Ädelstenar - naturens gnistrande skattkammare...

Naturens skattkammare är fascinerande bortom alla gränser - vare sig det handlar om de renaste diamanter eller de mer ”vanliga” topaserna och kvartsstenarena så finns inga tvivel  det är en skattkammare utan dess like.

Text: Mai Manniche   Foto: David Andersen / Jewlscph

Historia
En imponernade samling av ädelstenar i ett hav av färger, former och storlekar, som genom mänsklig bearbetning och slipning blir gnistrande och unika. I flera årtusenden har ädelstenar i alla sorter använts som utsmyckning på kungakronor, kläder och så vidare - som symbol för makt, rikedom och skönhet. Förr i tiden var det endast ett fåtal som hade råd med vackra ädelstenar, men idag är det något som de flesta kvinnor smyckar sig med varje dag. Vackra ädelstenar hjälper till att göra vår vardag och fest lite vackrare och glänsande.

Diamanter
Speciellt diamanter är något som kan få de flesta kvinnors hjärtan att slå lite snabbare, det finns ingen tvivel om att vi älskar diamanter. Det är därför spännande att arbeta med singlecut diamanter - en typ av diamantslipning som få har hört talas m, men som de flesta borde kännat till. Det är nämligen en diamant i stort sett alla har råd med jämfört med den mer exklusiva briljantslipade diamanten. De är också lättare att använda då de inte är lika överväldigande och skinande som briljanterna. Vad som kännetecknar en singlecut-diamant och varför de är så fantastiska ska vi försöka att reda ut i den här artikeln.

Fakta om ädelstenar
Vad är en ädelsten? Till skillnad mot själva terminologin finns det för det första inga ”halva” ädelstenar, man använder uteslutande beteckningen ädelstenar - inte halvädelstenar. För det andra brukar ädelstenar även kallas smyckestenar för att de används mest vid framställningen av vackra smycken.

Men vad är det som gör en sten ädel? Svaret är inte helt lätt, även om det finns en enighet om att det finns tre krav som ska uppfyllas för att en sten ska kallas ädelsten; dess skönhet, sällsynthet och hållbarhet. Vissa ädelstenar är vackrare, mer hållbara och mer sällsynta vilket innebär att det räknas som väldigt fina ädelstenar.

Diamanten är den vackraste, mest hållbara och mest sällsynta stenen medan t ex kvarts är en vanligare och därför billigare. Hur många olika sorters ädelstenar det finns är svårt att säga eftersom man hela tiden upptäcker nya sorter - alla olika och vackra på sitt egna sätt.

Slipningen gör skillnad
Gemensamt för alla ädelstenar är att de kan se tråkiga och glanslösa ut när man hittar dem ute i naturen - men här kommer människans tekniska kunnande in och genom olika slipmetoder tar vi fram det bästa i ädelstenarna. Slipningens yttersta mål, oavsett om det är en diamant eller en topas, är att få så mycket reflektioner av ljuset i ädelstenen som möjligt vilket gör att den gnistrar. Det är alltså slipningen som gör skillnad.

De mest kända ädelstenarena - och de falska...
De flesta kvinnor känner till diamanten och många känner även till rubiner, safirer, smaragder samt topaser, kvarts och onyx. Men många tror tyvärr även att en ”cubic zircon” är en ädelsten. Det är den inte. Den är fabriksframställt glas och lever på inget sätt upp till ädelstenens krav gällande skönhet, hållbarhet och sällsynthet. En zirconia är en kemiskt skapad ”wannabe”-ädelsten och inte värdigt ett smycket. Några smycketillverkare har tyvärr varit duktiga på att få zirconian att framstå som en ädelsten, så var uppmärksam på detta när du köper smycken och undvik zirconian och håll dig till äkta vara.

Diamanten – kronan på verket...
Diamonds are a girls best friend. Fröken Monroe kunde inte ha sagt det på ett bättre sätt. Vi kvinnor älskar diamanter, vi drömmer om dem, sparar till dem, önskar oss dem - och låter oss förföras av denna fantastiska ädelsten. Men vad en diamant består av, alla dess olika slipningar, former, färger o.s.v. är det få som känner till.

Kort och gott så är en diamant en transparent mineral som består av kol och är den hårdaste mineral vi känner till. En diamant går att få i flera olika kvaliteter och katigoriseras utifrån fyra ”C”: carat (vikt), clarity (klarhet), colour (färg) och cut (slipning). De tre första c:en kan vi som människor inte ändra på, men det sista c:et (cut) kan vi påverka genom att slipa det på ett bestämt sätt för att bäst kunna reflektera ljuset.

Briljanter kontra singlecut…
Brilliant-slipning är den mest kända slipningen på diamanter och ca 90% av alla diamanter på marknaden har denna slipning. En briljant har (oftast) 57 fasetter (ljusreflekternade ytor) och har formen av ett upp- och nervänt isberg med en topp - kronan - och en spets - paviljongen. Det är från spetsen (som alltid är dold i smycket) som diamantens primära ljusreflektion skapas.

Fakta om slipning
De flesta tror felaktigt att briljantslipningen är den klassiska orginalslipningen men det är lång ifrån sant. Det var faktiskt först i början av 1900-talet som briljantslipningen ”uppfanns” och innan dess, på 1400-1500-talet, var det andra slipningar som var populära som t ex singlecut-diamanter. Singlecut-slipningen, skulle kunna liknas vid en ”grov” briljantslipning och härstammar från Indien där man även fann de första diamanterna. I gamla, kungliga smycken är diamanterna ofta rosenslipade eller singlecut-slipade vilket gör att många associerar dessa slipningar med antika smycken.

Vad kännetecknar då en singlecut-diamant?
Formen på diamanten är lik briljantens men till skillnad från briljantens 57 fasetter så har singelcut-diamanten ”endast” 16 fasetter - 8 fasetter på toppen och 8 på botten - vilket gör att den även är känd som 8/8-slipning.

På grund av den enklare slipningen, och att man ofta väljer ”billigare” diamantkvaliteter med en lägre colour/clarity, så är singlecut-diamanter betydligt billigare än briljanterna. Därför är det möjligt att skapa mängder med olika designer, från de enklaste till de riktigt överdådiga, som man har råd med samtidigt som det inte är någon tvivel om att det är diamanter. En annan aspekt när det gäller bearbetningen, och därmed användbarheten, är att singlecut-diamanter oftast fattas i oxiderat silver, vilket skapar en look som passar både till vardag och fest.

Med andra ord, singlecut-diamanter är en typ av diamant som du lättare kan köpa och lättare kan använda vid alla tillfällen utan att det blir för mycket ”bling-bling”. Så kom igen, kasta dig ut i världen av singlecut-diamanter och få glädje av dem till vardag och fest.