Brudkronor, bröllop och hårsmycken

Jannie Baltzer

Jannie Baltzer

Rainbow Club

Brudkronor är kanske det vi först kommer att tänka på när vi talar om bröllop och hårsmycken, men genom historien har tiaror och diadem använts mycket. Idag finns ett stort utbud av spännande hårnålar och små hårspännen med gnistrande stenar, strass och pärlor, som inte kostar en förmögenhet. Även tiaror och brudkronor i lite enklare och modern stil finns att tillgå. Och just dessa smycken blir alltmer populära, och kommer stort särskilt när det gäller bröllop.

Text: Kristina Rydälv Kåreby

Tiaran och diademet
Ordet ”tiara” kan ha flera betydelser. Det betyder bl.a. värdighetstecken i form av en hög, toppig krona, och är benämningen på den huvudbonad som påven använde från 800-talet fram till och med 1960-talet. Idag likställer vi oftast orden tira och diadem.
Ordet diadem är grekiskt, och betyder ”tvärsöver”. Ett diadem är ett smyckesband och fästs som en halvkrona över hjässan. Diademet härstammar från Egypten, där faraos värdighetstecken var ett gyllene band i form av en orm som reste sig som en krona framtill.

Kvinnans privilegium
Under renässansen på 1700-talet fick smyckeskonsten en ställning som högvärdig konstart, och mångfalden av smycken blev större än någonsin tidigare. Kedjor, hängsmycken, häktor, agraffer, hårnålar, spännen och knappar – allt som kunde smyckas gjorde det. Elfenben användes till hårkammar och hårnålar, och diadem och tiaror översållades med ädelstenar, pärlor och den särskilt eftertraktade diamanten. Under 1800-talet blev smycken mer och mer ett kvinnligt privilegium. Det var nu främst de dekorativa kvaliteterna som gav smyckena deras stora värde och symboliska, rangordnande och religiösa värden hade nu trätt i bakgrunden. För 1800-talets smyckestillverkning blev industrialiseringen en viktig faktor. Genom nya tekniker försågs marknaden med billigare material som gjorde smyckena tillgängliga för en bredare kundkrets.

Diademet blir populärt
Nu användes ädelstenar, halvädelstenar och pärlor i diademen. Till skillnad från en krona (som endast var till för kungligheter) kunde vem som helst bära ett diadem. Diadem blev mycket populärt runt sekelskiftet och på 1920-talet, då det skulle sitta så lågt att det såg ut som ett pannband. På 70- och 80-talen blev diadem i plast och textil moderna. Dessa hade ofta små taggar på undersidan för att få bättre fäste i håret, och vi använder dem än idag.

Glöm inte håret
Vid bröllop och stora festligheter, lägger man ofta stora ansträngningar på håruppsättningar eller utsmyckningar av håret. Det är nästan lite synd att vi inte tar tillfället i akt och smyckar oss med hårkammar, hårnålar eller diadem lite oftare, eftersom denna utsmyckning får en så stor betydelse för helheten. Några decennier tillbaka på 1900-talet var hårutsmyckningen en mycket större del i klädedräkten. Tänk på 50-talets vackra diadem och hårkammar som prydde de höga uppsättningarna Idag tycker vi ofta att hårspännen hör barn och de yngre till, men om man anstränger sig lite för att hitta rätt utrustning, kan man göra mycket roligt av håret. Leta i de välsorterade kosmetika- och smyckesbutikerna. Vackra små hårnålar av silver och pärlor eller halvädelstenar säljs ofta i flerpack, och kan bli pricken över i:et i din festklädsel. De kan användas om och om igen – på olika sätt och med olika tillbehör. Låt ett vackert smalt satinband i färg med klänningen följa med, och vips så har du en unik hårutsmyckning.•

Mer om smycken

Ateljé Juvel

Ateljé Juvel finns för dig som vill vara delaktig i designen av din vigselring eller smycke.

Guldsmedsmästar´n

En titt hos Guldsmedsmästar’n

I hjärtat av Göteborg ligger Guldsmedsmästar´n alldeles intill Domkyrkan. Den charmiga lilla butiken med tillhörande verkstad.

Möt guldsmedsmästare och juvelfattare Tomas Andreæ

Tomas Andreæ har lång erfarenhet som juvelerare och guldsmedsmästare. Intresset för smycken började redan som liten i första klass.

vigselringar från Jewellery by Jenny

Unika vigselringar från Jewellery by Jenny

Jewellery by Jenny tillverkar unika smycken så som vigselringar, förlovningsringar och morgongåvor utifrån era önskemål med hantverk och kvalité i…

Ag/Au Design

Vill du träffa en Guldsmed?

På vår smedja i centrala Göteborg är vi fyra guldsmeder. Malin och Lina som tillsammans har över 30 års erfarenhet…

Albrekts Guld

Albrekts Guld

Låt dig inspireras av dessa vackra ringar från Albrekts Guld!

Hallbergs Guld

Hallbergs Guld

Ett smycke är så mycket mer än bara en vacker accessoar. Det är ett uttryck. Det berättar en historia.

Vinnare diamantjakten 2021

Vinnarna av Diamantjakten 2021

Vi hade glädjen att ringa upp 3 lyckliga vinnare av Diamantjakten 2021

Personliga smycken från Gunnar Fahlström

Som juvelerare i Stockholm har vi tack vare våra kunder och våra 88 år på samma adress med egen ateljé…

Modernt, elegant, bestående

Med dessa ledord presenterar Berggrens juveler några av sina favoriter.