Skapa er bröllopsbudget

Skapa er bröllopsbudget

Första stadiet i en bröllopsplanering är att skapa en bröllopsbudget. Oavsett om ni planerar spendera en gigantisk eller mindre summa pengar på ert bröllop så underlättar det om ni har en noga genomtänkt och detaljerad budget. Vi ger er verktygen!

Text: Anna Storm   |   Foto: AdobeStock.com  |   Mer planering >

Planera bröllopet och skapa er bröllopsbudget

Att skapa er bröllopsbudget kan säkert vara svårt och för en del ångestfylld, men oroa er inte! Oavsett om ni planerar ett bröllop med 200 gäster på ett slott eller ett mindre bröllop för 40 personer i en vacker trädgård så hjälper dessa frågor er på rätt väg. Genom att sätta en detaljerad planering och noga tänka över varje utgiftspost gör att ni säkerhetsställer att allt blir bra när ni ska skapa er bröllopsbudget och får precis det bröllop, till det pris, ni drömt om.

Första steget; vilket bröllop drömmer ni om?

Vilken typ av bröllop ni drömmer om styrs förstås av er bröllopbudget – men givetvis går det att finna lösningar och alternativ inom de flesta områden så första steget är att drömma fritt kring vilket bröllop ni helst av allt skulle vilja ha. Kanske det är en romantisk picknick i en trädgård eller en storslagen fest på en vacker herrgård kanske en vild sammankomst med vännerna i en ladugård?

Det finns så otroligt många olika bröllopsstilar att välja bland att det till en början tycks överväldigande. Men för att inte fastna i valmöjligheterna är ett gott råd att tänka på vilken känsla ni önskar på ert bröllop. Dessutom tänk på stilen, människorna, känslorna och när ni klargjort detta kommer valet av bröllop framträda ganska tydligt för er. Ber man dessutom personer förklara känslan på ett bröllop som de varit gäster på är det ofta ett eller två ord i kombination som beskriver ett bröllop, sällan fler än så. Dessa ord kan vara; exklusivt, roligt, avslappnat, elegant eller högtidligt. Försök definiera vilka era ord ska vara och utgå efter det.

Vad kostar varje del?

Hur stor del av budgeten som ni väljer att lägga på respektive område av ett bröllop är förstås individuellt. En del par anser att blommorna och dekorationen är det viktigaste, medan för andra är det kläderna och det tredje paret är det valet av lokal som högst prioriteras. Här finns inga rätt eller fel, men det finns genomsnittliga siffror att förhålla sig till om man känner sig osäker.

För att få en så tydlig budget som möjligt rekommenderas att man tar in alla delar i bröllopet och gör en budget som nästintill är övertydlig. Istället för att exempelvis sätta en summa för ”bröllopsfesten” så specificera de olika delarna och sätt en budget för; lokal, mat, dryck, tårta, dekoration, underhållning och så vidare. På så sätt får ni en tydligare bild och slipper överraskningar längs vägen. Anlitar ni en bröllopskoordinator är även denna behjälplig med att sätta en detaljerad budget tillsammans med er.

Nästan alla bröllop är individuella och alla bröllop innehar inte samma beståndsdelar. Använd då gärna nedanstående mall som grund och ta bort/lägg till delar som gäller för just ert bröllop.

 

BRÖLLOPSBUDGET – DE OLIKA DELARNA

Vigselring

Klädsel

brudklänning
accessoarer och skor för henne
klädsel till mannen
accessoarer och skor för honom
ev. klädsel till barn/tärnor

Skönhet

manikyr/pedikyr
makeup
frisyr

Trycksaker

inbjudningskort
placeringskort
meny
tackkort

Blommor

bröllopsbukett
corsage (till mannen)
blomsterarrangemang till dekoration

Bröllopsfesten

lokal
mat (inkl. serveringskostnad)
dryck
tårta/dessertbord
underhållning
dekoration (exkl. blommor och trycksaker)
ev. gåvor till gästerna

Bröllopsfotograf

ev. en extern fotograf för bröllopsvideon
fotoalbum och förstoringar

Transport

Ev. övernattning (bröllopssvit)

Bröllopsresa

Övrigt

Största kostnaden för ett bröllop ligger i bröllopsfesten. Kuvertpriset/gäst hamnar oftast runt dryga 1000kr(100€) per person och därtill tillkommer kostnad för lokal, underhållning och bröllopstårta. Det är med andra ord enkelt att förstå att bröllopsfesten står för den största delen i budgeten. Den näst största potten brukar landa på ringarna – många par lägger en stor del av budgeten där med tanke på att ringarna kommer de bära resten av livet.
Nedan finner ni en förenklad översikt kring en generell indelning av de olika posterna (observera att det förekommer stora, individuella skillnader mellan respektive bröllop).

