Fotograf Benny Ottosson om drömjobbet

Bröllopsfotograf Benny Ottosson är kanske en av de hetaste bröllopsfotograferna just nu. Han beskriver sitt jobb som drömjobbet och har fotograferat drygt 125 stycken bröllop. Vi på Bröllopsmagasinet fick en pratstund med honom och passade på att ställa några frågor.

Text: Anna Storm  Foto: Benny Ottosson

Benny har alltid gått sin egen väg och genom ett kontrastrikt bildspråk har han haft stora framgångar både i Sverige och Norge, men har även fotograferat bröllop i andra länder, som t ex USA och Grekland.

Benny är känd för att utnyttja olika miljöer på bästa sätt och göra det kreativt. Han är en mästare på att “regissera bruden och brudgummen”. Använder naturligt ljus, men är också otroligt duktig på att använda annat ljus i form av blixt och videoljus. Detta är något som vi på Bröllopsmagasinet har fått bevittna genom olika samarbeten med Benny genom åren. Han har tagit mycket bilder till magasinet och det är en fröjd att se honom arbeta.

Att anlita en professionell bröllopsfotograf är verkligen av största vikt och vi tog reda på lite mer kring yrket genom att ställa några frågor till Benny.

 

Hur går en bröllopsfotografering vanligtvis till? (Från planering till slutresultat)

Jag följer ett visst mönster så det blir i stort sett samma för varje brudpar.

Efter bokningen skickar jag ett välkomstpaket med avtal, faktura på bokningsavgift samt en lite välkomstpresent. Nästa steg är att vi träffas för ett planeringsmöte och en preshoot. Jag har i stort sett få till det på alla mina ca 130 bröllop, trots att brudparen är väldigt utspridda. Bor de utomlands och gifter sig i Sverige träffas vi bara ett par dagar innan bröllopsdagen. Några enstaka möten har vi kört över Skype. Annars är nog det vanligaste att träffen är några månader innan. Vi går då igenom allt de vill ha förevigat, ett exakt tidsschema och deras förväntningar. Vi gör också en liten s.k provfotografering, för att de ska få känna på hur jag jobbar och få lite extrabilder som de kan använda i program mm. Och jag får möjlighet att se hur det känner sig framför kameran.

Sen är det bröllopsdag och vi är vanligtvis med från det brudparet klär sig tills brudvals och tårtskärning är avklarat.

Därefter redigerar jag bilderna. När de är klara skickar jag ett galleri till brudparet samt ett förslag till albumlayout. Efter några turer fram och tillbaks säger de ok till albumlayouten och jag skickar det till tryck. Jag gör också tackkort och förstoringar om brudparet beställt det. Album ingår alltid.

Det sista som egentligen sker är att jag skickar album och ett USB-minne med de högupplösta filerna till brudparet.

 

Hur länge har du arbetat som fotograf/bröllopsfotograf?

Jag gjorde mina första bröllop 2007. Och 2008 blev jag fotograf på heltid.

Hur ska man förbereda sig som brudpar inför fotograferingen?

Det viktigaste budskapet vi ger våra brudpar är att se till så allt är klart eller delegerat till andra så de kan njuta av dagen och varje ögonblick. Det har inte bara med fotograferingen att göra, utan är för deras totalupplevelse. Men såklart blir det bättre bilder med ett avslappnat par än ett par som hela tiden pratar i mobilen eller svarar på allas frågor. I övrigt ber vi dom ägna sig åt varandra och visa den kärlek de känner för varann. Då blir det bra bilder. Jag brukar säga att jag inte kan skapa romantiska bilder utan deras hjälp.Det brukar också underlätta att jag fotograferat dom en gång tidigare, på preshooten.

 

Roligaste fotograferingen du gjort?

