Brudkronor, bröllop och hårsmycken

Jannie Baltzer

Jannie Baltzer

Rainbow Club

Brudkronor är kanske det vi först kommer att tänka på när vi talar om bröllop och hårsmycken, men genom historien har tiaror och diadem använts mycket. Idag finns ett stort utbud av spännande hårnålar och små hårspännen med gnistrande stenar, strass och pärlor, som inte kostar en förmögenhet. Även tiaror och brudkronor i lite enklare och modern stil finns att tillgå. Och just dessa smycken blir alltmer populära, och kommer stort särskilt när det gäller bröllop.

Text: Kristina Rydälv Kåreby

Tiaran och diademet
Ordet ”tiara” kan ha flera betydelser. Det betyder bl.a. värdighetstecken i form av en hög, toppig krona, och är benämningen på den huvudbonad som påven använde från 800-talet fram till och med 1960-talet. Idag likställer vi oftast orden tira och diadem.
Ordet diadem är grekiskt, och betyder ”tvärsöver”. Ett diadem är ett smyckesband och fästs som en halvkrona över hjässan. Diademet härstammar från Egypten, där faraos värdighetstecken var ett gyllene band i form av en orm som reste sig som en krona framtill.

Kvinnans privilegium
Under renässansen på 1700-talet fick smyckeskonsten en ställning som högvärdig konstart, och mångfalden av smycken blev större än någonsin tidigare. Kedjor, hängsmycken, häktor, agraffer, hårnålar, spännen och knappar – allt som kunde smyckas gjorde det. Elfenben användes till hårkammar och hårnålar, och diadem och tiaror översållades med ädelstenar, pärlor och den särskilt eftertraktade diamanten. Under 1800-talet blev smycken mer och mer ett kvinnligt privilegium. Det var nu främst de dekorativa kvaliteterna som gav smyckena deras stora värde och symboliska, rangordnande och religiösa värden hade nu trätt i bakgrunden. För 1800-talets smyckestillverkning blev industrialiseringen en viktig faktor. Genom nya tekniker försågs marknaden med billigare material som gjorde smyckena tillgängliga för en bredare kundkrets.

Diademet blir populärt
Nu användes ädelstenar, halvädelstenar och pärlor i diademen. Till skillnad från en krona (som endast var till för kungligheter) kunde vem som helst bära ett diadem. Diadem blev mycket populärt runt sekelskiftet och på 1920-talet, då det skulle sitta så lågt att det såg ut som ett pannband. På 70- och 80-talen blev diadem i plast och textil moderna. Dessa hade ofta små taggar på undersidan för att få bättre fäste i håret, och vi använder dem än idag.

Glöm inte håret
Vid bröllop och stora festligheter, lägger man ofta stora ansträngningar på håruppsättningar eller utsmyckningar av håret. Det är nästan lite synd att vi inte tar tillfället i akt och smyckar oss med hårkammar, hårnålar eller diadem lite oftare, eftersom denna utsmyckning får en så stor betydelse för helheten. Några decennier tillbaka på 1900-talet var hårutsmyckningen en mycket större del i klädedräkten. Tänk på 50-talets vackra diadem och hårkammar som prydde de höga uppsättningarna Idag tycker vi ofta att hårspännen hör barn och de yngre till, men om man anstränger sig lite för att hitta rätt utrustning, kan man göra mycket roligt av håret. Leta i de välsorterade kosmetika- och smyckesbutikerna. Vackra små hårnålar av silver och pärlor eller halvädelstenar säljs ofta i flerpack, och kan bli pricken över i:et i din festklädsel. De kan användas om och om igen – på olika sätt och med olika tillbehör. Låt ett vackert smalt satinband i färg med klänningen följa med, och vips så har du en unik hårutsmyckning.•

Mer om smycken

Smyckena i Bridgerton - Foto: Liam Daniel / Netflix

Smyckena i Bridgerton

Netflix-serien om familjen Bridgerton tog världen med storm när den släpptes och smyckena i Bridgerton fortsätter att imponera!

Sweet rocks diamantringar

Designa din drömring

Svårt att veta vilken ringdesign som passar just dig och din smak? Boka ett möte på Sweetrocks för att i…

Guldsmedshuset

Guldsmedshuset skapar unika smycken för unika människor och är specialiserade på att omarbeta gammalt guld till nya spännande smycken.

Guldsmedsmästarn

Att välja ringar – tips från experten

Vi har pratat med Christian från Guldsmedsmästar´n och fått reda på hur man skapar en fantastisk ring och vad man…

Sif Jakobs Jewellery

Bröllopssmycken från Sif Jakobs Jewellery

På jakt efter det perfekta bröllopssmycket? Låt dig inspireras av dessa vackra smycken från Sif Jakobs Jewellery!

Ag/Au Design

Vill du träffa en Guldsmed?

På vår smedja i centrala Göteborg är vi tre guldsmeder som tillsammans har över 40 års erfarenhet av guldsmide.

vigselringar från Jewellery by Jenny

Unika vigselringar från Jewellery by Jenny

Jewellery by Jenny tillverkar unika smycken så som vigselringar, förlovningsringar och morgongåvor utifrån era önskemål med hantverk och kvalité i…

Hitta ringen som känns i hjärtat

Vi älskar kärlek. Vi älskar också juveler i perfektion, som kan följa er genom livet. Se filmen från Jarl Sandin…

olika sätt att fria

QUIZ: Vilken typ av förlovningsring är din stil?

Har du alltid undrat vilken förlovningsring som passar dig och din personlighet? Det här quizet ger dig svaret!

Förlovningsringar

Förlovningsringar som gör henne din för evigt

Funderar du på att fria till ditt livs kärlek? Med dessa förlovningsringar kommer din kära att få stjärnor i ögonen…