Oförglömliga bröllopsklänningar

Text & Foto: stylight.se

Det finns flera kvinnor genom åren som aldrig slutar att inspirera oss med sina fantastiska stilar. Deras klädsel är ständigt en snackis och hyllas till skyarna. Men även för dessa stildrottningar, som alltid har en förmåga att förföra oss med sina klockrena outfits, finns det en outfit som är mer speciell än andra: bröllopsklänningen.

Lagom till Pippa Middletons bröllop som äger rum på söndag har Stylight gått igenom brittiska stilikoners bröllopsarkiv och illustrerat 5 bröllopsklänningar som vi aldrig glömmer. Från Audrey Hepburns enkla och stilrena klassiker till Kate Middletons romantiska klänning med spetsdetaljer. Som inspiration för dig som ska gifta dig eller för dig som älskar att gotta dig i härliga bröllopsutstyrslar. Njut!

 

Audrey Hepburn
– Alla tiders stilikon

Den brittiska film- och stilikonen Audrey Hepburn gick fram till altaret för första gången iklädd en brudklänning designad av Pierre Balmain. Den ikoniska ballerinalängden på klänningen var en typisk stil som anammades under 50-talet. Den höga stående kragen samt blomkransen gav klänningen en exceptionell och elegant look – precis som Audrey själv.

Även om detta var Audreys första bröllop var det inte den första bröllopsklänningen hon ägde. Giftemålet med hennes före detta finansman James Hanson blåstes nämligen av vilket även innebar att brudklänningen fick hänga kvar på galgen…

Prinsessan Diana
– Den kungliga skönheten

På hennes bröllopsdag med Prins Charles av Wales svepte Lady Diana in i en pampig 11.000 euros-klänning designad av två, på den tiden, okända designers vid namn David och Elisabeth Emanuel. En klänning som kanske verkade galet dyr då, men som är hästlängder ifrån Kim Kardashians Givenchy klänning med en prislapp på 2 miljoner dollar. Det sägs även att David rev sönder skissen av klänningen efter att han visat den för Diana för att se till att klänningens design blev en riktig överraskning som folket sent skulle glömma. Och riktigt, så blev det. Dianas bakelse till klänning som fått namn som både ”marängen” och ”glasstruten” är en av de mest omtalade bröllopsklänningarna.

 

Victoria Beckham
– Fashionistan

Victoria “Posh Spice” Beckham var inte sämre när det kommer till val av bröllopsklänning. Fotbollsfrun bar nämligen en champagnefärgad brudklänning från Vera Wang i lyxigt italienskt satintyg. Med en axellös klänning var hon utan tvekan en utav dem som satte trenden för dåtidens bröllopsklänningar. Den relativt enkla klänningen kompenserades med en gyllene tiara. Bröllopet ägde rum i Luttrellstown Castle i Irland där bröllopsparet satt i guldtroner på bröllopsfesten. Är man posh så är man!

 

Kate Moss
– The model icon

Kate Moss till utseendet enkla brudklänning i 20-talsstuk var designad av John Galliano och pryddes av paljetter, pärlor och glitter – som för övrigt tog runt 700 timmar att designa. Det är ingen tvekan om att Kate inte behöver en pampig klänning för att stråla då hon gör det lika bra i en enkel klänning. Supermodellen och rockmusikern Jamie Hince gifte sig i en liten kyrka i Gloucestershire, Cotswolds, England och hann vara gifta i fyra år innan de gick skilda vägar.

 

Kate Middleton
– Den moderna prinsessan

När Kate Middleton gjorde entré i den brittiska kungafamiljen hade hon en hel del att leva upp till. Vi kan nog alla hålla med om att hon inte gjort någon besviken, inte minst med henne fantastiska bröllopsklänningen som hon spatserade in med tillsammans med sin nuvarande make prince William. Prinsessan dök upp i en elfenbensfärgad klänning i romantisk spets och satintyg signerad Sarah Burton för lyxiga Alexander McQueen. Kate har länge varit en stilprinsessa som ofta är anledningen till att billigare klänningar hon bär säljs slut på nolltid.

 

Och Pippa Middleton?

Vi väntar med spänning på vad denna brittiska skönhet kommer att visas upp i. Kanske går hon i syster Kates fotspår och väljer en blåsa från Alexander McQueen?

LÄS MER


Håll koll på oss