Diamanten; symbolen för evig kärlek

diamant

Diamanten är inte bara en av naturens mest dyrbara och unika skapelser. Den är också världens mest mytomspunna och ikoniska ädelsten – och omåttligt populär i förlovnings- och vigselringar världen över. Men hur bildas en diamant, vad avgör priset och vilken slipning ska man välja?

Text: Josephine Fredh    |    Foto: Adobestock.com

Glimrande diamanter har fascinerat människan i alla tider. Det sägs att de första diamanterna hittades i Indien för mer än 4000 år sedan. Själva ordet diamant härstammar från det grekiska ordet adamas som betyder oövervinnerlig och beständig och i historien finns massor av myter kring den högt aktade diamanten. Hinduerna till exempel, trodde att diamanter skapades när blixten slog ner i stenar. Romarna älskade också diamanter och välbärgade slagskämpar bar dem med sig på slagfälten eftersom man menade att diamanterna bar på magiska krafter som skyddade dem mot fienders vapen.

 

Idag är diamanter mer eftertraktade än någonsin och det går inte att ta miste på diamantens särställning bland ädelstenar i populärkulturen. Exempelvis har vi Marilyn Monroes oförglömliga citat om att diamanterna är en flickas bästa vän. Diamanten är den ädelsten som, utan jämförelse, är den populäraste stenen i förlovnings- och vigselringar och den sten som blivit med tiden blivit den ultimata symbolen för evig kärlek.

 

Så här skapas diamanter

Naturliga diamanter bildades 15-20 mil under jordens yta. Diamanter består av kol som under enormt tryck och extrem värme blir till diamanter i en process som tar flera hundra miljoner (eller i vissa fall flera miljarder!) år. Med tiden färdas diamanterna upp till jordens yta med flytande magma som sedan svalnar. När en diamant hittas i en gruva kallas den för rådiamant och ser inte alls ut så som vi är vana att se den. Det krävs mycket arbete från mästerliga diamantslipare för att förvandla de råa stenarna till gnistrande diamanter. När man tänker på vilken hisnande resa diamanten har gjort från jordens inre till att slutligen pryda ringen på ditt finger är det inte så konstigt att diamanten är så eftertraktad, värdefull och speciell!   

diamant

Diamantens egenskaper

Den färdigslipade diamanten värderas utifrån de fyra C:na, som består av Carat, Colour, Clarity och Cut.

 

Carat

Först och främst får aldrig carat gällande en diamant blandas ihop med renhetsmåttet ”karat” för guld. Carat anger nämligen diamantens vikt. En carat väger 0,2 gram. Sen kan det vara bra att veta att carat och storlek inte heller alltid är utbytbara begrepp. Beroende på hur en sten slipas kan den upplevas som större eller mindre än en annan sten med exakt samma vikt. Det är också så att en sten på 2 carat är dyrare än två diamanter på 1 carat, vardera. Endast 1 diamant på ca 1 miljon utgrävda diamanter väger över 1 carat.

 

Colour (Färg)

Colour är benämningen på stenens färg, eller avsaknad av färg, egentligen. För ett otränat öga ser i princip alla diamanter färglöst ”vita” ut men helt färglösa diamanter är extremt ovanliga och därmed mycket eftertraktade och värderas högre än de som har en liten ton av brunt, gul eller grått. Förutom vita diamanter och diamanter som drar åt en färg så finns det naturligt färgade diamanter, som kallas för Fancy Coloured Diamonds. Dessa är sällsynta och värderas, till skillnad från övriga diamanter, utifrån intensiteten av sin färg. Det finns exempelvis blå, rosa och svarta diamanter!  

 

Clarity (Klarhet)

Clarity handlar om hur klar diamanten är. Finns det stråk av missfärgning eller skuggor i stenen? Ju klarare diamanten är, desto dyrare, och ju större diamanten är desto större sannolikhet för att det finns missfärgningar. Stora, helt klara diamanter är alltså otroligt sällsynta (och värdefulla).

