Pärlor från havet

Brud

Smycken med pärlor är tidlösa och populära att bära på bröllopsdagen. Innan du ger dig ut för att köpa pärlhalsbandet eller pärlörhängena är det dock bra att känna till vad som skiljer en äkta pärla från en imitationspärla, så att du får ett hållbart, glänsande smycke av äkta vara.

Text: Anna Karlsson | Foto: Fotografiqa

Ett par äkta pärlörhängen bör finnas i varje kvinnas smyckeskrin och äger man inga finns det förstås inget bättre tillfälle än sitt eget bröllop att investera i ett par underbara runda dyrgripar. Man ska satsa på äkta vara, det finns ett naturligt levande skimmer i de odlade pärlorna och de är dessutom så vackert kvinnliga.

De passar perfekt till ett bröllop. Sen om du lånar eller skaffar dig egna är förstås en pris- och smakfråga. Kanske har du några pärlor som gått i arv i släkten eller så är det dags att satsa på något nytt.

Pärlor är alltid populära i bröllopssammanhang och det finns en mängd olika sorters smycken att välja på. Vanligt är att bruden får pärlor som morgongåva av sin älskade make, men det är förstås väldigt vackert att ha pärlor som pricken över i:et till den romantiska brudklänningen.

Du kan satsa på örhängen, halsband eller armband. Kanske vill du fästa några i håret eller som dekoration på livet i klänningen - bara fantasin sätter gränser. Något du dock ska passa dig för är att sätta en pärla i vigselringen. En pärla som sitter på handen utsätts för slitage nästan varje dag, så det är en stor risk att göra en sådan investering. Då är det bättre att satsa på ett par örhängen eller halsband som sitter mer skyddat.

Men vad är en pärla? Först skall konstateras att en äkta pärla kommer till av en slump - helt utan människans påverkan. Det är inte ett normalt beteende hos musslan att skapa en pärla. Det handlar snarare om att skydda sig mot något som trängt in i musslan. Om t ex ett sandkorn tränger in i musslan reagerar den med att försöka stöta ut kornet. Om detta misslyckas kapslar den in det främmande ämnet. För att en pärla skall kunna bildas krävs att det främmande ämnet har fått med sig ett fragment av musslans mantelvävnad. Denna vävnad celldelas och efter cirka tio dagar har en pärlsäck bildats runt sandkornet. Sedan väver musslan lager på lager och så bildas en äkta pärla.

Odlade och äkta
Det finns två slags pärlor, antingen skapade i havsvatten (orientalisk pärla) eller i sötvatten (sötvattenspärla). Skillnaden mellan äkta pärlor och odlade pärlor är att den äkta pärlan till största delen består av pärlsubstans, medan den odlade pärlan har en pärlemorkula som bas.

Den odlade pärlan kallas ibland felaktigt för äkta. Visst finns det äkta pärlor också, men de är inte så vanliga på marknaden. Den naturligt äkta pärlan är endast den som naturen själv skapat då kanske ett litet sandkorn eller snäckskal av misstag hamnat i musslans mun och omslutit kornet med många lager av pärlemor.

Det finns tre huvudgrupper av odlade pärlor:
• Pärlor odlade i Akoyamusslan
• Pärlor odlade i Söderhavet
• Pärlor odlade i sötvatten

Billigast av pärlor är den odlade sötvattenpärlan. De är betydligt lättare att odla än saltvattenspärlor. Ingreppet i musslan är inte lika stort och därför överlever de flesta pärlostron. Dessutom behöver de inte alls rengöras vilket innebär en stor arbetsbesparing. Förr var odlade sötvattenpärlor i allmänhet vita och ganska färglösa medan odlade saltvattenpärlor hade bättre lyster.

Numera har dock tekniken förbättrats och sötvattenpärlorna har fått bättre lyster och blivit betydligt rundare i formen. Saltvattenpärlan är dock hårdare och har en högre yttäthet än sötvattenpärlan vilket gör att den håller bättre mot slitage. Tekniken för att göra sötvattenspärlor är dock så modern att man idag inte vet hur hållbara dessa pärlor är.

Imitationspärlor
En pärla är alltid en pärla, antingen äkta eller odlad. Imitationspärlor är inte pärlor men tyvärr finns det många olika varunamn på imitationer, vilket kan förvilla. Den mest kända imitationen är Majoricapärlan som framställs på Mallorca.

Man använder en glaskula som får ett överdrag av en pärlessenslösning. Denna lösning består av ett ämne från fiskfjäll, som tillsammans med en annan lösning ger en skimrande lyster. Man doppar glaskulorna i lösningen på liknande sätt som när man stöper ljus. Det finns också en uppsjö av så kallade snäckskalspärlor.

Ett enkelt knep för att lätt särskilja imitationer från äkta och odlade pärlor är att försiktigt gnida pärlan mot framtänderna. Om ytan känns sträv är det sannolikt en äkta eller odlad pärla. Om den är glatt så är det mycket troligt att det är en imitationspärla.

Publicerad 2008-04-16


 • Diamantjakten

  Diamantjakten

  Nu är vinnarna dragna i en av Sveriges vinstrikaste tävlingar – Diamantjakten
 • Världens dyraste förlovningsringar

  Världens dyraste förlovningsringar

  Världens mest påkostade förlovningsringar ägs inte av kungligheter utan av kändisar.  Läs om vilka kändisar som promenerar runt med en förmögenhet på fingret.

 • Vigselringen - en symbol för er kärlek!

  Vigselringen - en symbol för er kärlek!

  Att lova varandra evig kärlek och ingå äktenskap är en av de största händelserna en människa kan uppleva i sitt liv. Ringen med sin slutna cirkel är i sig en urgammal ...

 • Trendiga smycken

  Trendiga smycken

  Stora, iögonfallande halsband och örhängen - så kallade statementsmycken - eller små, färgade stenar, diamanter eller pärlor? Vilken stil du väljer hänger oftast mer p...

 • Rosa guld och palladium från Schalins

  Rosa guld och palladium från Schalins

  Rosa guld  är en gnistrande legering av guld, silver och koppar, som besitter alla guldets positiva egenskaper. Det rosa guldet ger en fantastisk färgbrytning mot...
 • Vigselringen

  Vigselringen

  Det finns nog inget som är så förknippat med bröllop som vigselringar. Vid ett bröllop växlar man ringar och därefter bär man sin ring som ett tecken på att man är gif...

 • Nyheter från Schalins

  Nyheter från Schalins

  Ringarna ingår i Schalins nya satsning My Design, ett antal nydesignade ringmodeller med infattade diamanter, namnsatta efter vackra kända musikstycken.

 • Diamantens alla ansikten

  Diamantens alla ansikten

  Marilyn Monroe hade rätt när hon sa att diamanten är en flickas bästa vän. Den ädla stenen är nämligen fortfarande den mest eftertraktade i världen.

 • A girl’s best (och näst bästa) friend….

  A girl’s best (och näst bästa) friend….

  Era ögon glittrar säkert redan av glädje inför er stora dag. Så varför inte fördriva tiden med att titta närmare på lite glittrande ädelstenar?

 • Diamanter - en gåva från moder jord!

  Diamanter - en gåva från moder jord!

  Diamanten är gjord av rent kol som kristalliserats under högt tryck och värme djupt under våra fötter, i jordskorpan. Efter det har den först upp till jordens yta i mo...