Planeringsweekend med vännerna!

Ta med er brudföljet och koppla av på sköna Björholmen Marina & Sealodge - samtidigt som ni får hjälp med planerandet. Dess läge längst ut på ön Tjörns nordvästra udde med badbrygga och bastu längst är perfekt för att ladda upp och förbereda inför bröllopet. Här njuter man av naturen, av stillheten - och den vedeldade bastun.

Artikelserie: Romantiska platser i Sverige

Text: Kina Andersson  Foto: Björholmen & Shutterstock
Publicerat den: 2016.05.15

Det är hur mycket som helst att tänka på inför ett bröllop. En paus kan vara välbehövlig. Samtidigt som det kan det vara smart att förena nytta med nöje.

Björholmen Marina & Sealodge ligger längst ut på ön Tjörns nordvästra udde. Omsluten av klippor och hav känns det som ett retreat för både kropp och själ. Här sätter man sig på bryggan en stund, sänker axlarna, andas ut och ser sig omkring: Det lilla fiskeläget, ytterskärgården, Bohusbergen. Njuter av havets skiftningar.

Dess vackra läge i havsbandet gör också att hotellet är en perfekt inramning för ett bröllop. Här bjuder man in släkt och vänner till en riktig skärgårdsfest. Björholmen kan arrangera kalas med bordsservering för upp till 110 gäster.

Erfarenheten av bröllop är stor.

- Alla delar i ett bröllop är viktiga och vi arrangerar och levererar en holistisk upplevelse, berättar Jonas Edberg.

- Vår styrka är vår erfarenhet, vi vet vilka frågor vi skall ställa vid planeringen av bröllopet, vi vet att det är både de små och stora detaljerna som är viktiga. Allt från bokning av kyrka eller annan vigselplats till transporter samt vädersäkring, val av menyer och drycker till middagen samt vickning. Vi hjälper också till med underhållning, fotografering, barnens upplevelser, boendeformer - och så förstås provsmakning och träff för detaljplanering.

Björholmen Marina & Sealodge är en modern konferens- och hotellanläggning -  mitt i ett gammalt fiskeläge. De moderna trähusen ligger precis vid havet, här vaknar man utvilad i snyggt designade rum och njuter av den fantastiska naturen till frukosten. Alla rum har härliga glaspartier med utsikt över Stigfjordenarkipelagen eller Bohusbergen med egen balkong eller uteplats. Gamla detaljer möter nya inslag i en trivsam och ombonad miljö. Västkustkänslan är alltid närvarande.

Men tillbaka till planerandet , eller pausen snarare. En långpromenad på klipporna med havet som mäktigt, brusande sällskap är en god idé. De kulturintresserade besöker gärna skulpturerna på Pilane gravfält eller Akvarellmuséet, bara en kort biltur bort. Det gamla fiskeläget Kyrkesund är också väl värt ett besök.

Även golfaren trivs på  Björholmen Marina & Sealodge. På bara femton minuter når man Tjörns Golfklubb med en fint kuperad 18-hålsbana. Stenungsund Golfklubb ligger ytterligare 20 minuter bort, och Kungälv-Kode Golfklubb med sin seaside - och parkkaraktär, som är en av västkustens riktiga pärlor, ligger en timmes färd bort.

En båttur är given. Horisonten mot väster ligger några minuter bort, och där kan man besöka sälkolonier.  Åker man hit om hösten bör man inte missa att vara med om ett hummerfiske Det är en oförglömlig upplevelse. Man följer med erfarna fiskare som guidar runt bland kobbar och skär och berättar allt om man behöver veta om dessa skaldjur - och lite till - samtidigt som man själv drar upp burarna och hoppas på det bästa. Sedan agnar man om för att sätta tillbaka buren på en riktig bra plats. Har lyckan varit god, belönas man sedan med hummermiddag.

Sent på eftermiddagen, efter alla utflykter och äventyr - inklusive en visit hos fiskhandlaren -  besöker man mer än gärna den vedeldade bastun som liksom svävar över havet. Ett dopp rakt ut från bastuhettan ned i det klara, salta vattnet är en upplevelse. Eller så slappnar man av med ett hett bad i en varm badtunna. Men det är minst lika skönt att bara sitta på bryggan.

Därefter är det dags att prova vad Björholmen har att erbjuda i matväg. Prova gärna deras välkomponerade trerättersmenyn. På den stora terrassen. Med utsikt över vattnet. Att börja med ett glas bubbel när solen går ned, är alldeles, alldeles -  underbart.

Sedan sover man gott. Till vågornas kluckande

LÄS OM FLER ROMANTISKA PLATSER

Elisefarm i hjärtat av Skåne

Mitt i vårt sydligaste landskap kan ni besöka Elisefarm vars vitkalkade längor bjuder in till en skön weekend på tu…

Dekadens och glamour på Dorsia Hotel & Restaurang

Att kliva in på Dorsia Hotel & Restaurant är som att kliva in i en film. Här kliver du in…

Brösarps Gästgifveri & SPA

Det skånska gemytet är en självklarhet på detta gästgiveri med anor från 1600-talet. Addera en dos unik natur som lockar…