10 saker du absolut inte bör göra på ett bröllop som gäst

Text: Anna Storm  Foto: Adobestock.com

Här listar vi några vanliga missar – undvik dessa och bli brudparets favoritgäst!

 

Hålla ett för långt tal

Du vet vad som gäller? Håll dig under max tre minuter!

 

Glömmer att köpa en present

Glöm absolut inte att köpa en present till brudparet. Det behöver inte vara något avancerat och dyrt om du inte har råd eller tid att lägga på bröllopsgåvan. Men se till att köp något! Annat är bara respektlöst. Tänk på hur mycket pengar brudparet spenderar på att du och övriga gäster ska få en underbar dag med mat och dryck.

 

Inte bry dig om klädkoderna

Står det på inbjudningskortet att det är 20-talstema? Då gör du bäst i att du handlar något i den stilen. Det här är en viktig vett och etikett-regel att komma ihåg. Är på osäker på vad för kläder som är ok enligt parets val av klädkod? Tveka inte att höra av dig till dem.

 

Bära vitt

Tänkte du bära en vit klänning på bröllopet? Lägg ner den tanken genast! ”Men den är ju cremévit…”. Det spelar ingen roll, allt vitt går bort. Det här är brudens dag och inte din.

 

Ha på ljud på mobilen under vigseln

Glöm inte att sätta mobilen på ljudlöst under vigseln och resten av dagen. Helst ska du till och med stänga av mobilen helt – det anses väldigt oartigt att sitta och scrolla sociala medier eller svara på ett sms under ett bröllop. Hör med brudparet vad de anser om mobiler, kanske vill de att de är på så att så många som möjligt tar kort? Men respektera deras önskan om den ska vara av.

Spilla något på bruden

Var försiktig när du går förbi bruden under middagen om du håller i ett glas vin. Det här gäller förstås under hela kvällen. Att spilla något på brudens klänning stavas katastrof, så håll dig borta från alla risker.

 

Bli för onykter

Ingen vill minnas att du snubblade på tårtan, inte klarade av att hålla ditt tal eller försökte hångla med någon annans kvinna eller man. Så håll dig nykter och drick vartannat glas vatten.

 

Förstöra något på bröllopsfesten

Festlokalen, toaletterna, utsidan av lokalen… ingen är till för att göra sönder på skoj. Håll det rent på toaletten och skräpa inte ner. Rök inte inomhus om det råder förbud. Tänk på att det är brudparet som betalar för kalaset och som får ta konsekvenserna. Så sköt dig!

 

Börja bråka med någon

Har du ett gammalt, gammalt gräl som ligger och gnager med din kusin Anna? Då får ni lösa det en annan dag. Det här är en av brudparets viktigaste dagar i livet. Förstör inte det genom att börja tjafsa och skapa dålig stämning.

 

Få det att handla om dig

Nej det spelar ingen roll att någon glömde servera dig en fördrink, att du missade efterrätten för att den tog slut eller att du precis bråkat med din sambo och vill gråta ut. Det här är inte din dag. Håll dina känslor för dig själv.

LÄS MER


Håll koll på oss