Bröllopsfesten: 45%
Ringar: 15%
Kläder: 10%
Blommor: 7%
Trycksaker och dekoration: 4%
Fotograf: 15%
Övrigt: 4%

Kostnadsfördelning och prioriteringar

Den största kostnaden för ett bröllop ligger i bröllopsfesten. Kuvertpriset/gäst hamnar oftast runt dryga 1000kr(100€) per person och därtill tillkommer kostnad för lokal, underhållning och bröllopstårta. Det är med andra ord enkelt att förstå att bröllopsfesten står för den största delen i budgeten. Den näst största potten brukar landa på ringarna – många par lägger en stor del av budgeten där med tanke på att ringarna kommer de bära resten av livet.

Nedan finner ni en förenklad översikt kring en generell indelning av de olika posterna (observera att det förekommer stora, individuella skillnader mellan respektive bröllop).

Bröllopsfesten: 45%
Ringar: 15%
Kläder: 10%
Blommor: 7%
Trycksaker och dekoration: 4%
Fotograf: 15%
Övrigt: 4%

Prioritera

Oavsett storlek på er budget är det viktigt att prioritera vad som är viktigt för just ert bröllop. Vill ni ha ett bröllop där fokus ligger på era gäster och att skapa en oförglömlig bröllopsfest? Då kanske ni kan hålla nere kostnaden för ringar, kläder och dekoration och istället lägga en större summa på mat, dryck och underhållning. Drömmer bruden om en dag där hon står i fokus? Lägg en större del av budgeten på kläder, skönhet och makeup. Ett bra tips är att ni båda skriver en topp-3-lista på prioriteringar vad som är viktigt för just er på bröllopet. Här rekommenderas det att ni skriver listorna separat och sedan sätter er tillsammans och jämför listorna och kommer fram till en gemensam prioritering.

Det kan exempelvis se ut såhär:

Person A: Topp-3-prioriteringar
Fri bar
Fantastisk bröllopsfotograf
Ett liveband

Person B: Topp-3-prioriteringar
Utsökt middag
Rolig fest med mycket dans
Avslappnade gäster

Gemensamma prioriteringar

Liveband/en rolig fest med mycket dans
Utsökt middag + fri bar = avslappnade gäster
En fantastisk bröllopsfotograf

Att skapa en gemensam prioriteringslista är viktigt för då har ni tillgodosett bådas önskemål och får på så sätt ett bröllop som ni båda drömt om. Det är också enkelt att, efter en prioriteringslista, avsätta specifika summor i budgeten till de olika delarna. De delar som ni prioriterar högst bör få störst del av budgeten och så vidare.

Spara eller slösa?

Att spara ihop till ett bröllop tar olika lång tid beroende på ekonomisk situation och vilken typ av bröllop som ni drömmer om. Har ni en obegränsad budget? Grattis! De flesta par får dock vara noga med planeringen och prioritera väl för att inte överskrida den lagda budgeten. Det finns dock vissa knep för att hålla nere kostnaden för ett bröllop utan att för den delen tumma på kvalitén ett är att skapa er bröllopsbudget. Se nedan för tips.

Så kan ni hålla nere kostnaden för ert bröllop

Bjud så många som möjligt till själva vigselakten, men endaste de närmaste till bröllopsmiddagen. Kuvertpriset ligger ofta ganska högt och ju fler gäster = desto större kostnad.

Håll bröllopet på en udda dag. Oftast är det väldigt hårt tryck på lördagar och ni kan få ett lägre pris på lokalen om ni väljer att ha bröllopet på en annan veckodag.

