Allt du behöver veta om din vigselring

Vigselringar

Har du någon gång funderat på hur din vigselring ska se ut och legat sömnlös över olika ädelstenar och slipningar? Lugn – i den här artikeln som vi kallar för Stora Vigselringsskolan ger vi dig all information du behöver!

Text: Anna Storm  |   Foto: AdobeStock.com

En tidlös vigselring

Hur en vigselring ska se ut finns det inga bestämmelser kring, det är upp till vars och ens tycke och smak. Modet kring vigselringar ändras dock hela tiden och du har alltid ett val att välja ny eller tidlös design.

Fundera på hur just din drömring ser ut och hur den passar ihop med din personlighet. Vill du ha en ring med mycket ädelstenar eller en slät variant? Vill du ha en maffig solitärring eller en klassisk alliansring? Frågorna är många eftersom det finns flera fantastiska vigselringsmodeller i olika material och utformning att välja bland. I den här artikeln som vi valt att kalla ”Stora Vigselringsskolan” ger vi dig en del information som du kan tänkas behöva i valet av ring. Vi berättar om olika metaller, slipningar, ädelstenar och modeller av vigselringar. Vi berättar också kring vikten av att ringarna passar ihop och avslutar med några ovärderliga tips från landets guldsmeder.

Ädelstenar

En ädelsten är en sten av ett vackert, färgstarkt, hårt och genomskinligt material. En ädelsten används oftast inte som smycke i sin naturliga form utan först efter att stenen slipats och fått glans. Det finns en rad olika slipningar att välja bland och vi listar några längre ned i denna artikel. Slipningen ger ädelstenen en annan färg och genomskinligheten som är så speciell för ädelstenar framträder mycket bättre. Det är ädelstenens art som avgör vilken slipning som passar bäst och det är främst hårdheten man tar hänsyn till. Om du vill ha en ring som skall användas dagligen då skall du välja en ädelsten med hög hårdhet. Några populära ädelstenar är:

 • Diamanten
 • Rubinen
 • Safirens
 • Smaragden
 • Turmalin
Fattning av vigselringar

Den oövervinnerliga diamanten

En diamant är verkligen en gåva från moder jord – diamanter bildas av kristalliserat kol långt under jordens yta och forslas sedan upp till jordytan. Ordet diamant kommer från grekiskan, adamas, som betyder oövervinnerlig. Diamanten är en ädelsten och är bland det hårdaste materialet som finns i naturen. En oslipad diamant kallas för rådiamant. Det finns olika färgskalor på diamanter (från rosa och gult till nästan helt genomskinlig) där den renaste formen av diamant betecknas med bokstaven ”R” (River). Diamanter delas även in i olika klarhetsgrader där den finaste graden heter ”FL” (flawless).

Diamanten värderas efter fyra egenskaper, kallade diamantens 4C. Carat (vikt), Clarity (renhet), Color (färg) och Cut (slipning).

Slipningar

Den vanligaste slipning av diamanten är briljantslipning vilket ger diamanten en fantastisk ljusåtervinning. Här ser du några olika slipningar:

 • Briljantslipning, ger diamanten en fantastisk ljusåtervinning.
 • Prinsesslipning, fyrkantig och vanlig som blir effektfull i vissa former av infattningar, god ljusåtergivning.
 • Smaragdslipning, sällsynt, har sämre ljusåtergivning än slipade diamanter generellt.
 • Cushionslipning, kuddformad med ganska god ljusåtergivning.
 • Hjärtslipning, kommer till sin rätt i större storlekar, kan ha bra ljusåtergivning om den slipats bra.
 • Marquiseslipning, kallas även Navettslipning, avlång i formen, passar även fint tillsammans med andra stenar.
 • Flandersslipning, en slipform som ger mycket bra ljusåtergivning. Slipningen är svår att göra men ger en fantastisk lyster och glans.
 • Baguettslipning, har en mindre bra ljusåtergivning och används ofta som sidosten.
Olika typer av vigselringar

Val av metall

Det finns lite olika att välja mellan när det kommer till metaller. Vitt, gult och rött guld är populärt och vanligt förekommande. Här är kortare beskrivning av de vanligaste metallerna:

 • Vitt guld.  Vita metaller ger en fin bakgrund till diamanter.
 • Gult guld är traditionellt och även den vanligaste metallen till vigselringen.
 • Rött guld är romantiskt och framträdande.
 • Platina är populärt på grund av sitt vita utseende, dessutom är det tåligt.
 • Palladium är också en tålig metall som klarar stå emot repor och missfärgningar bra.

