Blommornas betydelse

Blommor är en stor del av bröllopet och det är ofta blommorna som visar vilken typ av bröllop gästerna anländer till. Er blomsterdekoration kan säga mer än ni tror.

Text: Jeanette Henriksson Foto: Tratong/Kamonrat/Tymonko Galyna/Shutterstock

Färgernas betydelse

Många blomstersorter finns i flera olika färger. Just därför är det bäst att reda ut de olika färgernas betydelse först.

Vita blommor står för redighet, renhet och uppriktighet. Den vita färgen symboliserar även i blomsterspråket oskuld och ljus. Röda blommor är otroligt uttrycksfullt och symboliserar det största av allt, nämligen kärleken. Men rött i blommornas mening står också för blygsamhet, passion och häftighet. Den gula blomman står för ära och säger att: ”du är solen i mitt liv”. Den blå står för vishet och fromhet. Lila blommor symboliserar hög värdighet och gröna blommor ger uttryck för hopp. Rosa är också kärlekens färg, liksom ömhetens och ungdomens. Orange betyder trohet.

Blommornas betydelse

Amarant: Din skönhet bländar mig.

Ax: Det bästa i livet är kärleken.

Björkblad: Kom närmare.

Blåklint: Varje minne av dig höjer mig över livets vardaglighet.

Blåklocka: Följ ditt hjärtas röst.

Ceder: Så skön som idag har jag aldrig sett dig.

Eternell: Trogen i döden.

Ornitogalum: Vår kärlek är ren den ska alltid blomstra.

Pion: För dina fötter ligger jag och svär dig evig trohet.

Poppel: Nu eller aldrig.

Prästkrage: Jag är tålmodig.

Ranunkel: Din bild ska leva evigt i mitt hjärta.

Ros vit: Renhet

Rosa ros: Kärlek

Röd ros: Passion och het kärlek.

Snödroppe: Mitt hjärta är rent.

Tjärblomma: Jag älskar dig.

Tulpan: Ett hjärta som söker kärleken går förbi den kalla skönheten.

Tusensköna: Du tjusar mig med ditt behag.

Törnros röd: Jag älskar dig.

Törnros enkel: Vill du följa mig?

Vallmo: Jag såg dig och mitt öde var avgjort.

Äppelblomma: Ägde jag tusen hjärtan, skulle jag ge alla till dig.

Antalet blommor

Antalet blommor har också det en betydelse. En blomma betyder: ”du är mitt allt”. Två blommor har innebörden: ”låt oss resa bort”, medan tre blommor betyder: ”när får jag träffa dig igen?”. Fyra blommors innebörd är: ”jag ser upp till dig och är dig tacksam”, medan fem betyder: ”jag gör vad som helst för dig”. Om man är lite misstänksam ska man ge sex blommor som betyder: ”jag tvivlar på ditt ord”. Att ge sju blommor betyder: ”jag älskar dig” och åtta: ”jag är dig trogen intill döden”. Nio blommor har innebörden: ”jag vill vara ensam med dig” och om man funderar på att fria då är det tio blommor man ska ge, det betyder: ”VILL DU GIFTA DIG MED MIG?”.

Nu har ni lite kunskap om vad ni kan säga med blommor. Blommornas språk är bra mycket större än det vi tagit upp här. Blommor är något som alla kan njuta utav så varför inte gå hela vägen, och säga det med blommor på er stora dag.