Experten tipsar – hitta rätt bröllopsklänning!

Vi på Bröllopsmagasinet omger oss dagligen med experter inom området bröllop och vi tänkte dela med oss av deras kunskap och tips till er. Först ut är Bella Hansson som driver bröllopsbutiken Wedding Store i Malmö och här ger hon hennes bästa tips angående bröllopsklänningen.

Text: Anna Storm

Vad ska man tänka på när man söker efter den perfekta bröllopsklänningen?
Boka tid hos en seriös och välrenommerad butik. Butikerna runt om i landet har sin stil och sina märken så leta upp just den butiken som tilltalar just din stil och smak. Hemsidorna säger en hel del om butiken.
Slappna av och ha roligt! Många brudar brukar känna sig lite stressade i början men det försvinner ju mer man provar och trivs i klänningarna. Det kommer bli din dag och glitter, vackra spetsar och tyll är helt rätt om du vill ha det!

Finns det några ”regler” att följa när det kommer till kroppsform och val av klänningsmodell?
Det finns inga regler, välj en modell till bruden som hon känner sig och ser bekväm ut i. Bruden känner vilken klänning som är rätt för henne och hennes figur när the-one kommer på. Många gånger handlar det om att få bra hjälp i butiken och att personalen vågar ta fram det där som bruden inte egentligen inte tänkt prova.
Idag finns det en mängd av olika typer av klänningar i butikerna allt från A-linje formade klänningar (med vackert fall från midjan och neråt), fit and flare (följer din figur och har ofta ett tyngre fall på kjolen), långa puffiga klänningar (som får dig känna dig som en prinsessa), sjöjungfru modeller (tajta ner till knäna och avslut med puffig tyll) och inte att förglömma den ultimata två-delade varianten som du kan mixa olika toppar till olika kjolar. Här kan du mixa och matcha fram brudens egna favoriter och kombinera med olika bälten i midjan.
Vilken som passar just den blivande bruden bäst är mycket beroende på vilken figur hon har, ta fram hennes vackraste delar. Många gånger ser man som klänningskonsult helt andra sidor som bruden inte själv lagt märke till. Har bruden vackra armar, ben eller en vacker hals är det just det du ska visa henne.

När i bröllopsplaneringen rekommenderar du att man börjar jakten på brudklänningen?
Minst sex månader innan bröllopet! Jag kan inte nog poängtera hur viktigt det är att vara ute i god tid. Många av butikerna har inte möjlighet att sälja direkt från sin butik då klänningar som finns i butiken är till för provning. De butiker som har möjlighet att sälja direkt brukar ofta vara klänningar som provats många gånger och ser inte nya ut även om de kemtvättas. Detta är såklart upp till varje brud att bestämma om hon vill ha en ny klänning eller ett provexemplar.

Vilka trender ser du kommande säsong?
Klänningar med lång ärm och en vacker öppen rygg. Kjolarna är av vidare modell som faller ut i vackra släp. Trenderna är många och det känns skönt att de stora designerna är lyhörda för brudarna och det finns något för alla 2018.
Många av de blivande brudarna kommer in till min butik och visar upp bilder på sin drömklänning med just lång ärm och vacker öppen rygg.

Hur går en provning av bröllopsklänningar till?
När det blir dags att besöka butiken för att prova klänningar tänk på följande:

  • Var ren på huden från lotion, parfym och brun-utan-sol.
  • Bär sparsamt med smink och undvik smink på hals och dekolletage.
  • Ha en bra och stabil bh som ger dig stödet du behöver.
  • Undvik stringtrosor, det är inte så trevligt för personalen att sticka ner sina fingrar när dragkedjan ska knäppas.

Innan du börjar prova kommer personalen fråga om dina önskemål och då är det bra att visa några bilder på ungefär vad du tänkt dig. Var gärna öppen för att prova modeller/stilar du inte kanske tänkt dig från början. Ha några smakråd med dig, ta inte för många för det blir ofta bara rörigt och du kanske tappar din egen åsikt om din drömklänning.
Underkläder spelar stor roll! Men undvik den lilla stringtrosan när du ska prova brudklänningar för det är inte så trevligt för personalen att sticka ner sina fingrar för att dra upp dragkedjan.
Många klänningar har redan en inbyggd bh med kupa eller stabil korsett så var inte rädd för att ”slänga bh:n”.
Du får gärna komma sminkad men undvik smink på hals och dekolletage, var försiktig med klänningen när du tar på och av. Ha gärna håret som du nästan tänkt dig, hel/halv uppsättning eller löst. Många gånger bestämmer valet av klänning vilken frisyr som passar bäst.


Ge ett råd till den blivande bruden
En provtimme brukar räcka för att smälta alla intryck och åsikter, många vill ”sova på saken” men OM det känns 100% rätt, var inte rädd för att bestämma dig där och då! Många blivande brudar provar massor av klänningar, i massor av affärer och städer men kommer sedan ändå tillbaka till ”den där” och ångrar all sin tid, möda och ångest över valet. Man behöver vara ute i god tid och det är inte alls ovanligt att bestämma sig för klänning minst ett halvår innan. Tänk så skönt att ha valt och kunna fokusera på allt annat.

Se mer från butiken Wedding store:

Bella Hansson på Wedding Store Malmö

Brudklänning från MoriLee

LÄS MER


Håll koll på oss