Låt bröllopsdagen vara kantad av blomster

En viktig del under bröllopsdagen är blommorna. Såväl i form av en vacker brudbukett men även som dekoration och stämningshöjare under bröllopsfesten.

Text: Anna Storm  Foto: Shutterstock

Vi på Bröllopsmagasinet träffade floristen Linda för att höra kring de senaste trenderna och vad som kan vara viktigt att tänka på när man väljer brudbukett och blomsterarrangemang till bröllopet.

 

Vad ska man tänka på vid valet av brudbukett?

– Först och främst anser jag att varje brud ska välja blommor och grönt efter vad hon tycker är vackert. Kanske har du en favoritblomma som du gärna vill få med i brudbuketten? Eller en favoritfärg. Gå efter det. Sedan är det alltid fint om man har en tanke bakom brudbuketten som följer temat för bröllopet. Antingen om man låter brudbuketten matcha temat eller låta den gå helt i kontrast.

 

Vilka blommor och färgteman är vanligast på brudbuketten idag?

– Just nu går trenden mycket åt vita och rosa blommor, de är utan tvekan de vanligaste färgerna på brudbuketten idag. Fortfarande används mycket klassiska blommor i brudbuketten så som rosor i olika ljusa nyanser. Det vi dock ser som en ny och bestående trend är sommarblommorna. Många brudar idag vill ha buketter som ser ut att vara plockade direkt från sommarängen.

 

Finns det några trender i brudbuketten och hur ser dem ut idag?

– Utöver det jag nämnde ovan med sommarblomster och trenden med vita eller ljust rosa buketter ser vi också en del trender gällande bukettens form. Väljer bruden att använda sommarblomster i buketten är ofta formen på den ganska spretig, vilket passar bra då man gärna vill att buketten ska se ut som om man plockat den själv med vildvuxna blomster. Den andra trenden är raka motsatsen kan man säga då man vill att buketten ska vara rund och väldigt tät.

 

Vilka sorters blommor rekommenderas i en brudbukett? Och är det några sorter man bör undvika?

– Jag rekommenderar att man försöker välja blommor efter säsong då det underlättar för floristen att få tag i specifika färger och sorters blommor. Dessutom är kvalitén på blommorna oftast bättre under de specifika säsongerna. Till exempel så är sommarblommor så som astilbe och pioner mycket kraftigare och finare på sommaren än i december.

 

Vad är roligast med att arbeta med brudbuketter?

– Det måste vara att få lov att göra något så vackert till en av de viktigaste dagarna i ett kärlekspars liv; bröllopsdagen. Det är också väldigt roligt att se hur olika varje brud är och hur önskemålen skiljer sig åt från brud till brud. En del brudar har en väldigt klar bild över hur deras brudbukett ska se ut och är extra noggranna med att varje detalj blir som de har planerat. Andra brudar däremot är väldigt lugna och låter mig bestämma såväl färg, form och vilka blommor som ska användas i brudbuketten. Ett fantastiskt uppdrag!

 

Utöver brudbuketten kan man använda blommor under bröllopet på många olika sätt. Till exempel att dekorera kyrka/festlokal med. Att använda vid dukningen och som dekoration i håret och knappnålen. Hur går dina tankar när det kommer till blomsterarrangemang på bröllop?

– Att dekorera vigselplats och festlokal med blommor och grönt är otroligt effektfullt och vackert. Jag rekommenderar att man väljer blommor och dekoration som passar till det tema man har på bröllopet. Kanske är det en viss stil ni vill få fram eller ett visst färgtema ni önskar följa? Ha detta i åtanke när ni dekorerar för bröllopet.

Gifter ni er på sommaren finns det otroligt mycket ute i naturen som ni kan inspireras av. Ta in björkris och låt en duktig florist skapa somriga arrangemang att ställa på borden eller dekorera lokalen med. Kanske väljer du som brud och brudtärnorna även att ha en blomsterkrans i håret? På sommaren kommer det ganska naturligt att ta med naturen in till festlokalen och bröllopet. Men även under ett vinterbröllop är detta minst lika viktigt. Här rekommenderar jag att man satsar på stora blomsterarrangemang att smycka lokalerna med och välj gärna här blommor och växter efter säsong.

 

Ett annat bra tips är att ha en plats vid honnörsbordet för brudbuketten. Låt brudbuketten få en egen vas så att alla gäster för möjlighet att beskåda den under bröllopsfesten.

LÄS MER


Håll koll på oss