Fattningar

Fattningar är ett sammanfattande namn för infattningar av stenar i ringar och här beskriver vi kort några av dem: (körn innebär att metallen viks över kanten på diamanterna)

 • Fadenfattning – Stenarna sitter tätt på rad, nedsänkta och infattade med körn. Denna infattning är vanligt förekommande på alliansringar och är praktisk eftersom den inte ”hakar” i tröjor eller andra material.
 • Stjärnfattning – Stenen fästes med fyra körn i en stjärna som är utskuren i ringen.
 • Caréfattning – Fyrkantiga fattningar där stenarna fästes med körn. Fungerar på ungefär samma sätt som fadenfattningen men här utgörs ringen endast av en sten.
 • Mellanrygg – Stenen infattas mellan två bryggor av metallen. Fattningen kan bestå av flera stenar och bryggor av olika form.
 • Krabba/Klo – Stenarna fäster i fyra klor (krabba) vilka sitter upphöjt från ringen. Vanligt förekommande på enstens-, eller trestensringar.
Vigselringar

Val av design

Själva utformandet på ringen går att välja mellan otaliga varianter. Här listar vi de några som är vanligt förekommande idag:

 • Alliansring – En alliansring är vanligtvis infattad med diamanter runt hela ringen men finns även i halvallians, kvartsallians och ibland även i andra kombinationer.
 • Släta ringar – Dessa används ofta som förlovningsring och kompletteras med en vigselring av allians- eller enstensformat.
 • Solitärring – En solitärring är en ring med en framträdande sten och det är idag en väldigt klassisk och populär ring som finns i de flesta prisklasser. Det som styr priset är oftast storleken på diamanten/ädelstenen.
 • Sidostensting – För vissa räcker det inte med en stor diamant som en solitärring, för dem är sidostensringen ett perfekt val. Man kombinerar en klassisk enstensring med en alliansring och får extra mycket bling utan att vara för vågad.
 • Carmoséring – Denna typ av ring förknippas oftast med vintage och består i de flesta fall av en större sten (kan vara bland annat rubin, safir eller en diamant) omgiven av små briljanter.
 • Haloring – Haloringen är en ringmodell som härstammar från 1920-talet och syntes till flertalet gånger i bland annat filmen the Great Gatsby som utspelar sig just då. Ringen har fått sitt namn på grund av halot/kransen som finns runt huvuddiamanten, alltså en cirkel av mindre diamanter för accentuera huvuddiamanten samt att få ringen att gnistra otroligt mycket. Ringen passar utmärkt för den eleganta kvinnan som gillar det mest exklusiva som finns och gillar att visa upp både sig och sina smycken. Kändisar som setts med denna typ av ring är exempelvis Jessica Alba och Gwyneth Paltrow.
 • Flerstensring – Precis som namnet antyder är det här en ring med flera större stenar, vissa kanske förväxlar den här modellen med alliansringar men skillnaden är att en flerstensring vanligtvis har max nio större stenar som sitter kloinfattade medan en alliansring vanligtvis har fler stenar än så samt att de är pavé- eller kanalinfattade.

Skapa en egen vigselring

En duktig guldsmed kan hjälpa er att skapa en egna unika vigselring. För att hitta den rätta ringen som passar i ert liv och till era fingrar är ett besök hos guldsmeden ett måste. Där kan ni prova olika typer av ringar och själva se hur de ser ut när de väl sitter där på fingret. Inspireras av guldsmedens engagemang och dra nytta av den kunskap som han eller hon besitter. Ofta finns möjligheten att designa en helt unik vigselring och då har ni möjlighet att, i samråd med guldsmeden välja såväl metall, ädelsten och slipning. En vigselring kommer ni förhoppningsvis att bära hela livet så välj en ring med hjärtat.

Ta hjälp av experterna och boka tid för en konsultation!

Läs Mer

Smyckena i Bridgerton

Netflix-serien om familjen Bridgerton tog världen med storm när den släpptes och smyckena i Bridgerton fortsätter att imponera!

Designa din drömring

Svårt att veta vilken ringdesign som passar just dig och din smak? Boka ett möte på Sweetrocks för att i…

Schalins – Nordens främsta ringtillverkare

När du valt ut och beställt din förlovnings- eller vigselring från oss tillverkar vi den helt och hållet från grunden,…

Guldsmedshuset

Guldsmedshuset skapar unika smycken för unika människor och är specialiserade på att omarbeta gammalt guld till nya spännande smycken.

