Klänningsskolan: Färger och material

Om du tittar in i bröllopsklänningarnas värld kommer du upptäcka att det förutom olika modeller också finns olika material och färgnyanser.

Text: Anna Storm  Foto: Shutterstock, Rembo Styling

FÄRGNYANSER

Fortfarande är de flesta brudklänningar vita eller i olika nyanser av vitt. Vanligast idag är elfenbensvit (ivory). Den mjuka vita färgen är något snällare mot de olika hudtonerna än enbart vitt. Men vi ser idag även en ökad efterfrågan på andra, mjuka och pudriga färger vid valet av bröllopsklänning. Inför 2018 ser vi mycket återkommande klänningar i champagne, blush, light gold och rose. Prova i butik och fråga om råd kring vilken färgnyans som passar din hudton och hårfärg allra bäst.

Önskar du bära en vit klänning men ändå sticka ut kan du välja att addera ett bälte eller någon applikation i valfri färg på din klänning.

 

MATERIAL

Det finns idag en uppsjö av material att välja på när det kommer till bröllopsklänningen. Några är mer vanligt förekommande än andra och valet av tyg påverkar hur klänningen faller och rör sig när du går. En del klänningsmodeller lämpar sig också bättre i vissa material än andra. Lyckligtvis har klänningens designer redan i förväg tänkt på detta och skapat en klänning med det material som passar bäst för den modellen. Det kan dock ändå vara intressant att veta lite mer kring de olika materialen.

 

Chiffong

Mycket fintrådigt transparent tyg av natursilke eller syntetfibrer i tvåskaftsbindning. Finns i en uppsjö av färger och har ett naturligt, böljande och svalt fall.

 

Duchesse

Duchesse heter ett tyg som vävts i satinbindning som gör rätsidan glansig. Förekommer både i siden och acetat.

 

Organza

Organza är ett lite stelt, transparent tunt fintrådigt tyg vävt i tvåskaftsbindning. Ibland skimrar det i tvåfärgat. Ursprungligen gjort av silke men görs idag även av rayon, nylon eller polyester. Tyget används ofta till stora vida klänningar, där lager på lager skapar en vid, böljande effekt.

 

Satin

Satin är en speciell grundvävning, kännetecknande är att ytan blir högblank med hög lyster och fint fall. Tyget kan vara både mjukt och styvt och görs av siden, bomull eller acetat. Det används ofta till afton- eller bröllopsklänningar och inför 2016 ser vi mycket klänningar i satin.

 

Siden

Siden är ett exklusivt naturmaterial producerat av silkesfjärilens larv när den spinner in sig i vid förpuppningen. Oftast tas siden ur odlade kokonger och kallas då mullbärssilke p.g.a. att larven lever av mullbärsblad, denna typ av silke är mjukt med vacker lyster. Det blanka sidentyget är känt för att ha vackert fall och oöverträffad glans. Som med alla naturmaterial är det levande och i alla lägen inte helt slätt utan små noppor kan förekomma, något som förstärker intrycket av naturen.

 

Spets

Spets är ett genombrutet tyg, ofta med blommönster på tunn tyllbotten. Det finns speciella namn på vissa typer av spets t.ex. battenberg- eller italiensk spets. I bröllopsbranschen har spets varit populärt länge och fortsätter vara det kommande säsong.

 

Tyll

Ett lätt, mycket tunt- genombrutet- maskingjort tyg, vanligtvis med sexkantig mesh-effekt. Den nätaktiga vävnaden bildas av trådar som slingrats om varandra i sidled. Den mjuka varianten av tyll används ofta till slöjor och den kraftiga stela varianten används ofta för att få vidd i vida kjolar. Tyll tillverkas av bomull, polyamid och viskos, men kan även förekomma i silke.

LÄS MER


Håll koll på oss