Sagan om ringen

Sagan om ringen

Ni ska gifta er och det är dags att välja vigselring. Men vad ska man tänka på, förutom att den ska vara vacker, personlig och romantisk?

Text: Jeanette Henriksson | Foto: Philippe Rendu

De flesta som gifter sig idag väljer att ha en vigselring. Egentligen behövs det bara en ring om man väljer att ha ett kyrkobröllop. Gifter man sig borgerligt behöver man inte ha en vigselring. Ringen ses oftast som en symbol för kärlek och samhörighet, kanske är det just därför de flesta, oavsett om de gifter sig borgerligt eller i kyrkan, ändå vill ha en vigselring på sitt finger.

Material och kvalitet
Det finns mängder av material och stenar att välja på när man ska designa sin egen unika ring. Tyvärr har det inte varit så lätt att hitta en bra färgkarta i Sverige, för just färgade stenar. I USA däremot, finns det bra färgkartor och som tur är har kartorna blivit bättre även här hemma. Detta gör det mycket lättare att hitta stenen med just den där tonen man önskar. Alla stenar har sin egen unika färg och om man är modig nog att designa sin egen bröllopsring ska man absolut lägga vikt på stenens färg. Förr tog som sagt detta väldigt lång tid, men med de nya färgkartorna för ädelstenar, är det lättare att våga och kunna välja sin egen unika färg.

Begränsningar
Har man en unik idé och aldrig sett något liknande på marknaden, då finns det ofta en anledning till det. Just därför bör man absolut vända sig till en duktig gulsmed när man vill designa sin egen unika ring. Det är inte sällan allt fokus bara lagts på formen, med en duktig guldsmed i ryggen kan man ta tillvara fackkunskap och få både form, funktion och hållbarhet. Man får heller inte glömma att våra händer och fingrar ser olika ut och just den ringen man drömmer om kanske inte passar just den hand man har.

Även åldern påverkar våra händer, därför kan det vara bra att välja en ring man kan anpassa med tiden om det behövs. Många väljer att ha diamanter i sin ring. Visst är det den hårdaste ädelstenen i världen, men det betyder inte att det är den starkaste. Safiren är en perfekt sten att ha i sin vigselring, liksom den röda rubinen som också är väldigt hållbar. Många guldsmeder tror att dessa ädelstenar kommer bli vanligare i vigselringar nu när det kommit en färgkarta. Efterfrågan finns redan och nu när möjligheten ökar genom olika hjälpmedel, förbättras dialogen mellan kund och guldsmed vilket säkert kommer att göra att intresset för att designa sin egen ring också ökar.

Gör om ditt smycke
Det har också blivit väldigt inne att göra om sina gamla smycken. Man kan samla ihop smycken som man bara har liggandes i lådor, gå till guldsmeden och få hjälp med att skapa något egen designat och alldeles extra till sin bröllopsdag. Man kan välja att smälta ner smyckena och skapa något eget av dem, eller bara göra om den gamla ärvda ringen. Smycken och ringar är väldigt personliga och kanske kan man göra något nytt av mormors gamla vigselring. Då kan man känna att mormor är med när man bär ringen.

Guldsmeder formger alltså inte bara nya ringar, utan man kan gå dit och smälta ner sina gamla. Man kan såklart också komma med sin egen idé, om den unika egendesignade ringen. Kanske är ringen man ärvt i fel storlek eller inte i rätt stil, vips så gör man om den till den stilen man vill ha. Några gram här och där, som bara ligger och dräller, kan snabbt förvandlas till den perfekta vigselringen. Att designa sin ring tillsammans med en duktig guldsmed är något utav det roligaste man kan göra och att återanvända en gammal släktring är ett säkert sätt att få den unika egendesignade vigselringen på.

Tänk även praktiskt
Släta guldringar är nog det mest praktiska, men tänk på att du ska ha ringen resten av livet. Det går mycket mode i ringar så det bästa, eller säkraste, är att välja en mer tidlös vigselring. Om man väljer en ring som är prydd med en diamant kan det vara praktiskt att välja en ring med låg fattning, som inte sticker upp så mycket. En bred ring kan göra att det blir svårt att knyta handen. Bestäm hur mycket ringen får kosta, men väg också in att den ska hålla hela livet och användas varje dag. Kanske är det bättre att dra in på något annat och få en ring av hög kvalité och som tål det slitage som en vigselring utsätts för.