 

Cut (Slipning)

Att slipa en diamant är ett avancerat hantverk baserat på matematiska formler. Det krävs exakt rätt proportioner mellan stenens olika delar för ljuset ska reflekteras optimalt. En perfekt slipad diamant gnistrar och glimrar på ett helt unikt sätt, jämfört men andra ädelstenar. Diamanter kan slipas i många olika former beroende på ursprunglig form. Slipningens kvalitet är oberoende av form och skalan som används för att gradera kvaliteten på själva slipningen graderas i skalan: Ideal, Excellent, Good, Fair och Poor. En välslipad diamant har bättre förmåga att reflektera ljuset än en sämre slipad diamant.  

 

diamant

Form

Diamanten slipas alltså i olika former beroende av storlek och form på rådiamanten samt utifrån vilken egenskap man vill lyfta fram i diamanten. Den mest klassiska diamantslipningen är briljantslipning, som ger en sten som är rund på ovansidan och som avslutas i en skarp spets på undersidan. En briljantslipad diamant kallas ofta för briljant och är en av dom mest populära slipningarna. Här nedan listas exempel på diamantslipningar:

 

  • Briljantslipning

Den vanligaste och mest populära slipningen. En klassisk slipning som ger diamanten en fantastisk ljusåtervinning.

  • Prinsess-slipning

En fyrkantig slipning som blir effektfull i vissa former av infattningar. Har en god ljusåtergivning.

  • Smaragdslipning

Smaragdslipade diamanter glittrar inte lika mycket som runda diamanter men ger långa linjer av ljus och reflektioner i stället och slipningen ger ett elegant uttryck.

  • Cushionslipning

Kuddformade slipningar var standarslipningen förr och har en relativt god ljusåtergivning. Dess runda form gör att den är praktisk att bära i vardagen då den inte fastnar i exempelvis kläder. 

  • Hjärtslipning

Hjärtslipning anses förstås vara den mest romantiska då den kombinerar hjärta och diamant som är kärlekens två starkaste symboler. Hjärtslipade diamanter kommer till sin rätt i större storlekar, och kan ha en god ljusåtergivning om den slipats bra.

  • Marquiseslipning

Kallas även navettslipning, och är avlång i formen. Den passar fint tillsammans med andra stenar.

  • Flandersslipning

En slipform som ger mycket bra ljusåtergivning. Slipningen är svår att göra men ger en fantastisk lyster och glans.

  • Baguettslipning

Har en mindre bra ljusåtergivning och används ofta som sidosten.

 

diamant

 Syntetiska diamanter

Naturliga diamanter skapas som redan nämnts utan inblandning av människan och är en geologisk process som kan ta flera miljarder år. Men det går också att tillverka diamanter på konstgjord väg, de kallas då för syntetiska diamanter, labbodlade diamanter eller konstgjorda diamanter. I Norden måste man använda prefixet ”syntetisk” när man hänvisar till en konstgjord diamant.

 

Läs Mer

Diamanten; symbolen för evig kärlek

Diamanten är inte bara en av naturens mest dyrbara och unika skapelser. Den är också världens mest mytomspunna och ikoniska…

Förlovning, förlovningsring och vigselring

Vilken ring ska enligt tradition kosta mest pengar? Är en förlovning och ett frieri samma sak? Och när i tid…

Personliga smycken på bröllopsdagen

Utöver att bära vigselring på bröllopsdagen är det också fint med vackra smycken som pryder hals, handleder och öron. I…

Tidlösa trenden: Begagnade kvalitetsklockor

Ett ur på handleden säkerställer inte bara att du håller tiden i stil, en snygg klocka skvallrar också om vem…

Så skyddar du din ring

För att din ring ska hålla sig fin är det viktigt att skydda och ta hand om den. Här kan…

Designa din drömring

Svårt att veta vilken ringdesign som passar just dig och din smak? Boka ett möte med med oss för att…

Ta hand om dina smycken

Dina ädlaste juveler är värda att lägga lite extra omsorg och kärlek på. Läs mer om hur du hand om…

Smyckestrender – Vad bör du tänka på?

