Så lyckas du som brudtärna

Brudtärna

Din bästa vän ska gifta sig och hon har gett dig det hedersfyllda uppdraget som hederstärna eller brudtärna. Här kommer tipsen som gör dig bäst på jobbet!

Text: Sara Åhlström Foto: Matthew Nigel / shutterstock.com

Brudtärnans ansvar
Det innebär ett stort ansvar att bli tilldelad titeln som brudtärna eller hederstärna. Titeln innebär trots allt att det är du som kommer att hålla i tyglarna kring allt som rör bruden. Men var inte orolig, oavsett om brudens förväntningar är skyhöga eller obefintliga kan du enkelt uppfylla dem, hon har trots allt valt just dig och litar på din ansvarskänsla. Glöm inte att samtidigt ha roligt mitt i all bröllopsstress, det här är en tid ni kommer att minnas för livet så se till att ha kul på vägen!

Brudtärnans uppgifter
Låt oss börja med att gå igenom brudtärnans uppgifter. Självklart varierar dessa enormt från bröllop till bröllop. Kommunikation mellan dig och bruden är därför den viktigaste ingrediensen här! Efter att bruden frågat om du vill bli hennes hederstärna eller brudtärna be henne då att skriva ner eller uttala vad hon förväntar sig av dig. Alltså få klart exakt vilka uppgifter kring bröllopet som du är tilldelad.

Här är ofta förekommande brudtärneuppgifter:
Innan vigseln:
• Att anordna och planera en möhippa är en stor del i att vara brudtärna.
• Hjälp kring all bröllopsbestyr, från att hjälpa till vid valet av brudklänning, boka tid hos frisör och ge råd vid bordsplacering.

Under vigseln:
• Hålla i ringen samt brudbuketten vid vigseln och se till att släpet ligger snyggt framme vid altaret.
• Eventuellt läsa en dikt eller sjunga en sång.

Bröllopsfesten:
• Ansvara över bröllopspresenterna, se till att gästerna skriver i gästboken samt se till att presenterna kommer hem till brudparet.
• Hålla tal vid bröllopsmiddagen.

Om du är hederstärna så ta hjälp av de andra brudtärnorna. Planera tillsammans men glöm inte bort att det är hederstärnan som håller i trådarna. Du är den personen som måste se till att saker och ting faktiskt blir gjorda.

Planering är A och O
Ta genast kontakt med brudens fästman och be honom att i hemlighet gå igenom hennes kalender. Vilka datum är hon ledig för en möhippa? Hör med bruden själv kring vilka dagar hon vill bege sig ut på klänningsjakt och andra bröllopsbestyr.
Ska du hålla ett tal vid bröllopsmiddagen kan det vara skönt att så snart som möjligt skriva ner det. På det sättet kan du lättare fokusera på dina andra uppgifter och du slipper stressa upp dig kring talet. Köp ett anteckningsblock och skriv ner alla planer så att du lättare har koll och uppsyn över agendan.

Möhippa efter hennes personlighet
Att kidnappa den blivande bruden när hon minst anar det, ut på en galen möhippa där ni firar av hennes sista singelkväll, är tradition. Själva möhippan kan vara allt från en weekend utomlands till en kväll på stan. Ofta sker möhippan några dagar innan vigseln och brukar innehålla aktiviteter som sträcker sig över en hel dag, från morgon till sen natt. Själva överraskningsmomentet är en stor del, se till att få hjälp från fästmannen eller arbetskollegor och spring på henne när hon minst anar det!

Researcha bruden
Glöm inte bort att överraska henne efter hennes personlighet. Det må låta konstigt, bruden är ju troligen din bästa väninna eller syster, men att göra research kring henne kan vara till stor hjälp.

Skriv ner en punktlista kring vem hon är och vad hon gillar. Var inte rädd för att fråga om hjälp, förhör hennes fästman, andra vänner eller familjemedlemmar om vad de tror att bruden önskar för att spåna ihop en bra grundplan. Det viktigaste när ni planerar möhippan är att ni organiserar ihop en rolig dag utifrån era förutsättningar, ekonomiska som sociala. Huvudsaken är att dagen leder till många skratt och lämnar en tillfredsställd brud!

