilen. Ändå väljer många att bära klocka, de känner sig nakna utan. Kanske är det en vana, kanske tycker de klockan är ett vackert smycke. Det finns en uppsjö av olika klockor på marknaden att välja på. Valet av klocka säger mycket om oss, både när det gäller smak och personlighet.

Just nu är det inne med stora, hårda, tuffa men också stiliga klockor. Det finns något för alla och vilket typ av klocka du väljer beror på vem du är. En annan växande trend är färgade klockor i glada starka färger, kanske en färg till varje tillfälle, eller veckodag?

En statussymbol
Många klocktillverkare lägger stor vikt på designen. Utseendet är viktigt, det kan man se i Calvin Kleins vackra armbandsur, framtagna för kvinnor. De är mer som ett smycke än en klocka. Andra tillverkare lägger mer vikt på innehållet och de otroliga tekniska lösningarna. Nu för tiden finns det klockor som kan känna av olika väderförändringar, beräkna höjd, som man kan dyka och hoppa fallskärm med och mycket annat.

Klockor finns i alla prisklasser och är i många länder en statussymbol. Som förlovningspresenter, bröllopsgåvor och morgongåvor har det länge varit vanligt med just klockor ute i Europa och nu kryper trenden upp till våra bräddgrader. I Italien lägger man lika mycket pengar på klockor som på bilar, det ni. Klockor kan alltså vara statussymboler, smycken, modedetaljer eller praktiska hjälpmedel. Status kan ligga, både i, pris och funktion. Förr var Rolex det ledande status märket, men nu finns det betydligt fler.  Som till exempel Patek Philippe.

Klockskrin
Herr och damur flyter ihop mer och mer och man pratar numer om stora och små klockor, istället för specifika dam och herrur. Det finns gnistrande, diamantsatta diva-klockor från D&G och Versace, eller enkla klassiska klockor från Omega, alla lika rätt. Fler och fler tjejer fastnar också för de stora klockorna och vill, precis som killarna, även de ha klockor med mycket teknik medans andra lägger större vikt vid det estetiska, klockorna ska vara vackra, gärna som armband.

Vad man väljer för klocka? Det beror på vilken typ man är. Om man är någon som slaviskt följer trenderna, sportig eller väldigt tekniskt intresserad. Har man svårt att välja en klocka, då ska man så klart ha flera olika, kanske till olika tillfällen. För att underlätta kan man skaffa det senaste, ett klockskrin. Det är precis vad det låter som, ett vackert skrin att förvara sina klockor i.

Framtiden?
Vad framtiden innebär inom klockmodet, vet vi inte, men man kan ju ana. Vi har ju de klassiska klockorna, som kanske skulle kunna bli inne igen. Först ut är klockan som med största sannolikhet förblir kungen av märkliga sportklockor, Admiral´s Cup, för många en doldis och för ännu fler helt okänd. Andra gamla klassiker med stor potential är Nautilus och Laureato. Men det troligaste är nog, trots att de här klassiska klockorna är fantastiska, att de inte bli det absolut ”hetaste”. Kanske är det nya ledordet, enkelhet. Vem vet, du väljer.

Publicerad 2011-04-29


 • Diamantjakten

  Diamantjakten

  Nu är vinnarna dragna i en av Sveriges vinstrikaste tävlingar – Diamantjakten
 • Världens dyraste förlovningsringar

  Världens dyraste förlovningsringar

  Världens mest påkostade förlovningsringar ägs inte av kungligheter utan av kändisar.  Läs om vilka kändisar som promenerar runt med en förmögenhet på fingret.

 • Vigselringen - en symbol för er kärlek!

  Vigselringen - en symbol för er kärlek!

  Att lova varandra evig kärlek och ingå äktenskap är en av de största händelserna en människa kan uppleva i sitt liv. Ringen med sin slutna cirkel är i sig en urgammal ...

 • Trendiga smycken

  Trendiga smycken

  Stora, iögonfallande halsband och örhängen - så kallade statementsmycken - eller små, färgade stenar, diamanter eller pärlor? Vilken stil du väljer hänger oftast mer p...

 • Rosa guld och palladium från Schalins

  Rosa guld och palladium från Schalins

  Rosa guld  är en gnistrande legering av guld, silver och koppar, som besitter alla guldets positiva egenskaper. Det rosa guldet ger en fantastisk färgbrytning mot...
 • Vigselringen

  Vigselringen

  Det finns nog inget som är så förknippat med bröllop som vigselringar. Vid ett bröllop växlar man ringar och därefter bär man sin ring som ett tecken på att man är gif...

 • Nyheter från Schalins

  Nyheter från Schalins

  Ringarna ingår i Schalins nya satsning My Design, ett antal nydesignade ringmodeller med infattade diamanter, namnsatta efter vackra kända musikstycken.

 • Diamantens alla ansikten

  Diamantens alla ansikten

  Marilyn Monroe hade rätt när hon sa att diamanten är en flickas bästa vän. Den ädla stenen är nämligen fortfarande den mest eftertraktade i världen.

 • A girl’s best (och näst bästa) friend….

  A girl’s best (och näst bästa) friend….

  Era ögon glittrar säkert redan av glädje inför er stora dag. Så varför inte fördriva tiden med att titta närmare på lite glittrande ädelstenar?

 • Diamanter - en gåva från moder jord!

  Diamanter - en gåva från moder jord!

  Diamanten är gjord av rent kol som kristalliserats under högt tryck och värme djupt under våra fötter, i jordskorpan. Efter det har den först upp till jordens yta i mo...