Erbjud bar till självkostnadspris i stället för fri bar.

Buffé och catering är oftast lägre i pris jämfört med en formell middag.

Be gästerna om bidrag till bröllopsresan eller festen i stället för present.

Använd naturen som dekoration av er festloka.

Förlägg bröllopsresan i ett land nära er. Håll nere kostnaden på flygbiljetterna och unna er istället lyx väl på plats.

Lycka till med att skapa er bröllopsbudget!

Skapa er bröllopsbudget

Läs Mer

Lilly & Nahoms bröllop

”Bröllopet var en helt surrealistisk upplevelse, som jag bara vil spela igen och igen i mitt huvud.”

Johanna & Simons bröllop

Dagen för bröllopet var en av vårens vackraste dagar. Läs om Johanna och Simons fina bröllop här.

Drömbröllop i Toscana

Amanda och Victor fick en magisk bröllopshelg som varade i 4 dagar och 3 nätter på en sagolik borg mitt…

Vem gör vad på bröllopet?

Under ett bröllop är det en del viktiga nyckelpersoner som ska utges. Men vad är deras uppgifter?

Hitta er bröllopsstil!

Bröllopskoordinator Nina Andersen ger sina bästa tips om hur ni hittar bröllopsstilen!

Detta har vi importerat från USA

Vi inspireras av både amerikanska filmer och sociala medier och här nämner vi ett antal amerikanska bröllopstraditioner som har fått…

Äktenskapsförord och gemensam ekonomi

Mitt i bröllopsplaneringen kanske det inte känns så romantiskt att prata om ekonomi, men att göra det är viktigt, för…

Vårt bröllop: Erika & Kevin

Vi blev ett par tredje gången gillt, Kevin är trilling, 3 barn, 3 dagars-bröllop, 3 juni 2023. (Fotografen visade sig…

Alexandra och Adams bröllop

På vår resa att hitta den perfekta bröllopsplatsen besökte vi ett flertal platser. För oss var det viktigt att platsen…

Sophia och Rasmus lantliga bröllop

Vi var överens om tema och känslan vi ville ha. Ett lantligt tema med personliga inslag och en lättsam atmosfär.…

Anna & Patriks tredagars hotellbröllop

Vi visste exakt hur bröllopet skulle vara: det skulle vara en helg av firande.

Jasmine & Jespers romantiska strandbröllop

Vi valde att gifta oss på Gotland, på en strand och plats som betyder mycket för oss som par. Vi…

First Look – inte enbart för brudgommen

Vilka first looks kan vara värda att föreviga? Gör dig redo för några känsloladdade idéer!

Vårt bröllop: Annie & Johan

Från frieri till bröllop och bebis på ett år!

Dresscode – så tolkar du klädkoden på inbjudan

De fyra etablerade klädkoderna är högtidsdräkt, jacquet, mörk kostym och kavaj

Min bröllopssajt

Med en egen bröllopshemsida gör ni det enkelt för gästerna och er själva. Hemsidan är enkel att skapa och era…

Få koll på det juridiska

Många svenskar lever i den romantiska bubblan att kärleken övervinner allt och att det är tråkigt och oromantiskt att avtala…

Hitta din bröllopsfotograf!

Se till att föreviga er bröllopsdag genom att anlita en professionell bröllopsfotograf.

Äktenskapslöften: Hur skriver man dem?

Det finns inget mer personligt, romantiskt och intimt än att skriva äktenskapslöften till varandra på bröllopsdagen.

Offline vigsel, online bröllopsfest

Att använda Sociala Medier på rätt sätt kan verkligen ha stor positiv effekt i samband med bröllopet.

Skapa rätt stämning på bröllopsfesten

För många nygifta är musiken på bröllopsfesten väldigt viktig, den sätter den rätta stämningen och är ofta avgörande i underhållningssynpunkt.…

Vårt bröllop: Johanna & Matthias

”Med en hel bröllopshelg på slottet fick vi tid att fira med alla våra närmaste, umgås med våra andra gäster…

Konsten att skriva önskelista

Få tips om hur ni kan underlätta för gästerna att hitta den perfekta bröllopsgåvan.