Är bruden en social person som älskar att stå i rampljuset? I så fall kan ni vara extra busiga och utsätta henne för roliga bus som hon måste göra under dagen. Men är hon tvärtom en person som ni vet inte alls skulle uppskatta något sådant, gör det inte! Det här är brudens möhippa och hennes dag, låt henne uppskatta den under hennes egna förutsättningar.

Tips till blivande brudtärnor

Du är brudens stöttepelare
Att gifta sig kan vara oerhört stressfyllt och känslosamt. Det är så mycket som ska planeras och klaffa, och ofta en process som startar ett helt år innan bröllopet. Det är alltså inte så konstigt om bruden bryter ihop av stress någon gång innan vigseln.

Se till att vara där för henne oavsett vad hon behöver.
Vi har alla hört talas om ”the Bridezilla”, märker du att brudens puls ökar - be henne ta ett djupt andetag, andas långsamt och fokusera på att hon snart ska gifta sig med mannen i sitt liv.

Planera ihop ett ”akut-kit” i din handväska som du bär med dig innan och efter vigseln med allt som kan tänkas behövas. Ett par sköna, vita ballerinaskor utifall att bruden får ont i fötterna under kvällen. Plåster, aceton och Alvedon vid stresshuvudvärk. Snacks i form av frukt, bananer och nötter för att fylla på energiförrådet innan altargången. Att ta ett glas champagne vid sminkningen hör till men påminn henne om varannan vatten!

Det lilla extra…
Även om du hittills har gjort allt bruden önskar så är det lilla extra som hon inte förväntar sig som gör att hon kommer att se tillbaka på den här tiden ni haft tillsammans med ett lyckligt och tårfyllt leende.

• Visa din uppskattning över äran som brudtärna genom en liten present, det behöver inte vara något dyrt och extravagant, utan det är gesten som räknas. Till exempel en silverberlock med ett foto på er två tillsammans, ett gulligt minne som bruden för alltid kan bära med sig.

• Sätt ihop en fotobok med roliga citat, berättelser och minnen från er tid tillsammans eller kanske bara bilder från möhippan.

• Överraska din väninna dagarna innan vigseln med att skämma bort henne ordentligt! Boka in en spadag eller en mysig stund bara ni brudtärnor framför en bröllopsfilm. Kommer troligen vara varmt uppskattat för den stressfyllda bruden!

• Glöm inte bort dig själv i processen, en stressad brudtärna kombinerat med en stressad brud är ingen bra kombination! Ta det lugnt, planera långt i förväg och fokusera på målet: din bästa vän ska gifta sig, det är en lycklig tid och en tid ni både kommer att minnas för livet!

Mer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Vill du ha senaste nytt, tips inför ditt bröllop och unika erbjudanden för våra läsare?

Vem gör vad på bröllopet?

Under ett bröllop är det en del viktiga nyckelpersoner som ska utges. Men vad är deras uppgifter?

checklista efter bröllopet

Den ultimata checklistan EFTER bröllopet

Många brudpar glömmer bort viktiga uppgifter att göra efter bröllopet. Här har vi sammanställt en checklista för att underlätta för…

Drömbröllop mitt i veckan

Drömbröllop mitt i veckan

Med tusentals bröllop framflyttade till detta år är det många lördagar framöver som nu blivit fullbokade. Vi har lösningen!

Put a ring on it!

Är en förlovning och ett frieri samma sak? Vi besvarar några viktiga frågor kring frieriet, förlovnings- och vigselringen.

Hos Calligraphen hittar ni allt ni behöver för er stora dag!

Vi intervjuar Anna Thunell, bröllopsexpert, på Calligraphen för att höra lite om de senaste trenderna inom trycksaker och dekorationer till…

Min bröllopssajt - dator

Min bröllopssajt

Med en egen bröllopshemsida gör ni det enkelt för gästerna och er själva. Hemsidan är enkel att skapa och era…

Skapa en unik och minnesvärd vigsel

Vigseln är ett stort och högtidligt ögonblick för alla närvarande. Bromma församlings präst Cathrine Nordqvist berättar om vigselceremonin i Svenska…

Välj dina tärnor med omsorg

Innan du väljer din brudtärna finns det några saker du ska tänka på.

Bröllop med Great Gatsby-tema

Bröllop med Great Gatsby-tema

Häng med på detta härliga 3-dagars bröllop där vigselplatsen var ett flygfält och gästerna fick dansa på bröllopsfesten i 20-tals-stass.