Fredrik Gewers, VD på Gemma AB om vigsel-och förlovningsringar, trender och vad som är bra att tänka på innan man…

Låt vigselringen visa dina färger

Våga välja färgade ädelstenar i din vigselring! Bröllopsmagasinet har pratat med guldsmeden Stig Granlund på Atelier Ajour.

Vilken typ av ring vill du ha?

Vigselringen finns i många olika former, färger och stenar, men vilken typ av ring ska du välja?

Att välja ringar – tips från experten

Vi har pratat med Christian från Guldsmedsmästar´n och fått reda på hur man skapar en fantastisk ring och vad man…

David Harper

Låt dig inspireras av Juvelerare David Harpers förlovnings- och vigselringar och skapa din drömring inför den stora dagen.

Design och guldsmide när det är som allra bäst

Med lång erfarenhet och ett hantverk som gått i arv kommer Gunilla Lantz kunskap och fantasirikedom väl till pass.

Hitta ringen som känns i hjärtat

Vi älskar kärlek. Vi älskar också juveler i perfektion, som kan följa er genom livet. Se filmen från Jarl Sandin…

Personliga smycken från Gunnar Fahlström

Som juvelerare i Stockholm har vi tack vare våra kunder och våra 88 år på samma adress med egen ateljé…

Guldsmedshuset

Guldsmedshuset skapar unika smycken för unika människor och är specialiserade på att omarbeta gammalt guld till nya spännande smycken.

Vill du träffa en Guldsmed?

På vår smedja i centrala Göteborg är vi fyra guldsmeder. Malin och Lina som tillsammans har över 30 års erfarenhet…

Inspiration: Smycken från Gunnar Fahlström

Längtar du efter ett personligt smycke? Välkommen på ett personligt möte.

Allt du behöver veta kring förlovningsringar för män

Allt fler tillverkare har hakat på den kommande efterfrågan – förlovningsringar för män!

Vad betyder stenen?

Vad betyder färgen och stenen i ringen? Vi ger dig en kort introduktion!

Varför den släta ringen alltid kommer vara en vinnare

En klassisk, slät vigselring är lika mycket en symbol för bröllop som diamantringarna.

Diamantjakten

Tillsammans med några av Sveriges skickligaste guldsmeder ger vi DIG möjlighet att faktiskt vinna en egendesignad ring.

Välkommen till Uddevallas äldsta butik

Bokströms Guld är en familjeägd butik mitt i centrala Uddevalla.

Så rengör du din diamantring

Regelbunden rengöring hemma håller din diamantring skinande ren mellan gångerna du lämnar in den för professionell rengöring.

Patrik af Forselles

Klassiska modeller med modernt tänkande - ett smycke för hela livet!

Anders Fors Guldateljé – En modern guldsmed med hantverket som ryggrad

I dag kombinerar Anders ny teknik med hantverket. Genom det digitala ritningsverktyget CAD kan han förverkliga era idéer och vara…

Designa din ring med Schalins Ringtailor

Schalins har tagit fram det unika verktyget "RingTailor" där du kan designa din egen ring.

Vinnarna av Diamantjakten 2022

Vi fick nöjet att ringa upp de lyckliga vinnarna av Diamantjakten 2022!

Gravering: ett dolt kärleksmeddelande i ringen

Att ha sin vigselring graverad med ett dolt meddelande är det ultimata sättet att personalisera din redan unika ring.

Allt om din vigselring

Allt du behöver veta om vigselringar - från ädelstenar till metaller och slipningar. I "Stora Vigselringsskolan” ger vi dig all…

Guldsmed Anders Fors

Tredje genarationens guldsmed med hantverk i blodet

Klassisk diamant eller en himmelsblå safir?