Vickning – ett uppskattat inslag

Vickning, nattamat, nattsexa… kärt barn har många namn. Vickning är en enklare måltid som serveras framåt småtimmarna på festliga tillställningar…

Vad har du i din brudväska?

Vilka saker ska man ha i brudväskan? Här är våra tips:

Anländ till festen med stil

Har ni en plan hur ni vill anlända till bröllopsfesten eller är ni i desperat behov av tips och idéer?…

Gift er först – festa senare!

Wed first – party later; gift er först – festa senare. Vad är fördelarna med ett sådant upplägg?

Inga bekymmer

På bröllopsdagen vill ni att allt ska bli perfekt. Men att gå omkring och oroa sig på den stora dagen…

Cecilia och Daniels bröllop

"Det allra bästa på kvällen var alla fantastiska tal! Vi var inte alls förberedda på hur otroligt bra och roliga…

Berätta om ditt unika bröllop!

Har du precis gift dig? Vi vill gärna höra om ert bröllop och dela med oss av era råd och…

Bröllopsbudget

Ladda ner vår mall för bröllopsbudget och få koll på dina bröllopskostnader!

Sanna & Christoffers bröllop

Läs om Sanna och Christoffers drömbröllop i Toscana!

Så får ni det ni önskar er

Varje år ges bröllopsgåvor för flera miljarder bort. Det kräver att brudparet bör ha vissa tankar om vad de önskar…

Amanda & Simons bröllop

”Den bubbla vi var i under dessa tre dagar var som en saga. En sann saga. Och nu – happily…

Vårt bröllop: Linnéa och Niclas

Vårt bröllop var tveklöst den bästa helgen i våra liv. Trots skyhöga förväntningar står du där på söndagen och ser…

20 romantiska vinterdejter för dig och din partner

Vi har listat 20 romantiska vinterdejter som kommer att ge er en underbar julhelg tillsammans.

Bästa bröllopsfoto 2023

Se de 50 bästa av nästan 10 000 bilder från fotografer runt om i hela världen.

Presenter till matälskare

En pizzaugn från Ooni med dess höga temperaturer säkerställer att din hemmagjorda pizza blir perfekt, oavsett om du är nybörjare…

9 romantiska julfilmer för två

Vi räknar ner dagarna till julafton och medans vi väntar kan du krypa under filten och titta på dessa 9…

Så skapar ni den perfekta hemsidan för ert bröllop

Er bröllopshemsida är mer än en formalitet, det är en viktig källa som håller era gäster informerade.

Barn på bröllop

Ska ni ha barn med på ert bröllop? Om ni vill ha ett barnvänligt bröllop finns det flera sakar att…

QUIZ: Vilket bröllopstema passar dig bäst?

Gör det här testet för att hitta det tema som passar din personlighet bäst.

Bröllopsbingo

Här kan du ladda ner ett bröllopsbingo att använda på festen!

9 Roliga aktiviteter medan gästerna väntar

Aktiviteter på bröllopet bidrar till social sammanhållning så att gästerna lär känna varandra bättre.

Förevigas i en annorlunda miljö!

Här tittar vi närmare på ämnet bröllopsfotografier tagna i annorlunda miljöer.

Vårt bröllop: Diana & Johannes

"Något av det finaste på vårt bröllop var ceremonin när vi fick se varandra för första gången."

Vårt bröllop: Rebecca & Hans

”En intim tillställning för våra närmaste men samtidigt en riktigt bra bröllopsfest.”

Välj dina tärnor med omsorg

Innan du väljer din brudtärna finns det några saker du ska tänka på.

Bröllop på flygplatsen

Jag hade drömt om stort bröllop i Klara kyrka inne i Stockholm men i stället blev det VIPen på Arlanda.

Vårt bröllop: Kelly & Erik

"Jag har sedan barnsben drömt om att få gifta mig i en sagolik prinsessklänning med slöja och tiara till"

Vårt bröllop: Tove och Hampus

Redan innan paret lämnade första mötet var det bestämt att bröllopsdagen skulle spenderas på slottet.

