Bröllopsfrisyr efter ansiktsform

Valet av din bröllopsfrisyr kan vara nog så viktigt som valet av klänning, accessoarer och makeup. Din bröllopsklänning ska passa din kropp och din frisyr ska passa ditt ansikte. Med denna lilla guide får du tips och inspiration till den perfekta bröllopsfrisyren för dig

Text: Ursula Österberg  Foto: Shutterstock och Jenny Tidemo

Hitta din ansiktsform

Du har hittat den perfekta bröllopsklänningen, rätt skor och rätt accessoarer att matcha den med. Det enda som kvarstår just nu är att hitta rätt frisyr till din stil och framförallt till din ansiktsform. Det finns idag tusentals olika eleganta, vackra och snygga bröllopsfrisyrer att välja bland – men det finns oftast ett par få som passar ditt ansikte allra bäst. Välj en frisyr som framhäver din ansiktsform och dina bästa drag.

I stort så delas ansiktsformerna oftast in i fem olika typer; oval, rund, hjärtformat, fyrkantigt och långt. Här kommer en kort beskrivning av de fem olika typerna:

  • Ovalt: Ditt ansikte är cirka 1/3-del mindre i bredd än i längd och du har få markerade drag
  • Runt: Ditt ansikte är lika brett som långt och du har få markerade drag
  • Hjärtformat: Ditt ansikte är bredast vid pannan och smalnar av nere vid hakan. Markerade kindben.
  • Fyrkantigt: Bred panna med nästan lika brett käkparti. Tydlig markerad käklinje
  • Långt: Ditt ansikte påminner om det ovala ansiktet, men du har hög panna och mer långsmalt ansikte överlag

 

Ovalt ansikte:

Har du ett ovalt ansikte passar du förmodligen i de flesta frisyrer, men framförallt så passar du i stora, lösa lockar som böljande inramar ditt ansikte. Utsläppt, långt, lockigt hår i mittbena eller sidbena klär dig förmodligen utmärkt. Önskar du ha uppsatt hår på bröllopsdagen så välj en romantisk, löst uppsatt frisyr som inramar ditt ansikte. Något som är extra vackert till denna ansiktsform är flätor av olika slag. De flesta hårsmycken klär också detta ansikte så länge du är uppmärksam på att balansera bredden och längden av ditt ansikte med rätt sorts accessoarer.

 

Runt ansikte:

Har du ett runt ansikte passar en elegant Hollywood-frisyr dig. Att kamma håret till ena sidan av ansiktet och låta lösa hårtestar falla ner över ena sidan av ansiktet är otroligt vackert för denna ansiktsform. Om du vill ha en mer modern look så väljer du en högt uppsatt hästsvans eller knut med hög volym på toppen av huvudet. Denna uppsatta frisyr vill ge samma känsla och utseende till ditt ansikte som Hollywood-frisyren. Tänk på att jobba med höjd eller längd på ena sidan om du har ett runt ansikte och undvik frisyrer med mycket volym på sidorna av huvudet. En tiara kan vara fint att bära om du har uppsatt hår och vill du bära slöja så välj en lång variant.

 

Fyrkantigt ansikte:

Till den här ansiktsformen (som ibland kan upplevas ganska hård med den markerade käklinjen) passar lösa, romantiska uppsättningar extra bra. En lös uppsättning där några lockar hänger ner och ramar in ansiktet vill göra dina drag mer feminina. Asymmetriska hårsmycken som placeras på sidan av huvudet passar extra bra till denna ansiktsform och är en vacker detalj. Väljer du att bära slöja rekommenderas en lång variant, gärna med spetsprydda kanter och bär du slöja så undvik stora örhängen eller hårsmycken mitt på huvudet som kan få ditt ansikte att upplevas bredare.

 

Hjärtformat ansikte:

Oavsett vilken frisyr du tycker om så kommer den förmodligen att klä dig och ditt ansikte väldigt bra. Du har förmodligen tydliga kindben som är vackra att framhäva och en enkel, stram uppsättning mitt bak på huvudet framhäver dina drag bäst. Vill du bära slöja på bröllopsdagen rekommenderas en kort variant.

 

Långt ansikte:

Med ett avlångt ansikte ska du undvika frisyrer som bygger på höjden – detta vill bara få ditt ansikte att se ännu längre ut. Satsa istället på frisyrer som bygger på bredden. Så länge du har detta i åtanke kan du ha såväl uppsätt som nedsläppt hår på bröllopsdagen. Satsa gärna på stora lockar som får upp volym längs sidorna på huvudet och väljer du uppsatt rekommenderas en låg knut bak i nacken. Har du utsläppt hår är det väldigt fint att bära en bred blomsterkrans mitt på huvudet.

LÄS MER


Håll koll på oss