Så får ni en lycklig relation

Elin Ribjer driver relationspodden ”Så kan det gå” Foto: Elias Esseen

Elin Ribjer driver relationspodden Så kan det gå och här tipsar hon oss om hur man får en lycklig och framgångsrik relation.

Text: Elin Ribjer   |   Foto: Elias Esseen

Varför valde du att starta denna podd?

– Allt började med insikten om att destruktiva relationer är så otroligt vanligt efter att jag just hade lämnat en destruktiv relation på närmare 8 år som hade kantats av psykiskt våld, kontroll och isolering. När jag väl började prata om mina erfarenheter fick jag i gensvar historier från höger och vänster om människors stora inre kritiker, partners som bara bråkade, om föräldrar som ständigt gav barnen dåligt samvete. Historier som speglade att destruktiva relationer fanns överallt ibland oss, och att vi aldrig får kunskap om hur man faktiskt gör för att få en lycklig relation.

Eftersom att relationen redan hade definierat mina tonår var jag inte redo att låta den definiera mina kommande relationer, så jag insåg att jag behövde lära om. Så ett försök att stärka mitt 21 åriga trasiga jag började jag att sluka böcker, radio och TED-talks. Något som förändrade mitt liv fullständigt och som jag efter några år kände att jag önskade alla andra. Det blev grunden till podcasten ”Så kan det gå” där jag idag intervjuar psykologer och experter om hur vi har relationer på bästa och värsta sätt så att fler kan må bättre i relation till sig själv och andra och helt enkelt få ut maximalt välmående av sina liv. Helt enkelt som en framgångspodd, för en lycklig relation.

Vad är syftet med relationspodden ”Så kan det gå”

– Tanken är att podden ska vara som en klok liten kompis i fickan som på ett härligt sätt kan ge tips som verkligen kan göra skillnad i ditt liv. Syftet är att stärka och inspirera dig som lyssnare att utveckla dig själv och dina relationer för att maximera välmåendet i ditt liv.

Via avsnitten får du ta del av Sveriges bästa psykologer och experter som hjälper oss att komma närmare svaret på vad som skapar en meningsfull relation i syfte att ge dig och din partner de bästa verktygen och att inspirera er att investera i er relation.

Många har vi föreställningen att relationer bara ska flyta på och funka, men sanningen är den att sunda, givande relationer där alla växer och mår bra, kräver god kommunikation och att ständigt investera tid i er utveckling. Jag vill via podden ge er verktygen att göra just det på ett sätt som är givande, lättsamt och roligt.

Vad är viktigt att tänka på för att få en framgångsrik relation? Och hur gör man?

– Therese Mabon uttryckte det så klokt i sitt avsnitt att vi båda är två pusselbitar som klickar i varandras pussel när vi väljer att vara tillsammans, men vi blir inte samma pusselbit för det, utan vi passar bara bra ihop. Det betyder att det är viktigt att fortsätta vara två olika individer, med egna liv, intressen och umgängen, men som välkomnar varandra in i vandras liv och också har något gemensamt.

– Förståelsen för att vi är olika är viktig, och att det är okej. Så försök att möta era olikheter med nyfikenhet och att ni har saker att lära av varandra. Vilket i sin tur kräver en god kommunikation kring era behov och känslor. Ofta i en längre relation slutar vi att vara nyfikna på varandra, och nyfikenheten är i sin tur ofta nyckeln till vår lust. I studier har man nämligen sett att nya par ofta känner varandra bättre än par som varit tillsammans i flera år, då vi efter några år tycker oss känna vår partner in och ut. Men som individer fortsätter vi alltid att utvecklas, få nya insikter och influenser, så fortsätt att nyfiket och intresserat fråga om din partners drömmar, behov och rädslor, år efter år. För dom förändras.

