Brudgummens kläder då och nu

På 1700- och 1800-talet var kläderna väldigt viktiga för männen. Efter det kom en period då det mest var mörk kostym och frack som gällde vid bröllop. Under den senaste tiden har något hänt, börjar männens kläder ta större plats på bröllop?

Text: Jeanette Henriksson Foto: Shutterstock

Förr i tiden
På 1700- och 1800- talet var männens klädsel viktig och det hände till och med att brudgummen fick låna prästens kappa att gifta sig i.

En annan viktig accessoar vid den tiden var hatten. Hatten gjorde mannen kan man säga och vid bröllop skulle den gärna vara lite extra dekorerad med band och rosetter i olika färger. Hatten tog nästan över uppmärksamheten och ibland hängdes den upp så bröllopsgästerna kunde beskåda och beundra den. En gång i tiden sa även traditionen att bruden skulle sy brudgummens skjorta!

Tur kanske, för många brudpar, att det inte lever kvar idag. Det finns ju proffs som gör det så mycket bättre. Det senaste århundradet har herrarnas kläder varit ganska oförändrade. Frack, smoking eller kostym har varit det vanligaste. Så även idag. Det man däremot kan se är att brudgummarna vågar variera sig mer och välja vågade färger och mönster. Männen vill också ha det lilla extra på sin bröllopsdag. Och varför inte?

Hitta inspiration och ta hjälp
Fram till 90-talet var det i princip frack som gällde för brudgummen. Den såg annorlunda ut då än vad den gör nu. Numera är fracken ofta av modernare slag och mer slimmad i sin figur, för att passa till dagens mode. Svart har länge varit färgen, med undantag för det glada 80-talet, då ju pastellfärger i ljusblått och rosa var väldigt inne. Vit smoking förekommer också, men inte så ofta. Numera finns det många allternativ. Både när det gäller modeller, färger och mönster.

Det har ju länge funnits massor av olika alternativ när det kommer till brudens bröllopsklänning, nu tar alltså även männen mer plats och kraven på männens högtidskläder har ökat. Detta har de flesta stora tillverkare och designers tagit fäste vid och vi ser nu många nya och spännande varianter på de stora bröllopsmässorna.

Vill du som brudgum hitta inspiration är det bara att bläddra i nyaste numret av Bröllopsmagasinet. Vi är noga med att följa trenderna och erbjuda våra läsare ögongodis och en möjlighet att hitta just er bröllopsoutfit. De flesta välsorterade brudbutiker fantastiska kläder för brudgummen och ett besök i en butik är ett måste. Personalen där kan guida er och hjälpa er att hitta rätt.

Vilken är vilken och vilken är du?
Smoking: Har egentligen aldrig varat en tradition att bära vid bröllop i Sverige, men är helt okej att bära när du säger ja till din älskade. Det fanns en tid då det inte fanns på kartan att brudgummen skulle bära smoking i kyrkan, men den tiden är förbi. Till smokingjackan bär herrarna en smokingskjorta, en fluga och en gördel. Det vanligaste är att även bära väst och på fötterna svarta lackskor. Numera finns det många härliga varianter både på smokingjackor, gördlar, flugor och västar. Så det går verkligen att få till en personlig look.

Kostym: Det är ganska vanligt att herrarna väljer kostym i vårt land. Kostymen kan vara brun och grå, men svart är ändå vanligast. Till kostymen kan herrarna bära väst och kanske en plastrong som matchar västen. Det är snyggast om västen och plastrongen är ljusare än kostymen. Kontrasten gör hela outfiten livligare och den vittnar om ett ljust tillfälle, som ett bröllop. Väljer du kostym ska du bära en kostym- eller frackskjorta och släta svarta skor. Just det här med skor är ju en smaksak. Vill du bära lite annorlunda skor, så är det såklart helt upp till dig.

Jaquette: Kan vara ett elegant alternativ till fracken och ska enligt tradition bäras vid förmiddagsbröllop. En regel som det tummats mycket på, det går bra att bära jaquette även vid eftermiddagsbröllop. Till jaquetten ska du bära en smokingskjorta, väst, plastrong och gärna grårandiga byxor. Svarta lackskor ska pryda dina fötter.

Frockcoat: Är en längre kavaj som herrarna ska bära smokingskjorta till. Den går att variera stort och här kan du som brudgum verkligen visa din personlighet. Det finna massor av olika mönster och färger både när det kommer till västar, plastronger och näsdukar som hör frockcoaten till. Näsduk är ett härligt måste som givetvis ska matcha väst och plastrong. Detta är ett populärt val och just för att det finns så många olika färger och mönster finns det stora möjligheter att verkligen hitta en look som är DU.

Det är viktigt att du och din blivande hustru matchar varandra, att ni harmoniserar. Men var inte rädda för att välja det ni gillar och tänk på att du som brudgum är halva brudparet, så dina kläder är lika viktigt som brudens.