Nya tidens bröllopstårtor

Mode och internationella influenser har fullkomligt tagit den svenska bröllopsvärlden med storm. De bröllopstårtor som idag tillverkas på konditorier över hela landet för att vara en vacker höjdpunkt på bröllop blir mer och mer detaljerade med spets, volanger, glänsande färger, texter och ätbara rosor som man med blotta ögat knappt kan se om det är en vacker snittblomma eller om den är tillverkad i socker.

Text Lisa Muhrer Foto Cakes and more

Vi gör våra tårtor med detaljer som ser så verklighetstrogna ut att man knappt tror att de går att äta, säger Lisa Theresia som är konditor hos Cakes and more. Men äta hela tårtan och alla dekorationer går alldeles utmärkt.

Det gäller att hitta en konditor med känsla för både färg och form som också håller sig uppdaterad med trender, nya produkter och metoder.

– Som med många andra branscher gäller det att hålla sig uppdaterad med omvärlden för att både hänga med men också för att sätta nya trender. Vi är helt uppslukade av vintagetrenden och jobbar just nu mycket med stora våningstårtor med mycket spets, volang och rosor i olika storlekar och nyanser och med gulddetaljer, allt för att skapa en ”gammaldags” look. Att täcka ett helt tårtlager i glänsande guld eller borsta små detaljer som kantdekor eller små knappar med ätbar guldfärg för att få en ”flagnande” känsla är helt rätt i tiden.

Många vill ha en staplad tårta, där tårtlagren står direkt på varandra utan synlig tårtställning. Då är det viktigt med en duktig konditor som kan bygga stabila och hållfasta lager som håller fram tills den maffiga och höga tårtan skall avnjutas. Trenden har vi länge sett på de amerikanska och brittiska bröllopen där man fokuserar mycket på design. Men svenska bakverk är kända för att vara saftiga och riktigt goda till skillnad från torrare bakverk där man satsar mindre på själva innehållet.

– Vi älskar att få lägga ner vår passion och kärlek i våra bakverk för att skapa vackra och goda tårtor, cupcakes och dessertbord åt våra kunder, fortsätter Lisa och syftar på trenden där man istället för en enda stor bröllopstårta bjuder gästerna på en uppdukad buffé fylld med sötsaker att plocka till sig. Att bygga ett dessertbord är tidskrävande och tar tid att hitta rätt attribut för att fånga bröllopets tema. Man kan låta dessertbordet gå i tema som handlar om brudparets intressen, favoritfärg eller inredningsstil.

– Använd tårtfat med olika höjder, ljusstakar, vackra plåtburkar, björkstubbar, tårtpapper med spetsdetaljer, gardiner eller färska blommor för att bygga dessertbordet med bra balans. Vi gjorde ett bröllop där brudgummen arbetar som journalist och där använde vi en gammal skrivmaskin som fick agera kakfat för en kväll. Att jobba med detaljer och vara delaktiga i hela processen från idé tills dess att sista tårtbiten är uppäten är det bästa vi vet med vårt jobb!


Håll koll på oss