Skapa rätt stämning på bröllopsfesten

För många nygifta är musiken på bröllopsfesten väldigt viktig, den sätter den rätta stämningen och är ofta avgörande i underhållningssynpunkt. Men bör man välja levande musik eller skapa spellistor själv?

Text: Anna Storm  Foto: Adobestock.com

När du planerar ett bröllop finns det många saker att tänka på. En av dessa saker är om du vill ha musik på bröllopsfesten eller inte. Och i så fall, vilken typ av musik du vill ha. Vi pratade med Carl-Magnus Carlsson på CMC Music som har mycket erfarenhet av att spela på bröllop och gav tips och råd.

 

Vad bör man som brudpar tänka på när man hyr in musik till bröllopsfesten

Var ute i god tid, så att ni verkligen kan säkerställa just de artister/musiker som ni önskar på er bröllopsfest. Hyr inte in artister/musiker som ingår i en ”kuvertavgift” med maten etc. Det brukar oftast inte bli bra om man önskar hög kvalitét på musik och underhållning. Visst handlar det om storlek på budget, men alla brudpar har möjlighet att prioritera vad som är viktigt för dem och är en bröllopsfest fylld av musik, skratt och mycket dans viktigt för er: satsa stort och gå all-in. Tumma inte på kvalitén på den musik som spelas under bröllopsfesten.

 

Vad är idag mest populärt under bröllop; LIVE-musik, pianobar, artist eller DJ?

LIVE-musik är generellt sett utan tvekan mest populärt på bröllop då man får bra kontakt med den/de som spelar och en hög nivå på underhållning/musik. Pianobar är också vanligt förekommande då en flygel är alltid elegant och passar perfekt på bröllop och andra storslagna tillställningar. De som sett och upplevt en modern och populär pianobar vet att de bästa pianobarartisterna kan framföra allt från vackra ballader i kyrkan till fullt ös och dansgolv på festen. De levererar också perfekt musik till minglet efter kyrkan och under bröllopsmiddagen.

Om man tänker på mer ”rikskända, stora artister” så är det givetvis ett kul och uppskattat inslag på bröllopsfesten. Det är egentligen bara budgeten som sätter gränsen gällande vilken artist man kan få. När det kommer till DJ så är inte lika vanligt längre. 

De flesta bröllopspar väljer mycket hellre riktigt bra LIVE-musik eller pianobar. Väljer man inget av ovanstående brukar en del par själva sköta musiken från en egen spellista på exempelvis Spotify.

 

Hur planeras vilken musik som ska spelas?  Bestämmer ni detta eller görs det i samråd med brudparet?

Musiken bestäms alltid i samråd med brudparet. Mest specifikt fokus i diskussionerna om musiken är beträffande musiken i kyrkan då brudparet i princip alltid har önskemål om vilken musik de vill ha under vigseln. Här får vi musiker ofta komma med förslag kring passande musik om de själva inte har ett bestämt önskemål. I kyrkan spelar och sjunger man oftast 2-3 solonummer och ofta är det en kantor som kör psalmerna samt ingångs- och utgångsmarsch på orgel.

 

Vad är hemligheten för att skapa ett lyckat dansgolv?

Att ha en riktigt bred och uppdaterad repertoar. Allt ifrån senaste hitlåtarna till äldre musik och allt där emellan. Men givetvis får man när dansen dragit igång fokusera på vad som verkar gå hem hos publiken och anpassa sig så att så många så möjligt har så kul som möjligt.

LÄS MER


Håll koll på oss