Att välja ringar – tips från experten

Vi har pratat med Christian från Guldsmedsmästar´n och fått reda på hur man skapar en fantastisk ring och vad man…

Bröllopssmycken från Sif Jakobs Jewellery

På jakt efter det perfekta bröllopssmycket? Låt dig inspireras av dessa vackra smycken från Sif Jakobs Jewellery!

Gravering: ett dolt kärleksmeddelande i ringen

Att ha sin vigselring graverad med ett dolt meddelande är det ultimata sättet att personalisera din redan unika ring.

Vill du träffa en Guldsmed?

På vår smedja i centrala Göteborg är vi tre guldsmeder som tillsammans har över 40 års erfarenhet av guldsmide.

Smyckestrender – Vad bör du tänka på?

Fredrik Gewers, VD på Gemma AB om vigsel-och förlovningsringar, trender och vad som är bra att tänka på innan man…

Unika vigselringar från Jewellery by Jenny

Jewellery by Jenny tillverkar unika smycken så som vigselringar, förlovningsringar och morgongåvor utifrån era önskemål med hantverk och kvalité i…

Vinnaren av Diamantjakten 2024

Vi på Bröllopsmagasinet är glada att få ge ytterligare en vinnare möjligheten att skapa ett smycke för livet! Grattis till...

Helt tidsrätt

Överraska din nyblivna make med en vackert armbandsur i morgongåva!

Kenneth Magnell Juveler

Hos Kenneth Magnell Juveler finns en egen guldsmedja i anslutning till butiken. Beställningsarbete är företagets specialitet, med nytillverkning av vigselringar,…

Hitta ringen som känns i hjärtat

Vi älskar kärlek. Vi älskar också juveler i perfektion, som kan följa er genom livet. Se filmen från Jarl Sandin…

Ta hand om dina ringar!

För att hålla ringarna fina och glänsande är det viktigt att sköta om dem. Här är våra tips!

QUIZ: Vilken typ av förlovningsring är din stil?

Har du alltid undrat vilken förlovningsring som passar dig och din personlighet? Det här quizet ger dig svaret!

Klassiska klockor till honom & henne

En tidlös, klassisk klocka är en perfekt present till både kvinnor och män. Här hittar du några av våra favoriter!

Vilken månadssten är du?

Varje månad har sin speciella sten med särskild magi och unika egenskaper. Dessa kan du använda på ditt bröllop, i…

Välkommen till Uddevallas äldsta butik

Bokströms Guld är en familjeägd butik mitt i centrala Uddevalla.

Design och guldsmide när det är som allra bäst

Med lång erfarenhet och ett hantverk som gått i arv kommer Gunilla Lantz kunskap och fantasirikedom väl till pass.

Förlovningsringar som gör henne din för evigt

Funderar du på att fria till ditt livs kärlek? Med dessa förlovningsringar kommer din kära att få stjärnor i ögonen…

Vinnarna av Diamantjakten 2023

Vi har nu dragit vinnarna av den fantastiska tävlingen Diamantjakten! Se vilka som vann här!

Vill du gifta dig med mig? 23 olika sätt att fria

Är du en av dem som inte har ställt den stora frågan ännu? Här ger vi dig några idéer för…

Smycken som får bruden att stråla på sin stora dag

Sif Jakobs Jewellerys vackra smycken tillför precis den elegans som varje brud letar efter.

Förlovningsringen och vigselringen

Inför det stora valet är det många som har frågor kring förlovningsringen och vigselringen. Här får du svaren på de…

Personliga smycken från Gunnar Fahlström

Som juvelerare i Stockholm har vi tack vare våra kunder och våra 88 år på samma adress med egen ateljé…

Håll koll på tiden

Att bära klocka på bröllopsdagen är inte bara en vacker accessoar, den gör också att du har koll på tiden…

Förlovning, förlovningsring och vigselring

Vilken ring ska enligt tradition kosta mest pengar? Är en förlovning och ett frieri samma sak? Och när i tid…

Personliga smycken på bröllopsdagen

Utöver att bära vigselring på bröllopsdagen är det också fint med vackra smycken som pryder hals, handleder och öron. I…

Tidlösa trenden: Begagnade kvalitetsklockor

Ett ur på handleden säkerställer inte bara att du håller tiden i stil, en snygg klocka skvallrar också om vem…

Så skyddar du din ring

För att din ring ska hålla sig fin är det viktigt att skydda och ta hand om den. Här kan…

Ta hand om dina smycken

Dina ädlaste juveler är värda att lägga lite extra omsorg och kärlek på. Läs mer om hur du hand om…

Låt vigselringen visa dina färger

Våga välja färgade ädelstenar i din vigselring! Bröllopsmagasinet har pratat med guldsmeden Stig Granlund på Atelier Ajour.

