Skapa en egen vigselring

Hur en vigselring ska se ut finns det inga bestämmelser kring, det är upp till vars och ens tycke och smak. Modet kring vigselringar ändras dock hela tiden och du har alltid ett val att välja ny eller tidlös design.

Text: Anna Storm  Foto: Adobestock.com

En duktig guldsmed kan hjälpa er att skapa en egna unika vigselring. För att hitta den rätta ringen som passar i ert liv och till era fingrar är ett besök hos guldsmeden ett måste. Där kan ni prova olika typer av ringar och själva se hur de ser ut när de väl sitter där på fingret. Inspireras av guldsmedens engagemang och dra nytta av den kunskap som han eller hon besitter. Ofta finns möjligheten att designa en helt unik vigselring och då har ni möjlighet att, i samråd med guldsmeden välja såväl metall, ädelsten och slipning. En vigselring kommer ni förhoppningsvis att bära hela livet så välj en ring med hjärtat.

 

Val av design

Själva utformandet på ringen går att välja mellan otaliga varianter. Här listar vi de några som är vanligt förekommande idag:

 • Alliansring – En alliansring är vanligtvis infattad med diamanter runt hela ringen men finns även i halvallians, kvartsallians och ibland även i andra kombinationer.
 • Släta ringar – Dessa används ofta som förlovningsring och kompletteras med en vigselring av allians- eller enstensformat.
 • Solitärring – En solitärring är en ring med en framträdande sten och det är idag en väldigt klassisk och populär ring som finns i de flesta prisklasser. Det som styr priset är oftast storleken på diamanten/ädelstenen.
 • Sidostensting – För vissa räcker det inte med en stor diamant som en solitärring, för dem är sidostensringen ett perfekt val. Man kombinerar en klassisk enstensring med en alliansring och får extra mycket bling utan att vara för vågad.
 • Carmoséring – Denna typ av ring förknippas oftast med vintage och består i de flesta fall av en större sten (kan vara bland annat rubin, safir eller en diamant) omgiven av små briljanter.
 • Haloring – Haloringen är en ringmodell som härstammar från 1920-talet och syntes till flertalet gånger i bland annat filmen the Great Gatsby som utspelar sig just då. Ringen har fått sitt namn på grund av halot/kransen som finns runt huvuddiamanten, alltså en cirkel av mindre diamanter för accentuera huvuddiamanten samt att få ringen att gnistra otroligt mycket. Ringen passar utmärkt för den eleganta kvinnan som gillar det mest exklusiva som finns och gillar att visa upp både sig och sina smycken. Kändisar som setts med denna typ av ring är exempelvis Jessica Alba och Gwyneth Paltrow.
 • Flerstensring – Precis som namnet antyder är det här en ring med flera större stenar, vissa kanske förväxlar den här modellen med alliansringar men skillnaden är att en flerstensring vanligtvis har max nio större stenar som sitter kloinfattade medan en alliansring vanligtvis har fler stenar än så samt att de är pavé- eller kanalinfattade.

 

Ta hjälp av experterna och boka tid för en konsultation.

Du kan hitta information på nätet och i magasin om metaller och ädelstenar men det räcker oftast inte för att fatta ett fullständigt beslut. Det är bara genom att prata med en guldsmed som du kan ta del av all den kunskap som finns om metaller och stenar. Tveka inte att ställa frågor till din guldsmed. Om du funderar på att välja en annan ädelsten än diamant är det bra att grundligt ta reda på vilka egenskaper din drömsten har för att undvika tråkiga överraskningar. Och om du till exempel behöver ändra storleken på din vigselring måste man ibland ta bort stenarna före eftersom de inte klarar av påfrestningen som en storleksändring innebär.

 

Boka en tid hos guldsmeden eller juveleraren så att du i lugn och ro kan prova vigselringar och ställa frågor. Du kan berätta om hur din budget ser ut och hur dina tankar går kring design och materialval. Fråga efter guldsmedens egen vigselringskollektion. Ett viktigt råd är att prova och åter prova. En vigselring kan se perfekt ut på ett tidningsfoto men inte alls komma till sin rätt i verkligheten, bland annat påverkar dina händers och fingrars storlek utseendet på ringen. Du måste prova ut vigselringar och gärna flera stycken. En bra regel är att rätt ring ska försköna bärarinnan. För dem som jobbar med ringar och smycken varje dag kan det ändå komma som en överraskning vilken ring som blir finast på just dig, därför är provningen så viktig.

 

Passar ringarna ihop?

Tänk på att förlovningsring + vigselring bör passa ihop både till utseende men framförallt praktiskt så att de inte sliter på varandra. Ett vanligt misstag som brudpar gör är att enbart tänka på ring nr 1 (förlovningsringen) och inte kombinationen (förlovningsring + vigselring). Det är viktigt att ringarna passar ihop, annars kommer det förmodligen kosta brudparet en extra slant att rätta till detta i efterhand.

Om inte ringarna passar ihop med varandra slits ringarnas skenor. Guld är ett mjukt material och efter ett antal år kan du få lämna in ringarna till förstärkning på grund av slitage. En vanlig orsak till slitage är om inte de har samma höjd, alltså att högkanten på själva ringskenan matchar. I värsta fall får då guldsmeden omarbeta ringen till en ny och då även göra om graveringen inuti ringen. Det kan till och med vara så att den ena ringen ligger an mot fattningen till diamanten och sliter ner klon så att diamanten till slut lossnar. Något som kan bli onödigt dyrt och kan undvikas om man har detta i åtanke vid valet av ringar.

Det är inget måste, men en fördel är att köpa förlovningsringen och vigselringen från samma guldsmed; då kan denne hjälpa dig att ta fram ringar som passar med varandra.

 

Tänk också på:

Din vigselring ska också anpassas till din vardag och de sysslor som du dagligen utför. Fundera över hur din vardag och ditt arbetsliv ser ut; till exempel om du jobbar mycket med händerna bör du välja en tåligare ring eller vara beredd på att ta av den när du jobbar.

När man köper sin förlovnings- och vigselring är det viktigt att tänka på att ringarna ska passa din personlighet och stil – du ska förhoppningsvis bära ringarna resten av livet. Redan i början när förlovningsringen väljs är det bra om man har i åtanke hur man önskar att vigselringen ska se ut. På så sätt undviker du att välja en ring som sedan måste göras om (eventuellt köpa en ny) när vigselringen inte fungerar ihop med förlovningsringen.

Ställ också alla frågor du har till din guldsmed, inga frågor är för små eller för stora för att besvaras.

 

Några kloka tips vid valet av ringar

 • Tänk på kombinationen av förlovnings- och vigselringen. Välj ringar som passar ihop rent funktionellt.
 • Dubbelkolla med hjälp av en guldsmed så att storleken är rätt. Prova gärna ringen när du både är varm som kall om händerna.
 • Ringen ska passa din personlighet och stil – välj en ring som du älskar.
 • Tänk på hur din vardag ser ut – välj en ring som passar de krav som ställs på den.
 • Att följa trender är alltid roligt och att välja en ring som är modern just nu behöver inte betyda att du tröttnar på den – välj en ring som du tycker är snygg!
 • Var noga med valet av material, särskilt om du är allergiker eller överkänslig mot vissa material. Ta hjälp av din guldsmed och hitta ett material som såväl passar din hud som mängden av slitage.
 • Finn rätt ring genom att att prova och åter prova.

LÄS MER


Håll koll på oss