Så undviker du att bli en Bridezilla

Vi känner alla till Bridezillabruden som får en ångestattack när hon inte har full koll på alla detaljer. Gå inte i den fällan! Låt istället din bröllopsplanering bli en tid av härliga stunder och fina minnen. Så sluta stressa ihjäl dig utan njut av att du snart ska gifta dig.

Text: Anna Östberg Foto: Adobestock.com

Håller du på att stressa dig sönder och samman och vill ha full koll på alla detaljer inför ditt bröllop? Risken är överhängande att du håller på att utvecklas till en fullfjädrad Bridezilla. Du har säkert hört ordet förut som beskriver en ångestfylld brud som till slut vet varken ut eller in bland alla beslut. Ta det lugnt istället. Det finns flera sätt att coola ner på och låta lugnet få komma över dig istället för stress och oro.

 

Bröllopsplanering ska vara njutbart

Det kanske låter som en självklarhet, men de månader som du lägger på att planera ditt bröllop ska vara fullt av ljuvliga upplevelser och härliga stunder. Du ska få med dig många fina minnen efteråt att tänka tillbaka på. Men om du far runt från en plats till en annan och mellan olika känslolägen kommer du att bli sönderstressad till slut. Kom ihåg att du ska känna dig utvilad och lycklig på din bröllopsdag då det är dags att säga ja. Det kommer inte att bli bra om du då känner dig urvriden som en disktrasa. Istället ska du lägga in pauser i bröllopsplaneringen och låta tankarna få vila ibland. Du behöver inte fatta alla beslut under en och samma dag. Välj ut ett par vänner som kan följa med dig när du ska köpa brudklänningen. Du kan få massor med bra smakråd och idéer av dina vänner som gör att du inte behöver tänka på allt själv ständigt och jämnt. Att välja frisyr till bröllopet kan vara en källa till stress. Besök en proffsfrisör som kan ge dig sina bästa råd och som tillsammans med dig kommer fram till ett bra beslut. Lita på att frisören kan sitt jobb och låt dig bli lite omhändertagen. Detsamma gäller besluten kring bröllopsmaten och blomdekorationerna. Låt din bröllopsplanering bli något som dina vänner får ta del av för det kommer att befria dig från känslan att du måste fixa allt på egen hand för att det ska bli bra.

Planera och organisera

En orsak till att Bridezillasymtom uppkommer är att man inte organiserar bröllopsplaneringen på ett effektivt sätt. Du har kanske rätt och slätt kastat dig in i planeringen utan att först sätta dig ner och fundera igenom ett par viktiga saker. Svår bröllopsstress uppstår när vi tror att vi har kontroll, men egentligen inte alls har det. Börja med att lugnt och metodiskt gå igenom bröllopsplaneringens alla bitar. Ett sätt att få koll är att du skriver listor med det du ska fixa före bröllopet och vad du ska köpa. Genom att du sedan bockar av alla saker på listan som du har genomfört kommer du att få en känsla av att du styr din bröllopsplanering, och du får på så sätt kontroll över alla stressiga känslor. Så vips försvinner den lite halvtokiga Bridezillan ut ur ditt liv och du får lov att vara dig själv igen!

 

Ta hjälp av en bröllopskoordinator

Ibland är det faktiskt så att vi inte kan fixa allt på egen hand. Att skapa ett drömbröllop med många gäster tar tid och du kommer att behöva avsätta mycket tid för att hitta din perfekta brudklänning, brudbukett och att boka mat och bröllopstårta. Om du känner att du är överväldigad av stresskänslor ska du ta hjälp av en bröllopskoordinator istället. En bröllopskoordinator gör alla de där tidsödande sakerna som att ta in offerter, hålla i alla kontakter och se till att allt flyter på under din bröllopsdag. Det slipper du nu och kan istället ägna dig åt det som är de härliga delarna av bröllopsplaneringen som att besöka bröllopsbutiker, att smaka av bröllopsmenyn och att titta på vigselringar hos juveleraren. Och en sak till, se till att du hinner att hämta andan här och där så att du inte blir värsta Bridezillan någonsin. Sätt gärna av tid för ett avkopplande spa-besök med dina vänner för att slappna av och njuta av stunden.

LÄS MER


Håll koll på oss