Klassisk diamant eller himmelsblå safir? Vad ska man välja för ädelsten i sin vigselring?

Handgjord kärlek

Ett av de största ögonblicken i livet är när man förklarar sin kärlek till varandra genom att växla löften.

Med historien i ryggen och blicken mot framtiden

Sedan starten 1955 har den smått ikoniska Hellströms Guld på Östermalm etablerat sig som en av Stockholms främsta guldsmedsateljéer och…

Mer av allt på Klarlund Expo 2021!

Efter ett års uppehåll på grund av pandemin kunde Nordens största ur- och smyckesmässa återigen slå upp portarna. Intresset var…

Att designa sin egen drömring

Här får du veta hur processen att designa en egen ring går till och vad du ska tänka på i…

Tiffany & Co. har öppnat i Stockholm

Det välkända amerikanska lyxmärket Tiffany & Co. har nu öppnat butik på Birger Jarlsgatan 5 i Stockholm.

Skapar egna trender

Vi har pratat med den erfarne guldsmeden Peter Liljeroth om unika design, trender och hur man får ringen man drömmar…

Vilken månadssten är du?

Varje månad har sin speciella sten med särskild magi och unika egenskaper. Dessa kan du använda på ditt bröllop, i…

Ge varandra en morgongåva

Att ge varandra en present morgonen efter bröllopet är fin tradition värd att bevara.

Put a ring on it!

Är en förlovning och ett frieri samma sak? Vi besvarar några viktiga frågor kring frieriet, förlovnings- och vigselringen.

Vinnarna av Diamantjakten 2021

Vi hade glädjen att ringa upp 3 lyckliga vinnare av Diamantjakten 2021

Modernt, elegant, bestående

Med dessa ledord presenterar Berggrens juveler några av sina favoriter.

Tips vid valet av vigselringar

Inför valet av vigselringar kan du hitta information på nätet och i magasin om metaller och ädelstenar men det räcker…

Stylad brudfotografering våren 2020

Sex kreativa kvinnliga företagare, alla med anknytning till Bankeryd, ett samhälle norr om Jönköping, gjorde under våren 2020 gemensam sak…

Story of Love

Kärleken är det vackraste vi har - och till varje kärlek hör en lika vacker berättelse.

Smycken som gnistrar på bröllopsdagen

Smycken som gnistrar på bröllopsdagen. Vi har intervjuat guldsmeder och smyckesdesigners som ger dig inspiration till smycken på bröllopsdagen.

Att bära klocka på bröllopsdagen

Att bära klocka på bröllopsdagen är inte bara en vacker accessoar, den gör också att du har koll på tiden…

Min drömring!

Att välja vigselring är fantastiskt och ett härligt beslut att ta. Idag finns det mängder av varianter, färger, former på…

Brudkronor, bröllop och hårsmycken

Brudkronor är kanske det vi först kommer att tänka på när vi talar om bröllop och hårsmycken, men genom historien…

Gammalt smycke blir nytt

Det är inne att ta vara på originaldesign, och anpassa gamla kläder och smycken till dagens mode genom att ändra,…

Lär dig allt om Diamanter!

Gemma ger dig allt du behöver veta om diamanter!

Så skyddar du din ring!

Har du hittat drömringen? Grattis! Här är några tips till hur du bäst kan skydda den.

Smycken utöver det vanliga hos W.A. Bolin

W.A. Bolin gör helt handsmidda vigsel- och förlovningsringar där erfarenhet och noggrannhet ger dig en kvalité utöver det vanliga. Vår…

Så får du ringen du drömmer om

Var förberedd. Börja tänka redan nu på vilken typ av ring, vilken ädelsten och vilken slipning som tilltalar dig. Är…

Nystart för David J Butler

I Maj 2019 var det 30 år sedan David & Lotta öppnade sin butik i Malmö. Nu är det dags…

Vad gör en guldsmed egentligen?

