Klänningsskolan: Klänningsmodeller

Text: Anna Storm 

Att välja bröllopsklänning är en spännande resa, men ibland kan det vara en djungel att hitta rätt och förstå alla begrepp. I den här artikeln reder vi ut de största frågetecken och du får en snabbguide i klänningsdjungeln.

Om du tittar in i bröllopsklänningarnas värld kommer du upptäcka att det finns olika klänningsmodeller, material och färgnyanser. En god regel att tänka på när du letar efter din bröllopsklänning är att utgå från din kroppstyp och hudton. Det är viktigt att din bröllopsklänning har en bra passform och passar just din figur och dina färger. Bröllopsklänningen är inte vilken klänning som helst, den ska sitta perfekt och ska framhäva det vackraste hos dig på din bröllopsdag. Så ta god tid på dig när du letar efter din drömklänning, det är väl värt att pröva flera olika modeller för att få en känsla av vad som är rätt för just dig.

A-linje

A-linje är den klassiska brudklänningsmodellen som fått sitt namn efter att klänningsformen rätt och slätt liknar bokstaven A. En A-linje klänning är smal runt axel- och bröstpartiet, och ökar i bredd utefter midjan i en klockformad linje. Klänningsmodellen är ett mycket omtyckt och populärt val av blivande brudar för att det är en vacker klänningsmodell som dessutom passar de flesta kvinnofigurer. Att ha en underkjol till klänningen är en smaksak, men den bidrar till att ge tyget ett extra elegant fall. Ett bra materialval till en A-linje modell är duchesse med sina glansiga egenskaper. A-linjemodellen påminner om empireklänningen, men till skillnad från empireklänningen är den skuren i midjan i stället. Den här modellen passar dig särskilt bra som är päronformad till kroppen (dina höfter är bredare än axlarna och du har en markerad midja).

Maggie Sottero

Ladybird

Bianco Evento

Empire

Empireklänningen är smal över bystpartiet och har en rak utställd kjol. Till skillnad från andra klänningsmodeller är empireklänningen skuren under bysten. Empireklänningen är smickrande för alla kroppstyper och trollar bort höft och mage. Den passar särskilt bra för dig som är kurvig och fyllig i kroppen. Modellens skärning gör att den även passar extra bra om du ska stå brud och är gravid och vill få ett fint fall över magen. För att ge empireklänningens kjol ett vackert fall är chiffong ett bra val av tyg.

Sophia Tolli

Sophia Tolli

Sincerity

Mermaid eller sjöjungfrumodellen

Den här bröllopsklänningen påminner om en sjöjungfrus klänning, där av namnet. Det är en klänningsmodell som kräver lite mer av sin bärarinna än de andra bröllopsklänningarna eftersom den är väldigt figurnära. Mermaidklänningen är tight upptill, figursydd över höfterna, och vid knäna viker klänningen ut sig ner mot fötterna. Den här klänningsmodellen passar både långa och korta brudar som vill framhäva sin figur och klänningen är extra smickrande för kvinnor med timglasfigur.

Casablanca Bridal

Justin Alexander

Maggie Sottero

Prinsessklänning

I denna bröllopsklänning kommer du att se ut som en drömprinsessa. Ofta är prinsessmodellen axelbandslös med en stor och vid kjol. Med en underkjol blir resultatet utsökt. Prinsessmodellen är magnifik i sitt snitt och kan med hjälp av olika detaljer och tygsorter få en personlig touch. Ett fint tygval till prinsessmodellen är duchesse, tyll och organza. Prinsessmodellen passar de flesta kroppstyper, särskilt de med päronformad figur.

Morilee

Morilee

Pronovias

Korta klänningar

Knäkorta klänningar är ett smart val för brudar som ska gifta sig på sandstranden eller utomhus. Det passar även dem som vill ha ett lite mer avslappnat och informellt bröllop. Gifter du dig på sommaren passar således knälånga bröllopsklänningar alldeles utmärkt som också visar upp brudens brunbrända ben.

Kort klänning från Lilly

Urringningar.

En båtringning är en hög och bred urringning som följer nyckelbenslinjerna. Ringningen framhäver och breddar axelpartiet och passar extra bra till en päronformad kropp. V-ringningen är en spetsig urringning som kan nå lång ner på överkroppen. En klänning med V-ringning ger ett vackert dekolletage och hjälper till att förlänga överkroppen. Denna typ av urringning passar extra bra till en äppelformad kropp.

Båtringning – Allure Bridal

Bröllopsklänningar med eller utan axelband

Axelband kan ha stor påverkan på hur din överkropp uppfattas. Idag finns klänningar med såväl breda som smala axelband. Att välja axelband hjälper till att balansera upp din kroppsform och det passar extra bra på dig som har en rak figur. Vill du istället visa upp dina vackra axlar, skuldror och armar är en axelbandslös klänning att föredra. Genom att framhäva överkroppen kan man balansera en bredare underkropp och ta fokus från det området. En axelbandslös klänning passar extra bra för dig med päronformad figur.

Sincerity

Bröllopsklänningar med långa ärmar.

Det är väldigt trendigt just nu att välja en bröllopsklänning med långa ärmar. Denna klänningsmodell har både en stilfull känsla och kunglig glans över sig samtidigt som den känns väldigt modern. Bland kungliga prinsessor är det tradition att välja bröllopsklänningar med ärm; vi såg det nu senast på det svenska prinsbröllopet där Sofia bar en vacker, långärmad kreation. Att ha arm på klänningen passar om du känner inte vill visa upp dina axlar och armar och samtidigt vara väldigt trendig.

Långa ärmar från By Malina

LÄS MER


Håll koll på oss