Klädkod - Vad gäller?

Bröllopsinbjudan har dimpt ner i brevlådan. Ni är inbjudna till att dela brudparets högtidsdag. Men vad ska ni ha på er? Vad innebär dresskoden som står på inbjudan?

Text: Jeanette Henriksson
Foto: Wilvorst

Enkelt sagt kan man i princip dela in klädkoderna i fem olika nivåer. Vilken nivå just er inbjudan avser hoppas vi kunna hjälpa er med. Oftast står det bara mannens klädsel, det är den som sätter normen för vilken klädkod som gäller. Men vad ska kvinnan klä sig i vid de olika dresskoderna? Vi har givetvis svaren!

Formell klädsel
Den första nivån är högtidsdräkt, frack eller jackett, kallar vi för formell klädsel. Här ska herrarna ha antingen högtidsklädernas konung, fracken, på sig eller högtidsdräkt eller jackett. Det finns många härliga modeller på marknaden att välja mellan. Den moderna fracken är smalare men det är viktigt att man följer traditionen om man ska bära frack. Till fracken bär mannen frackbyxor i samma färg och vit frackskjorta, gärna med stärkt krage och väst. Flugan ska vara vit och skorna ska vara svarta, gärna lackskor,  och handskar om så önskas. Väljer man istället jackett eller annan högtidsdräkt, följer man etiketten för just den. Om ni känner er osäkra, fråga i butiken där ni köper kläderna, de vet vad som gäller just nu och vad som ska bäras tillsammans och inte.

Damerna ska vid den här dresskoden bära frackklänning och den ska vara lång, den kan även vara tvådelad. Urringningen ska vara måttlig. Klänningen får gärna vara både glittrig och vid. Färgen är valfri, men man undviker överlag vitt, svart och rött, vid bröllop. Klänningen kan vara ärmlös, smycken är friviliga, men ska vara festliga. Skorna ska även de vara festliga och det går bra att använda handskar om man så önskar. Om mannen bär jackett, kan man som kvinna bära hatt.

Halvformell klädsel
Smoking är en självklarhet här. Detta är en festklädsel som ska bäras efter klockan sex på kvällen. Smokingjackan är svart, mörkblå eller mörkgrå. På sommaren kan man även bära en vit smoking. Byxorna ska ha samma färg som jackan, förutom om du bär en vit jacka, då ska byxorna helst vara svarta. Skjortan ska vara vit och väst kan man bära till dubbelknäppt smoking. I princip alla färger och mönster på västen går att använda. Midjeband används till smoking och så även fluga. Skorna ska vara svarta. Undvik att bära armbandsur, signalera gärna att tiden inte är viktig en sån här dag.

Kvinnans klädsel ska bestå av en så kallad smokingklänning. Den kan med fördel vara tvådelad. Klänningen kan vara kort eller lång men inte riktigt lika festlig och glittrig som en frackklänning. Ett ledord är, ju kortare, desto glittrigare. Både långa och korta ärmar är passande. Det är även tillåtet att bära en festligare byxdress. Handskar är tillåtna och skorna ska vara av festlig karaktär.

Mörk kostym
Mörk kostym kan bäras under hela dagen och är en väldigt vanlig klädkod i Sverige. Männen ska bära en mörkblå, svart eller mörkgrå kostym. En kostym utan mönster anses finare men diskreta mönster är tillåtna. Skjortan ska vara vit och man kan med fördel bära väst. Tänk då på att den nedersta knappen på västen ALDRIG ska vara knäppt. Fluga eller slips är ett krav och de ska vara tillverkade i ett material som ger ett elegant uttryck. Skorna ska vara svarta och av tunnare modell.

Damerna bär vid den här dresskoden en fin klänning. Reglerna för den här koden är inte helt lätta. Klänningen får nämligen inte vara FÖR fin, inte som en festlig aftonklänning. Längden ska vara från knäet och neråt. Ärmen ska vara kort och den får inte vara för urringad. Materialet ska vara fint men inte glittrigt och det går även att bära kjol. Till klänningen kan man bära en festligare lackväska och lackskor. Hatt är också tillåtet liksom handskar. Byxdress däremot, ska inte bäras.

Kavaj
Kavaj är en avslappnad klädkod. Förr i tiden var mörk kostym och kavaj nästan samma sak och just i bröllopssammanhang kan det vara bra att tolka klädkoden lite mer åt det hållet. Det gäller att inte klä sig för fint. Om man till exempel är värdpar och klär sig efter koden mörk kostym, när det står kavaj, kan det bli pinsamt för de övriga gästerna som kanske tolkar koden som väldigt fri. För att undvika detta gäller det att som brudpar vara väldigt tydliga med vad klädkoden verkligen innebär. Känner ni er osäkra när ni fått inbjudan, tveka inte att höra av er till värdparet och fråga. Bättre att ta det säkra före det osäkra.

För herrarna kan kavajen vara i valfri färg, men om den är svart kan man bära en färgad skjorta. Byxorna ska gärna vara i samma färg som kavajen, men det är inget måste. Väst används normalt inte vid den här koden, det anses lite för festligt. Slips är traditionellt ett krav och det är valfri färg och material som gäller. Både svarta och bruna skor är tillåtna.

Damerna ska bära en finare klänning än till vardags, men absolut ingen glittrig aftonklänning. En kjol med kavaj till är helt okej, men byxdress ska undvikas. Byxor med jacka till går däremot fint. Klänningen ska helst ha ärm och urringningen ska vara diskret. Lackskor och lackväska ska undvikas men smycken gör sig fint på ett  kavajbröllop.

Vardaglig klädsel
Detta är en klädkod som blir vanligare och vanligare. Den innebär i princip att man kan ha på sig precis vad man vill. Som gäst gäller det att läsa lite mellan raderna och som brudpar att vara tydliga på inbjudan om man ändå tänkt sig en viss nivå på klädseln. Vardagsklädsel vid bröllop innebär ändå alltid att man ska klä sig fint. Väljer mannen kavaj, ska den vara ledig och han ska undvika slips. Den här klädkoden innebär att brudparet vill ha välklädda gäster med inte uppklädda. Undvik jeans, det passar inte på ett bröllop.

Formell klädsel. Foto: Its my Party och Wilvorst

Halvformell klädsel. Foto: Its my Party och Tailor

Mörk kostym. Foto: Lori Lee och Barcelona Bridal Week/catwalker/shutterstock.com

Kavaj. Foto: It´s my Party och Tailor

Vardagslig klädsel. Foto: It´s my Party och Stayhard.se