Smycka dig med stil!

Smycken

Regel nummer ett när det gäller smycken till bröllopsklädseln; överdriv inte!

Text: Cathrine Engebret | Foto: Sakari Röyskö

Med allt läckert som finns på marknaden, kan det vara frestande att lassa på med massa glitter och glamour, men det är ingen bra ide att låta smyckena stjäla all uppmärksamhet från dig på din stora dag. Det är inte bra om smyckena tar uppmärksamheten från din bröllopsklänning. Till bröllopsklänningar med mycket detaljer är det därför smart att välja enkla halssmycken, örhängen och armband. Om du har valt bröllopsklänning med extra mycket detaljer, kan ett pärlhalsband vara det enda du behöver.

Om valet däremot fallit på en enkel bröllopsklänning behöver du inte vara fullt så försiktig. Här finns det större möjligheter att vara kreativ. Du kan bära stora smycken som kompletterar bröllopsklänningen och ger den uppmärksamhet. Till en enkel bröllopsklänning kan du gärna använda smycken som framhäver din personlighet. Den bästa effekten får du om du väljer ett stort smycke och låter de andra vara enklare. Låt till exempel örhängena vara stora, medan halssmycke och armband kan vara mer diskreta.

Vad, till vilken klänningsfärg?
För att gå mer in på detaljer när man ska välja smycken till sin bröllopsklänning, bör man först och främst ta reda på vilka stenar och vilken metall som passar bäst till klänningens färg.

Vit klänning: Guld i smöraktig färg kan verkligen krocka med skinande vita nyanser. Här är det bättre att välja pärlor och platina.

Off-white klänningar: Passar bra tillsammans med guld, även rött guld, silver och pärlor.

Elfenbensvit klänning: Detta är en mjuk lättare nyans av vitt, ibland med gulaktiga undertoner. Använd gärna guldsmycken till den här färgen, det framhäver den krämaktiga nyansen i materialet.

Vad passar till vilken urringning?
Se till att ditt smycke passar ihop med din urringning. Det kan lyfta klänningens karaktär, eller framhäva det du vill.

Om du ska bära en axelbandslös klänning kan du, för att göra det lite annorlunda, helt hoppa över halssmycke och i stället välja stora vackra örhängen. Välj kristall för ett elegant uttryck, eller dra till med lite färger. Välj till exempel en färg som återkommer i brudbuketten. Sätt gärna några blommor i håret också, det ser fräscht ut. Om du önskar en mer vintageinspirerad stil, kan du välja ett vackert armband i art deco-stil, eller ett 20-tals inspirerat hårspänne med fjädrar.

Om din klänning är i vintagestil, kan du också skapa en rolig kontrast genom att välja mer moderna bröllopssmycken.

V-ringning: Den här typen av urringning skriker efter att bli smyckad. Oavsett om du väljer hängsmycke eller choker. En tunn kedja med ett enkelt smycke gör det hela elegant, medan pärlor, antingen dubbla eller enkla, är klassiskt charmerande. Om du har lust att vara mer dekadent på din bröllopsdag, kan du satsa på en kristallchoker med matchande örhängen.

Halterneck: Till den här urringningen är det läckert med hårsmycken. Hårband är ett vackert alternativ, men om det inte känns rätt, är spännen och diadem lika vackert.

Men tänk på:
Regler är till för att brytas, någon gång. Det allra viktigaste när du väljer smycken till ditt bröllop är att de stämmer med din personlighet och att du känner dig komfortabel med dem. Smycken ska vara ett hjälpmedel som bidrar till att visa vem bruden, du, är! B

Publicerad 2012-03-23


 • Diamantjakten

  Diamantjakten

  Nu är vinnarna dragna i en av Sveriges vinstrikaste tävlingar – Diamantjakten
 • Världens dyraste förlovningsringar

  Världens dyraste förlovningsringar

  Världens mest påkostade förlovningsringar ägs inte av kungligheter utan av kändisar.  Läs om vilka kändisar som promenerar runt med en förmögenhet på fingret.

 • Vigselringen - en symbol för er kärlek!

  Vigselringen - en symbol för er kärlek!

  Att lova varandra evig kärlek och ingå äktenskap är en av de största händelserna en människa kan uppleva i sitt liv. Ringen med sin slutna cirkel är i sig en urgammal ...

 • Trendiga smycken

  Trendiga smycken

  Stora, iögonfallande halsband och örhängen - så kallade statementsmycken - eller små, färgade stenar, diamanter eller pärlor? Vilken stil du väljer hänger oftast mer p...

 • Rosa guld och palladium från Schalins

  Rosa guld och palladium från Schalins

  Rosa guld  är en gnistrande legering av guld, silver och koppar, som besitter alla guldets positiva egenskaper. Det rosa guldet ger en fantastisk färgbrytning mot...
 • Vigselringen

  Vigselringen

  Det finns nog inget som är så förknippat med bröllop som vigselringar. Vid ett bröllop växlar man ringar och därefter bär man sin ring som ett tecken på att man är gif...

 • Nyheter från Schalins

  Nyheter från Schalins

  Ringarna ingår i Schalins nya satsning My Design, ett antal nydesignade ringmodeller med infattade diamanter, namnsatta efter vackra kända musikstycken.

 • Diamantens alla ansikten

  Diamantens alla ansikten

  Marilyn Monroe hade rätt när hon sa att diamanten är en flickas bästa vän. Den ädla stenen är nämligen fortfarande den mest eftertraktade i världen.

 • A girl’s best (och näst bästa) friend….

  A girl’s best (och näst bästa) friend….

  Era ögon glittrar säkert redan av glädje inför er stora dag. Så varför inte fördriva tiden med att titta närmare på lite glittrande ädelstenar?

 • Diamanter - en gåva från moder jord!

  Diamanter - en gåva från moder jord!

  Diamanten är gjord av rent kol som kristalliserats under högt tryck och värme djupt under våra fötter, i jordskorpan. Efter det har den först upp till jordens yta i mo...