Vårt bröllop – Emelie & Gustav

Ett lantligt logebröllop med somrig och vegetarisk meny

Duo Bergh – Skapar magi med stråkmusik på bröllop

Att välja rätt musik till sitt bröllop är viktigt för att skapa den perfekta stämningen. En duo som vet exakt…

Trash the dress

Vår redaktör tog på sig en wakeboard och testade "trash the dress"-trenden. Se hur det gick här!

Vegansk bröllopsmeny

En vegansk meny är full av färg och fantasi. Vi ger dig 12 tips för en inspirerande bröllopsmeny från det…

Frieri på bioduken

Peter och Jenny var på bio för att fira ett projekt som blivit klart. Se vad som hände sen!

Vårt bröllop: Jimmy & Erica

6 maj friade Jimmy till tonerna av Streaplers Till min kära. Han försökte sjunga med men rösten brast efter några…

Vad kostar en bröllopsklänning?

Vi reder ut det många av er undrar: Vad kostar egentligen en bröllopsklänning och hur mycket är det vanligt att…

Bröllop i Toscana!

Linda och Björn gifte sig i Toscana, och här presenterar vi bilderna från det vackra bröllopet!

Emelia & Davids bröllop

”Det bästa med vår dag var alla positiva överraskningar under dagen och middagen. Läs mer om Emelia & Davids bröllop…

Judiska bröllop

Kanske är du bjuden på ett bröllop till någon som har en annan kulturell eller religiös bakgrund? I den här…

Malin & Trevors bröllop

Magiskt sagobröllop på 1700-talsslott med mytiska statyer och gnistrande kristallkronor, blommande trädgårdar och gröna alléer.

Boktipset – Kärlek utan tjafs

Boken Kärlek utan tjafs är en kompromisslös bok om relationer, med ett innehåll som verkligen berör på djupet.

Jennifer & Jens

– Det finaste minnet från vårt bröllop är vår First Look, berättar brudparet Jennifer och Jens. Läs deras berättelse här!

Sociala medier och delning av bilder

Det här med sociala medier kan vara klurigt för bröllopsgästerna. Får man använda mobiler på festen? Får man lägga upp…

Dela dina bästa bröllopstips!

Vad var det som gjorde att ert bröllop blev sådär underbart magiskt? Nu vill vi ta reda på era bästa…

Vinterbröllop – allt du vill veta

Drömmer du om ett vinterbröllop i vitt med naturen i fokus? Här kommer allt du behöver veta om vinterbröllop i…

Vad gör en bröllopskoordinator?

Vi har tagit kontakt med bröllopskoordinatorn Linn Sunesson Heimdal som berättar om hur hon hjälper brudpar planera sina drömbröllop.

Bröllopstrender i pandemins fotspår

Vi på Bröllopsmagasinet har lagt örat mot rälsen och tittat närmare på 7 bröllopstrender som vuxit fram i pandemins fotspår.

Malin Vinblad, fotografen som fångar känslan

Vi har pratat med Malin Vinblad som håller till på Gotland, och fått tips på hur man ska tänka när…

Så väljer ni tema för ert bröllop

Ett tema gör att er stora dag känns mer komplett och mer personlig för er och era gäster så välj…

Vett och etikett – före, under och efter bröllopet

Vi har tagit reda på vilken vett och etikett det är som gället före, under och efter er stora dag.

Vill du gifta dig med mig?

Behöver du inspiration till olika sätt att fria? Vi har sammanställt några romantiska idéer för ett magiskt frieri.

Lisa & Henrik Borgs bröllop

Här kan du läsa om Lisa Anckarman och Henrik Borgs fantastiska bröllop!

9 tips om hur ni bevarar kärleken

Oavsett om ni har varit tillsammans i ett eller 10 år behöver ni vårda er kärlek till varandra.

Bröllopsbåge

Vill du ha ett unikt och personligt bröllop? Bli man och hustru under en vacker och romantisk bröllopsbåge!

Drop in bröllop på Kalmar slott

Kalmar Slott har arrangerat bröllop sedan 1276 och har idag en av Sveriges populäraste bröllopskyrkor. På självaste Alla hjärtans dag…

Körschema för bröllopsdagen

Tänker ni att ni tar bröllopsdagen som den kommer utan några fasta tidpunkter? Tänk om! De bästa bröllop är planerade…

Vill du gifta dig med mig?