Många säger att man inte ska ta av sin vigselring, att det betyder otur, glöm det. Det är bara gammal skrock, kroppen behöver vila och på natten när man sover svullnar händerna. Just därför kan det vara bra att ta av sin ring på natten. Det är också viktigt att inte glömma att hålla sin vigselring ren och fräsch. Man kan tvätta sina smycken i olika vätskor som finns att köpa hos guldsmederna, men det går lika bra att tvätta dem i varmt vatten och diskmedel. Vad man än väljer för ring, ska man känna sig stolt över den, det praktiska ska inte ensamt styra, man lär sig att hantera sin ring i vardagen.

Att tänka på
1.  Få ringen mätt av en riktig guldsmed, så du får rätt storlek.
2.  Bestäm en budget innan du besöker butiken.
3.  Hitta inspiration i bröllopsmagasin och på internet.
4.  Bestäm vilket material ringen ska vara i samt om du ska ha stenar.
5.  Om du ska köpa en alliansring, berätta för guldsmeden om du tänkt bygga på ringen med stenar, den måste utformas på ett speciellt sätt då.
6.  Bestäm vilken stil du ska ha på din bröllopsring.
7.  Var ute i god tid.
8.  Ta med dig ett smakråd som kan bromsa dig om kostnaden rusar iväg.
9.  Ta god tid på dig, det ska vara roligt att välja vigselring.

Publicerad 2011-12-28


 • Diamantjakten

  Diamantjakten

  Nu är vinnarna dragna i en av Sveriges vinstrikaste tävlingar – Diamantjakten
 • Världens dyraste förlovningsringar

  Världens dyraste förlovningsringar

  Världens mest påkostade förlovningsringar ägs inte av kungligheter utan av kändisar.  Läs om vilka kändisar som promenerar runt med en förmögenhet på fingret.

 • Vigselringen - en symbol för er kärlek!

  Vigselringen - en symbol för er kärlek!

  Att lova varandra evig kärlek och ingå äktenskap är en av de största händelserna en människa kan uppleva i sitt liv. Ringen med sin slutna cirkel är i sig en urgammal ...

 • Trendiga smycken

  Trendiga smycken

  Stora, iögonfallande halsband och örhängen - så kallade statementsmycken - eller små, färgade stenar, diamanter eller pärlor? Vilken stil du väljer hänger oftast mer p...

 • Rosa guld och palladium från Schalins

  Rosa guld och palladium från Schalins

  Rosa guld  är en gnistrande legering av guld, silver och koppar, som besitter alla guldets positiva egenskaper. Det rosa guldet ger en fantastisk färgbrytning mot...
 • Vigselringen

  Vigselringen

  Det finns nog inget som är så förknippat med bröllop som vigselringar. Vid ett bröllop växlar man ringar och därefter bär man sin ring som ett tecken på att man är gif...

 • Nyheter från Schalins

  Nyheter från Schalins

  Ringarna ingår i Schalins nya satsning My Design, ett antal nydesignade ringmodeller med infattade diamanter, namnsatta efter vackra kända musikstycken.

 • Diamantens alla ansikten

  Diamantens alla ansikten

  Marilyn Monroe hade rätt när hon sa att diamanten är en flickas bästa vän. Den ädla stenen är nämligen fortfarande den mest eftertraktade i världen.

 • A girl’s best (och näst bästa) friend….

  A girl’s best (och näst bästa) friend….

  Era ögon glittrar säkert redan av glädje inför er stora dag. Så varför inte fördriva tiden med att titta närmare på lite glittrande ädelstenar?

 • Diamanter - en gåva från moder jord!

  Diamanter - en gåva från moder jord!

  Diamanten är gjord av rent kol som kristalliserats under högt tryck och värme djupt under våra fötter, i jordskorpan. Efter det har den först upp till jordens yta i mo...