Oj, det är svårt att svara på. Jag var med en kreativ kollega i fjällen för några år sedan. Hon hade arrangerat en rödluvanfotografering med en tjej som var klädd som Rödluvan och som såg ut som Rödluvan. En hund som såg ut som en varg och allt. Vi fick fotografera bland renar och en fejkat brudpar i en slalombacke. Det var en otroligt rolig fotografering. Miljömässigt måste jag nog säga modefotograferingen med BröllopsMagasinet 2012 på Maldiverna och ett bröllop vi hade 2014 på Mamma Mia-ön Skopelos. De gifte sig t o m uppe vid samma kapell som är med i filmen.

I övrigt måste jag säga att alla bröllop är fantastiska upplevelser. Man skulle kunna tro att alla är ungefär likadana, men inget är mer fel. Alla bröllop är olika, olika miljöer, olika brudpar, olika väder och nya förutsättningar hela tiden. Och det är fantastiskt kul.

 

Vad är det bästa med ditt jobb?

Dels att få vara sin egen chef, sin egen markandsavdelning och sköta sina arbetstider själv. Friheten att kunna ta ledigt en fin dag och cykla ner till havet. Det var företagsdelen.

När det gäller fotograferingen så är det alla underbara människor man får träffa och alla roliga platser man får komma till. Och vad gäller bröllopsfotografering specifikt, så finns det väl få dagar och tillfällen som går upp mot en bröllopsdag. Att få vara med om en sådan härlig tillställning, med så mycket uppklädda glada människor. All spänning som finns i luften och få träffa brudparets alla härliga släktingar och gäster.

 

Drömfotografering? Vart? Hur? Vilka?

Jag vill egentligen säga att varje fotografering är en drömfotografering. Jag får ofta nypa mig i armen och förklara för mig själv att detta är mitt jobb. Jag har i hela mitt liv älskat den norska fjällvärlden. Nu har jag gjort massor av bröllop i den miljön. Det var drömbröllop. Det blir ju lätt att man tänker miljö. Och eftersom jag älskar dramatisk natur så vore kanske Island ett drömprojekt. Jag hade faktiskt en förfrågan från Island för några år sedan. Men var redan bokad. Men det blev också ett drömbröllop i Bergen.

Hur? Ja, ett litet bröllop kanske, så det kan hållas ute i den mest dramatiska naturen på Island. Jag tänker mig en brud med långt släp och lång slöja mot den mörka naturen.

Vilka? Ja, det spelar ju mindre roll. Men det får såklart gärna vara ett brudpar som är fantastiskt kul att jobba med. Som är lite halvgalna kanske.

Jag är bokad för bröllop på Mauritius i november. Men vigsel på en vit sandstrand. Det är ju också lite drömbröllop.

Men jag vill avsluta med att säga att alla mina bröllop är drömbröllop. Jag har ett drömjobb.

Vad ska man, som brudpar, tänka på vid val av bröllopsfotograf?

Först och främst måste man ju tycka om fotografens bilder och bildstil. Sen är det ju bra om man får någon form av referens på vad andra tyckt om att jobba med den fotografen. Det är ju bra om det är en fotograf som upplevs trevlig och enkel att jobba med. Det kan också vara viktigt att veta hur fotografen jobbar efter bröllopet. Tar det 5 månader innan bilderna är klara, producerar fotografen vackra album, mm. Har fotografen på olika sätt överträffat tidigare brudpars förväntningar och gjort kunderna mer än nöjda?

Jag tycker också det är viktigt att man väljer en fotograf som gjort en del bröllop, det räcker oftast inte att bara välja en kompis för den har en så fin kamera och brukar ta fina resebilder. Man kan kanske kika på fotografens hemsida, Facebooksida och Instagramsida och se lite av människan bakom fotografen. Om det verkar vara en trevlig person. Om man tycker det är viktigt.

Läs mer om Benny och se hans vackra bilder på:

hemsida ikon
facebook ikon
instagram ikon
pinterest ikon
twitter ikon


Håll koll på oss