Ska du fria själv eller har du en nära vän som tänker fria? Visa då denna artikel och inspireras av…

21 tips inför bröllopsplaneringen

Att planera ett bröllop är roligt, men kan också vara stressigt. Här kommer 21 tips för när det är dags…

12 tips på hur ni planerar och genomför den perfekta bröllopsresan

Det finns mycket att tänka på när man planerar en smekmånad. Vi ger dig 12 tips om hur du kan…

Så väljer ni destination för er bröllopsresa – 11 tips på vägen!

Planerar du bröllopsresa? Här får du 11 tips på hur du hittar det perfekta resmålet!

9 tips – så maxar ni bröllopsfesten!

Att planera bröllopsfesten är otroligt härligt - se till att ni gör bröllopsfesten oförglömlig för era gäster!

Gruppbilder på bröllopet? Här är den kompletta guiden!

I den här artikeln guidar vi dig till de bästa grupp- och mingelbilderna.

Dags att skriva önskelista

Hur skriver man egentligen en önskelista och vad finns det för Vett- & Etikett-regler kring denna?

Sara & Philips bröllop

Sara och Philips fantastiska bröllop gick av stapeln en solig oktoberdag i vackra Norrvikens trädgårdar utanför Båstad i Skåne.

Julia & Adams bröllop

Läs Julia och Adams berättelse om sitt bröllop i Allhelgonakyrkan och hur det gick till när de blev herr och…

Bröllop i Toscana

Hanna och Jesper samlade deras vänner från alla jordens hörn och höll sitt bröllop på en högt belägen vingård i…

Josefin och Per-Anders bröllop

Josefin och Per-Anders drömde om ett stort sagobröllop men vågade aldrig tro på att det skulle infrias. Men drömmar kan…

Elopements – vad är det, egentligen?

Skippa ett stort bröllop och bara smita i väg för ett hemligt bröllop? Elopements som de så fint kallas har…

En burgerlig vigsel

Gifta dig på McDonalds i sann Las-vegas anda? Den 27 augusti öppnar McDonald´s i Nacka upp McDriven för Drive Thru-bröllop.

Så har pandemin ändrat hur vi firar bröllop

Även om vi önskar att pandemin aldrig ägt rumt finns det faktiskt några positiva påverkningar som pandemin haft.

Bröllop på Gotland

Att gifta sig på Gotland var något som vi drömde om men vi var ändå tveksamma till det; att planera…

Sandra & Christians bröllop

Vi har sedan flera år tillbaka varit säkra på att vi vill dela livet med varandra och giftermål kändes därför…

Invigning av Suite Lars Wallin

Vi blev inbjudna till den storslagna invigningen av Suite Lars Wallin på Radisson Blu Scandinavia i Göteborg.

Caroline & Patriks bröllop

Caroline och Patrik gifte sig i en intim ceremoni i Barcelona, den magiska staden som dom förlovade sig i. Läs…

Ida & Johans bröllop

En solig dag i slutet av augusti, 5 år efter att vi hade vår första dejt, gick Johan ner på…

Bröllopsfest – efter pandemin

För några gäster kan det vara en utmaning att besöka sociala tillställningar och event igen.

Fredrik & Olivias bröllop

En borttappad ring blev startskottet för Fredrik och Olivias fantastiska bröllop.

Lars Wallin designar bröllopssvit i Göteborg

Lars Wallin ingått ett samarbete med Radisson Blu Scandinavia om att designa en helt unik bröllopssvit – och vi har…

Checklista för din bröllopsplanering

Det finns mycket att hålla reda på när det gäller bröllopsplanering. Vi tipsar dig om när du ska göra vad…

Låt bröllopsplaneringen börja!

Bröllopsplaneringen är en spännande tid, men det är mycket att tänka på och komma i håg. Vi har sammanställt en…

Lyckad bröllopsmässa i Umeå!

Äntligen dags för bröllopsmässa igen och Bröllopsmässan i Umeå blev en succé!

Förnya era löften

Många par väljer att förnya sina löften. Men hur går det till juridiskt och praktiskt till? Vi har svaren.

Ge varandra en morgongåva

Att ge varandra en present morgonen efter bröllopet är fin tradition värd att bevara.