Morgongåvan - en gåva av kärlek

Morgongåvan är en tradition som sträcker sig långt bak i tiden och som förr hade en avgörande betydelse för bruden. Numera har det också en stor betydelse och morgongåvan är något vackert ni ger till varandra - en kärleksgåva.

Morgongåvan är en gåva ni ger till varandra på morgon efter bröllopet, det är en vacker gest och en extra kärleksförklarning. En symbol för tacksamhet över att ni valt att dela livet med varandra. Men vart kommer traditionen ifrån och vad ska ni ge varandra

En gammal tradition
Vi backar tillbaka till 1600-talet och på den här tiden var morgongåvan något helt annat än vad den är idag. I de flesta länder var det så att när man blev man och hustru på 1600-talet var de inte givet att hustrun automatiskt blev arvtagerska till mannen ifall det skulle hända honom något. Skulle maken gå bort och hustrun bli lämnad ensam förlorade hon allt. Därför gav mannen sin hustru en morgongåva som ofta bestod av ett torp och lite mark. På så sätt kunde hon känna sig trygg och veta att om det hände maken något så skulle hon och deras barn ha tak över huvudet och lite mark att odla det allra viktigaste på. Morgongåvan var på så sätt som en försäkring till bruden, ett sätt för henne att klara sig ekonomiskt. Men det var också mannens sätt att tacka bruden för hennes jungfrudom. Det är därifrån namnet morgongåva kommer, eftersom den alltid gavs till bruden på morgonen efter bröllopsnatten.

Utvecklingen
Senare under 1700-talet blev morgongåvan mer som den är idag och vanligast då var att ge bort ett halssmycke i form av en öppningsbar medaljong. I medaljongen skulle helst mannens bild sitta, eller en lock från mannens hår. Först var det en handmålad bild av mannen som prydde insidan av medaljongen, men senare ersattes dessa av fotografier. Detta sågs som en mycket romantisk gåva, precis som idag. Genom medaljongen kunde bruden bära runt på en del av sin älskade och ta med honom vart hon än gick.
Sedan dess har morgongåvan vanligtvis bestått av ett smycke och än idag är smycket fortfarande den populäraste morgongåvan. Det kan vara ett halsband, örhängen, armband, klocka eller liknande. Det finns idag inget rätt eller fel när det kommer till hur mycket man väljer att spendera på morgongåvan; detta är något som skiljer sig från par till par. •

Populära gåvor

Utöver smycken och klockor är det idag även vanligt att ge bort skönhetsartiklar eller saker till hemmet. Det kan vara en ljusstake av en känd designer som man suktat efter, en hel serie ansiktsprodukter av favoritmärket eller något annat luxuöst. Gåvan ska vara något speciellt, exklusivt och omtänksamt.

Många par väljer också att ge bort upplevelser till varandra. Det kan vara en weekend i Paris, en dag på SPA eller ett extravagant restaurangbesök. Välj något som du vet att din partner kommer uppskatta och välja något som bevis för din kärlek.