Klädkoder

De fyra etablerade klädkoderna är högtidsdräkt, jacquet, mörk kostym och kavaj. Läs om vad var och en innebär för ett bröllop.

Text: Anna Storm  Foto: Digel, Wilvorst

Högtidsdräkt:

Den klädkod som är den mest formella och uppklädda är högtidsdräkt. Det innebär att brudgummen och de manliga bröllopsgästerna bär svart frack med vit fluga. Högtidsdräkt innebär även uniform och folkdräkt.

 

Jacquet:

Den eleganta jacquetten ser ut som en frackrock med grårandiga byxor och grå väst. Brudgummen bär vit skjorta med bruten krage tillsammans med plastrong eller slips. De manliga bröllopsgästerna bär motsvarande eller mörk kostym.

 

Mörk kostym:

Mörk kostym innebär att brudgummen och de manliga gästerna bär en mörkmarin eller grå kostym samt vit skjorta med slips eller fluga. De manliga bröllopsgästerna ska helst undvika svart kostym som är sorgens färg och ska helst bäras på begravningar. För officerare finns det självklara alternativet paraduniform.

 

Kavaj:

Den minst formella klädkoden av de fyra är kavaj. Det innebär inte att de manliga bröllopsgästerna väljer en udda kavaj utan en hel kostym, det vill säga kavajen ska höra ihop med byxorna. Den här outfiten kan vara ljus eller mörk beroende på när på året bröllopet äger rum. På ett sommarbröllop passar ju en ljusare nyans bättre. Skjortan bör vara ljus och en fluga kan användas i stället för slips.

LÄS MER


Håll koll på oss