Skönhetsguide för brudgummen

Även för brudgummen, är det fullt lovligt att kosta på sig lite mer än en ny frisyr och nya kalsonger inför bröllopsdagen. Perfekt från topp till tå är inte längre bara för bruden. Både hud, hår och naglar går att göra perfekta, utan att du förlorar din maskulinitet.

Text: Cathrine Engebret Foto: BSSR / Shutterstock.com

Naglar och händer
Att förebygga är en viktig del av hand och nagelvård. Ska du till exempel genom en kall vinter före ni skall i elden, så tänk på att händer och naglar blir torra och spröda på vintern. Detta för att händerna utsätts för låga temperaturer. Då är det viktigt att smörja händerna med handkräm ofta, smörj noga även på naglarna. Som komplement kan du även smörja in en droppe olja på fingertopparna varje dag. Då hålls nagelbanden mjuka och fina.

När det närmar sig den stora dagen kan du gott unna dig ett besök hos ett proffs på en salong. Här kan du till exempel få en varm vaxbehandling. Den verkar vårdande på både händer och naglar. Även en handskrubb rekommenderas, då avlägsnas effektivt döda hudceller och huden blir len och mjuk.

Fötterna
Brudgummens fötter syns inte, om han nu inte valt en lite annorlunda outfit. Ändå ger välskötta fötter och tånaglar en känsla av välmående som är guld värt på en dag som snabbt kan göra en sliten, trots all sin glädje och storhet. Detta drabbar ofta speciellt fötterna. Börja i god tid och låt det bli en vana att skrapa bort förhårdnader, klippa naglarna och vårda nagelbanden. En gång i månaden är ett bra intervall.

Detta kan du så klart göra själv men några dager innan bröllopet kan det vara bra att unna sig en riktig pedikyr på en salong. Här får du ofta även en härlig fotmassage, vilket verkligen kan ge dig en stunds avslappning under en annars hektisk period.

Huden
Även när det kommer till hudvård lönar det sig att börja i tid för att få huden att se så bra ut som möjligt på bröllopsdagen. Ett hett tips är ta en timme hos en hudterapeut, cirka sex månader innan bröllopet. Då kan du få en djupgående behandling och goda råd om vad som passar bäst för just din hud. Om du har några speciella hudproblem, har du gott om tid att starta ett eventuellt behandlingsprogram. Om inte, får du bra tips om hur du själv kan sköta din hud på bästa sätt. Men tänk på att inte ta den första behandlingen nära inpå bröllopet. Huden kan reagera med rodnad och kan även, i värsta fall, se finnig och oren ut under några dagar efter behandlingen.

Det viktigaste oavsett är att rengöra huden noga morgon och kväll med produkter som är rätt för din hud. Se också till att ge huden rikligt med fuktighet. Det är det bästa den vet. Passa på att äta rätt och att dricka mycket vatten.
Låt gärna huden under ögonen få lite extra omsorg. Svarta ringar och påsar under ögonen är inte speciellt läckert och speciellt inte på en uppklädd och stilig brudgum. Ögonkräm kan förebygga detta. Den tunna huden kring ögonen har behov av extra omvårdnad och näring. Just därför är ögonkrämen ett bra komplement till hudkrämen.

Håret
Beställ tid hos frisören i god tid innan bröllopet. Se till att få en bra klippning och råd om hur du ska sköta ditt hår och vilka produkter du ska använda till din hårtyp. Då kan du göra en insats för ditt hår som varar länge och som gör att det är som mjukast, blankast och på sin absoluta topp inför bröllopsstylingen.

Några generella tips när det gäller att sköta om håret är att begränsa hårtvättandet till varannan eller var tredje dag. Om håret tvättas för ofta kan den naturliga fettproduktionen i håret öka, vilket skapar obalans i både hår och hårbotten. Balsam bör för övrigt alltid användas efter både hårtvätt och hårkur. Detta eftersom balsamen hjälper till att sluta samman håret efter behandlingen.

Nu är det ju inte bara på huvudet män har hår som behöver trimmas. Hår på bröstet är kanske okej, men hår i näsan eller ögonbryn som spretar åt alla håll kan snabbt förstöra ett elegant uttryck. Kom därför ihåg att grabba tag i pincetten ibland, så att du har full kontroll på både ögonbryn och näshår. För att få bort hår i näsan kan man eventuellt använda sig utav en näshårstrimmer.

Solning med eller utan solarium
Speciellt för de som ska gifta sig på våren/ försommaren kan det vara frestande att leta efter en hjälpande hand när det kommer till hudfärgen. Inte sällan ska brudgummen bära vit eller ljus skjorta. Då kan det vara lite tjusigare att framträda i en lite mer attraktiv färg än den blåbeiga färg man har i ansiktet och på halsen efter en lång vinter. Och självklart är det okej att fuska lite. De vanligaste lösningarna är solarium, spraytan eller brun utan sol kräm. En del tycket att spraytan eller brun utan sol krämen är kletig och föredrar därför solarium. Medan andra vill skona huden så mycket som möjligt och därför väljer just spray eller kräm.

Om man väljer solarium är det avgörande för ett bra resultat att börja i god tid. Att chocksola en vecka innan bröllopsdagen är absolut inte att rekommendera. Då kan man i värsta fall riskera att bli kraftigt bränd och knallröd hud är absolut inte läckert till en ljus skjorta! Eller någon annan färg heller för den delen.

Om valet faller på spraytan eller brun utan sol, är de en rekommendation att testa ut denna i god tid i förväg, så man vet hur huden reagerar. Den sista spraytanen innan bröllopet ska genomföras senast två dagar innan. Men alltså, testa den en gång eller två, så du är säker på att hitta rätt nyans. Gul eller orange hud är nämligen inte heller speciellt läckert, oavsett vilken färg du har på skjortan.

Tandblekning
Många brudgummar berättar att de aldrig lett så brett som på sin bröllopsdag. Så om du någon gång funderat över att fixa till dina tänder, så är tiden inne nu. Tandblekning är inte speciellt komplicerat, men det rekommenderas att ta hjälp av ett proffs. Prata med din tandläkare, han eller hon kommer att kunna berätta för dig om dina tänder bör blekas eller inte. Alla tänder går nämligen inte att bleka. Var också observant på att även tandblekning bör genomföras i god tid innan bröllopet. Nyblekta tänder kan nämligen färgas av speciell mat och dryck som rödvin, kaffe och liknande.