Att älska är ett verb

– Kärleken är en känsla, men att älska är ett verb. Det betyder att känslan av att vara kär kommer och går precis som känslor gör, men också att älska är något som du gör och att handling talar mer än ord. Så visa din partner hur värdefull hen är, och gör det inte bara på det sätt som du känner dig älskad, utan på det sätt som din partner känner sig älskad. Ofta visar vi kärlek så som man själv uppfattar kärlek, men det betyder inte att det känns kärleksfullt för din partner. Så fundera på hur du känner dig älskad och berätta det för din partner, och på samma sätt fråga hur din partner känner sig älskad. Ett tips är att söka på ”Kärlekens 5 språk” och prata med varandra om det. Kärleksfulla handlingar kan då delas in i tjänster, gåvor, kvalitetstid, fysisk beröring och bekräftande ord, vilka vi alla värderar olika mycket.

– Ett annat toppen tips är att genuint visa intresse för det som din partner värderar högt. Som Christer Olsson säger kan du lika gärna göra saker med lust och glädje, eller inte alls. För utan lusten och glädjen på konserten, festen din partner bad dig att komma med på, på söndagsmiddagen eller när ni ska välja gardiner, så kommer du ta udden av både din partners och din egen upplevelse och förmedla känslan av att det som är viktigt för din partner, inte är viktigt för dig. Men om din partner är viktig för dig, då är väl det som din partner tycker är viktigt, även viktigt för dig?

Ge ditt bästa tips till blivande brudpar som planerar för ett långt och lyckligt liv tillsammans

– Paret Gottman är världskända för sina studier på kärlekspar och kunde efter en omfattande studie säkerställa till 90% vilka par som skulle fortsätta vara lyckligt gifta i över 6 år, och vilka som skulle gå skilda vägar. Och EN sak stack då ut mer än andra — nämligen hur väl man svarade på varandras inviter. De som höll ihop sökte sig till varandra och bekräftade varandras inviter till 86%, medans par som gick skilda vägar endast sökte sig till varandra och bekräftade varandras inviter till 33%.

Vad betyder nu det? 
I mångt och mycket handlar det om att vara uppmärksam på sin partners inviter och att då svara an, ställa frågor och lyssna. Helt enkelt visa intresse och nyfikenhet för det din partner har att säga eller gör. För, om du istället väljer att vända dig från din partner och ignorera inviten genom att ex. inte låtsas om vad som just sagts eller blicken som just getts så kommer din partner att känna sig mer och mer avvisad – vilket i längden är en dålig grund för ett lyckligt förhållande…

Så – Fundera på hur ofta du ger inviter! Kan du ge inviter oftare? Hur känns det när du inte får en invit besvarad? Är du duktig på att svara ann när din partner ger inviter? Kan du bli mer uppmärksam på att svara ann?

Ex. på inviter:

  • Uppmärksamma vad den andra säger
  • Svara på enkla frågor
  • Visa intresse, nyfikenhet och exaltering när din partner uppnår något
  • Prata med varandra
  • Svara på varandras skämt genom att skratta med
  • Lek och busa med varandra
  • Hjälps åt att stressa ner och lösa problem
Elin Ribjer driver relationspodden ”Så kan det gå” Foto: Elias Esseen

Läs Mer

Frieri på bioduken

Peter och Jenny var på bio för att fira ett projekt som blivit klart. Se vad som hände sen!

Boktipset – Kärlek utan tjafs

Boken Kärlek utan tjafs är en kompromisslös bok om relationer, med ett innehåll som verkligen berör på djupet.

Så väljer ni tema för ert bröllop

Ett tema gör att er stora dag känns mer komplett och mer personlig för er och era gäster så välj…

Vill du gifta dig med mig?

Behöver du inspiration till olika sätt att fria? Vi har sammanställt några romantiska idéer för ett magiskt frieri.

9 tips om hur ni bevarar kärleken

Oavsett om ni har varit tillsammans i ett eller 10 år behöver ni vårda er kärlek till varandra.

Bröllopsfest – efter pandemin

För några gäster kan det vara en utmaning att besöka sociala tillställningar och event igen.