Vilken typ av ring vill du ha?

Vigselringen finns i många olika former, färger och stenar, men vilken typ av ring ska du välja?

Härliga Keto Meadow är en perfekt vigselring!

I Keto Meadow smyckekollektion av den finska prisbelönte guldsmeden Jussi Louesalmi finns det flera underbara alternativ för förlovningsringar och vigselringar.

Allt du behöver veta kring förlovningsringar för män

Allt fler tillverkare har hakat på den kommande efterfrågan – förlovningsringar för män!

Vad betyder stenen?

Vad betyder färgen och stenen i ringen? Vi ger dig en kort introduktion!

Varför den släta ringen alltid kommer vara en vinnare

En klassisk, slät vigselring är lika mycket en symbol för bröllop som diamantringarna.

Så rengör du din diamantring

Regelbunden rengöring hemma håller din diamantring skinande ren mellan gångerna du lämnar in den för professionell rengöring.

Anders Fors Guldateljé – En modern guldsmed med hantverket som ryggrad

I dag kombinerar Anders ny teknik med hantverket. Genom det digitala ritningsverktyget CAD kan han förverkliga era idéer och vara…

Vinnarna av Diamantjakten 2022

Vi fick nöjet att ringa upp de lyckliga vinnarna av Diamantjakten 2022!

Inspireras tillsammans med Guldfynd

Vilka typer av ringar finns och vad är trenderna just nu? Vi hjälper dig med allt från förlovnings- och vigselringar…

Välj metall till vigselringen

Gult guld, vitguld, platina, silver, titan eller roséguld? I den här artikeln lyfter vi fram lite olika metaller till förlovnings-…

Allt om din vigselring

Allt du behöver veta om vigselringar - från ädelstenar till metaller och slipningar. I "Stora Vigselringsskolan” ger vi dig all…

Klassisk diamant eller en himmelsblå safir?

Klassisk diamant eller himmelsblå safir? Vad ska man välja för ädelsten i sin vigselring?

Handgjord kärlek

Ett av de största ögonblicken i livet är när man förklarar sin kärlek till varandra genom att växla löften.

Mer av allt på Klarlund Expo 2021!

Efter ett års uppehåll på grund av pandemin kunde Nordens största ur- och smyckesmässa återigen slå upp portarna. Intresset var…

Att designa sin egen drömring

Här får du veta hur processen att designa en egen ring går till och vad du ska tänka på i…

Tiffany & Co. har öppnat i Stockholm

Det välkända amerikanska lyxmärket Tiffany & Co. har nu öppnat butik på Birger Jarlsgatan 5 i Stockholm.

Ge varandra en morgongåva

Att ge varandra en present morgonen efter bröllopet är fin tradition värd att bevara.

Put a ring on it!

Är en förlovning och ett frieri samma sak? Vi besvarar några viktiga frågor kring frieriet, förlovnings- och vigselringen.

Vinnarna av Diamantjakten 2021

Vi hade glädjen att ringa upp 3 lyckliga vinnare av Diamantjakten 2021

Tips vid valet av vigselringar

Inför valet av vigselringar kan du hitta information på nätet och i magasin om metaller och ädelstenar men det räcker…

Stylad brudfotografering våren 2020

Sex kreativa kvinnliga företagare, alla med anknytning till Bankeryd, ett samhälle norr om Jönköping, gjorde under våren 2020 gemensam sak…

Story of Love

Kärleken är det vackraste vi har - och till varje kärlek hör en lika vacker berättelse.

Smycken som gnistrar på bröllopsdagen

Smycken som gnistrar på bröllopsdagen. Vi har intervjuat guldsmeder och smyckesdesigners som ger dig inspiration till smycken på bröllopsdagen.

Att bära klocka på bröllopsdagen

Att bära klocka på bröllopsdagen är inte bara en vacker accessoar, den gör också att du har koll på tiden…

Min drömring!