Besök en professionell guldsmed för att få den bästa hjälpen med era ringar och smycken! Guldsmeden hjälper er gärna att…

Skapa en egen vigselring

Hur en vigselring ska se ut finns det inga bestämmelser kring, det är upp till vars och ens tycke och…

Ädelstenar

Naturens skattkammare är fascinerande bortom alla gränser - vare sig det handlar om de renaste diamanter eller de mer ”vanliga”…

Morgongåvan – kärlekens gåva

Morgongåvan är en urgammal tradition som innebär att både brud och brudgum ska överraska varandra med en present på morgonen…

Vackra pärlor – fulla av värde och symboler

Äkta pärlor lika värdefulla som de värdefullaste ädelstenar. Men pärlorna har också varit en symbol eller visat människors rang, ålder,…

Så får du din personliga vigselring

När ni ska välja vigselring kommer ni att upptäcka hur mycket vackert det finns att välja mellan på marknaden. Det…

Diamanten

Diamanten är den mest perfekta sten som du kan välja till din vigselring, en ring som du kommer att använda…

Nya smycken på marknaden från LWL Jewelry

LWL Jewelry erbjuder skräddarsydda smycken med unika stenar i en personlig design anpassad för dagens moderna kvinnor.

De senaste trenderna inom smycken

För någon vecka sedan besökte vi den stora guld- och smyckesmässan Precious Fair i Stockholm och spanade in de senaste…

De senaste trenderna inom vigselringar och smycken

I helgen besökte vi guld- och smyckesmässan New Nordic Jewellery & Watch Show i Köpenhamn för att spana in de…

Diamantens alla ansikten

Marilyn Monroe hade rätt när hon sa att diamanten är en flickas bästa vän. Den ädla stenen är nämligen fortfarande…

Vackra smycken

Utöver att bära vigselring på bröllopsdagen är det också fint med vackra smycken som pryder hals, handleder och öron. I…

Förvara med stil

Så länge det funnits smycken har det funnits smyckeskrin.

Morgongåvan dagen efter bröllopet

Lär dig mer om seden bakom morgongåvan och vad du kan ge till din käresta dagen efter bröllopet.

Senaste inläggen

Senaste inläggen

Diamanten; symbolen för evig kärlek

Diamanten är inte bara en av naturens mest dyrbara och unika skapelser. Den är också världens mest mytomspunna och ikoniska…

Läs mer

Förlovning, förlovningsring och vigselring

Vilken ring ska enligt tradition kosta mest pengar? Är en förlovning och ett frieri samma sak? Och när i tid…

Läs mer

Personliga smycken på bröllopsdagen

Utöver att bära vigselring på bröllopsdagen är det också fint med vackra smycken som pryder hals, handleder och öron. I…

Läs mer

Tidlösa trenden: Begagnade kvalitetsklockor

Ett ur på handleden säkerställer inte bara att du håller tiden i stil, en snygg klocka skvallrar också om vem…

Läs mer

Så skyddar du din ring

För att din ring ska hålla sig fin är det viktigt att skydda och ta hand om den. Här kan…

Läs mer

Ta hand om dina smycken

Dina ädlaste juveler är värda att lägga lite extra omsorg och kärlek på. Läs mer om hur du hand om…

Läs mer

Låt vigselringen visa dina färger

Våga välja färgade ädelstenar i din vigselring! Bröllopsmagasinet har pratat med guldsmeden Stig Granlund på Atelier Ajour.

Läs mer

Vilken typ av ring vill du ha?

Vigselringen finns i många olika former, färger och stenar, men vilken typ av ring ska du välja?

Läs mer

Design och guldsmide när det är som allra bäst

Med lång erfarenhet och ett hantverk som gått i arv kommer Gunilla Lantz kunskap och fantasirikedom väl till pass.

Läs mer

Personliga smycken från Gunnar Fahlström

Som juvelerare i Stockholm har vi tack vare våra kunder och våra 88 år på samma adress med egen ateljé…

Läs mer