Förnya era löften

Många par väljer att förnya sina löften. Men hur går det till juridiskt och praktiskt till? Vi har svaren.

Skapa en unik och minnesvärd vigsel

Vigseln är ett stort och högtidligt ögonblick för alla närvarande. Bromma församlings präst Cathrine Nordqvist berättar om vigselceremonin i Svenska…

Så får ni en lycklig relation

Elin Ribjer driver relationspodden ”Så kan det gå” och här tipsar hon oss om hur man får en lycklig och…

Sadaf & Rafeds bröllop

Frieriet gjordes i Paris, på en romantisk överraskningsresa. Han hade planerat allt in i minsta detalj, men som alla vet…

Emilia & Gustavs bröllop

Efter drygt ett (fantastiskt) år som par åkte vi på en drömsemester till Maldiverna i februari 2017. Inte anade jag…

Emma & Carls bröllop

Här får vi ta del av Carl & Emmas kärlekshistoria och vackra bröllop på Gotland.

Julia & Jonas bröllop

När lokalen var bokad och brudklänningen inköpt fick Julia och Jonas reda på att de väntade barn, och helt plötsligt…

Bröllopsdagar

Bröllopsdagar firar vi för att påminna oss om varför vi gifter oss. En dag att speciellt ägna åt varandra och…

9 tecken på att du träffat ditt livs kärlek

Inget test kan avgöra om ni är rätt för varandra. Men dessa tecken är en byggsten i vad som utmärker…

Långt äktenskap

Äktenskapet som varar livet ut... äntligen har du hittat den partner som du alltid drömt om. Snart går er bröllopsdag…

Brudgummens bästa och värsta ögonblick!

Alla har vi våra stunder under bröllopsplaneringen och på bröllopsdagen. Här får ni några brudgummars erfarenheter av det bästa och…

Vigsel i Söderhavet

Söderhavet är platsen många drömmer om att ha sin vigsel på.

Håll kärleken vid liv

I kyrkan säger vi JA till att vara tillsammans tills döden skiljer oss åt. Men vad ska vi egentligen göra…

10 sätt att fria på

Internet svämmar över av romantiska filmer och berättelser på frierier – här har vi valt ut våra favoriter. Läs vidare…

Semesterflörten kan leda till giftermål

En av tio svenskar som haft en romantisk upplevelse under semestern har gift sig med sin flört.

Senaste inläggen

Senaste inläggen

Så skapar ni den perfekta hemsidan för ert bröllop

Er bröllopshemsida är mer än en formalitet, det är en viktig källa som håller era gäster informerade.

Läs mer

Barn på bröllop

Ska ni ha barn med på ert bröllop? Om ni vill ha ett barnvänligt bröllop finns det flera sakar att…

Läs mer

QUIZ: Vilket bröllopstema passar dig bäst?

Gör det här testet för att hitta det tema som passar din personlighet bäst.

Läs mer

Bröllopsbingo

Här kan du ladda ner ett bröllopsbingo att använda på festen!

Läs mer

9 Roliga aktiviteter medan gästerna väntar

Aktiviteter på bröllopet bidrar till social sammanhållning så att gästerna lär känna varandra bättre.

Läs mer

Så får ni det ni önskar er

Varje år ges bröllopsgåvor för flera miljarder bort. Det kräver att brudparet bör ha vissa tankar om vad de önskar…

Läs mer

Vickning – ett uppskattat inslag

Vickning, nattamat, nattsexa… kärt barn har många namn. Vickning är en enklare måltid som serveras framåt småtimmarna på festliga tillställningar…

Läs mer

Myselfie – nu i Sverige!

Myselfie är succén från Danmark som nu har kommit till Sverige för att stanna!

Läs mer

Förevigas i en annorlunda miljö!

Här tittar vi närmare på ämnet bröllopsfotografier tagna i annorlunda miljöer.

Läs mer

Vårt bröllop: Diana & Johannes

"Något av det finaste på vårt bröllop var ceremonin när vi fick se varandra för första gången."

Läs mer