Att välja vigselring är fantastiskt och ett härligt beslut att ta. Idag finns det mängder av varianter, färger, former på…

Brudkronor, bröllop och hårsmycken

Brudkronor är kanske det vi först kommer att tänka på när vi talar om bröllop och hårsmycken, men genom historien…

Gammalt smycke blir nytt

Det är inne att ta vara på originaldesign, och anpassa gamla kläder och smycken till dagens mode genom att ändra,…

Så skyddar du din ring!

Har du hittat drömringen? Grattis! Här är några tips till hur du bäst kan skydda den.

Så får du ringen du drömmer om

Var förberedd. Börja tänka redan nu på vilken typ av ring, vilken ädelsten och vilken slipning som tilltalar dig. Är…

Skapa en egen vigselring

Hur en vigselring ska se ut finns det inga bestämmelser kring, det är upp till vars och ens tycke och…

Morgongåvan – kärlekens gåva

Morgongåvan är en urgammal tradition som innebär att både brud och brudgum ska överraska varandra med en present på morgonen…

Vackra pärlor – fulla av värde och symboler

Äkta pärlor lika värdefulla som de värdefullaste ädelstenar. Men pärlorna har också varit en symbol eller visat människors rang, ålder,…

Så får du din personliga vigselring

När ni ska välja vigselring kommer ni att upptäcka hur mycket vackert det finns att välja mellan på marknaden. Det…

Nya smycken på marknaden från LWL Jewelry

LWL Jewelry erbjuder skräddarsydda smycken med unika stenar i en personlig design anpassad för dagens moderna kvinnor.

De senaste trenderna inom smycken

För någon vecka sedan besökte vi den stora guld- och smyckesmässan Precious Fair i Stockholm och spanade in de senaste…

De senaste trenderna inom vigselringar och smycken

I helgen besökte vi guld- och smyckesmässan New Nordic Jewellery & Watch Show i Köpenhamn för att spana in de…

Diamantens alla ansikten

Marilyn Monroe hade rätt när hon sa att diamanten är en flickas bästa vän. Den ädla stenen är nämligen fortfarande…

Vackra smycken

Utöver att bära vigselring på bröllopsdagen är det också fint med vackra smycken som pryder hals, handleder och öron. I…

Förvara med stil

Så länge det funnits smycken har det funnits smyckeskrin.

Morgongåvan dagen efter bröllopet

Lär dig mer om seden bakom morgongåvan och vad du kan ge till din käresta dagen efter bröllopet.

Senaste inläggen

Senaste inläggen

Smyckena i Bridgerton

Netflix-serien om familjen Bridgerton tog världen med storm när den släpptes och smyckena i Bridgerton fortsätter att imponera!

Läs mer

Designa din drömring

Svårt att veta vilken ringdesign som passar just dig och din smak? Boka ett möte på Sweetrocks för att i…

Läs mer

Schalins – Nordens främsta ringtillverkare

När du valt ut och beställt din förlovnings- eller vigselring från oss tillverkar vi den helt och hållet från grunden,…

Läs mer

Guldsmedshuset

Guldsmedshuset skapar unika smycken för unika människor och är specialiserade på att omarbeta gammalt guld till nya spännande smycken.

Läs mer

Att välja ringar – tips från experten

Vi har pratat med Christian från Guldsmedsmästar´n och fått reda på hur man skapar en fantastisk ring och vad man…

Läs mer

Bröllopssmycken från Sif Jakobs Jewellery

På jakt efter det perfekta bröllopssmycket? Låt dig inspireras av dessa vackra smycken från Sif Jakobs Jewellery!

Läs mer

Gravering: ett dolt kärleksmeddelande i ringen

Att ha sin vigselring graverad med ett dolt meddelande är det ultimata sättet att personalisera din redan unika ring.

Läs mer

Vill du träffa en Guldsmed?

På vår smedja i centrala Göteborg är vi tre guldsmeder som tillsammans har över 40 års erfarenhet av guldsmide.

Läs mer

Smyckestrender – Vad bör du tänka på?

Fredrik Gewers, VD på Gemma AB om vigsel-och förlovningsringar, trender och vad som är bra att tänka på innan man…

Läs mer

Unika vigselringar från Jewellery by Jenny

Jewellery by Jenny tillverkar unika smycken så som vigselringar, förlovningsringar och morgongåvor utifrån era önskemål med hantverk och kvalité i…

Läs mer