Skor till bröllopet -hitta rätt klack!

Du har valt bröllopsklänning och nu ska beslutet om skor tas. Det finns mycket att tänka på i valet av skor, inte minst vilken typ av klack och höjd på klacken. Vi har satt samman en smart guide så du kan hitta rätt klack till klänningen.

Text: Sofia Löf  Foto: Rainbow Club

Olika klackar
Klackar på skor har funnits i stort sett sen skon uppfanns. Under antiken hade de egyptiska slaktarna klackar ”för att höja sig över de dödliga”, mongoliska ryttare bar klackar för att få ett fastare grepp i stigbygeln och under 1600-talet var höga klackar tecken på att man tillhörde högre klasser. Under årens lopp har klackarna ändrat utseende och det finns idag mängder med olika typer av klackar. Bröllopsskorna är förutom klänningen det viktigaste i brudens bröllopsklädsel och fler och fler brudar vill visa upp sina skor. Även bröllopsfotograferna tycker om att ta detaljbilder på skorna, när bruden gör sig i ordning för sin stora dag. Här listar vi de vanligaste typerna av klackar och vad de passar till.

Kilklack
Utseende: Trekantig klack som går i kil under hålfoten
Passar: En kilklack är ett alternativ för de brudar som vill ha en högre klack men kanske inte är så vana att gå i högklackat. Kilklacken ger ett bättre stöd och är lättare att balansera på. Den ger samma komfort för foten som en lägre klack, men ger höjden och den glamourösa känslan av att bära högklackat. Kilklacken är extra fin till en kort klänning på ett sommarbröllop.

Fransk klack
Utseende: Mellanhög klack med rak insida och svängd utsida.
Passar: Den franska klassen passar brudar som vill ha ett mellanting mellan en låg klack och en stilettklack. Den här klacken är den vanligaste klacken på bröllopsskor och också den mest populära bland blivande brudar. En anledning till klackens popularitet är att den passar till de flesta klänningar och de flesta typerna av bröllop.

Taxklack
Utseende: Låg skulpterad klack
Passar: Denna typ av klack är vanligtvis mellan 3-5 centimeter och passar därför de som inte vill ha en hög klack. De känns festliga utan att addera mer höjd och är därför perfekt för den långa bruden. Taxklacken är också idealisk för de som inte är vana vid att bära höga klackar till vardags. I taxklacken kan man vara bröllopsfin men orka dansa in på småtimmarna. Precis som den franska klacken passar taxklacken till de flesta klänningsmodellerna.

Stilettklack
Utseende: Lång, tunn klack som kan vara upp till 20 centimeter
Passar: Stilettklacken får brudens ben att se längre ut och ger vaderna en fin form. Dessutom förbättras hållningen. Detta är det perfekta valet till en kort klänning, där bruden vill visa upp sina välformade spiror, eller en kort brud som vill komma i samma höjd som sin brudgum. Det är dock viktigt att bruden är van att bära höga klackar, annars kommer skorna att åka av innan bröllopsmiddagen. Det är också viktigt att anpassa längden på klänningen till de höga klackarna så att den inte blir för kort. Funderar du på att välja en stilettklack så tänk efter hur det ser hur där ert bröllop ska äga rum. Ska ni gå på grusgångar eller gifta er utomhus på en gräsmatta kanske du ska tänka över ditt val.

Platt klack
Utseende: Helt platt klack, syns oftast på ballerinaskor och sandaletter
Passar: Den helt platta klacken är relativt ny på bröllopsskor men ökar i popularitet. Många skor som de blivande brudarna bär till vardags har idag platta klackar och det kan därför vara ett bra alternativ för de som vill ha bekväma bröllopsskor. Är man inte heller van med höga klackar kan det också kännas vingligt och osäkert.  Ska bröllopet äga rum på en gräsmatta, en strand eller annat mjukt underlag så är den platta klacken kanske är det enda alternativet. Här är det viktigt att tänka på klänningens längd så den inte blir för lång.

Tips till bruden
Här får du några bra tips till valet av bröllopsskor!

• Ha gärna ett par ombytesskor! Då kan fötterna få lite omväxling under den långa dagen. Endast vetskapen om att man kan byta skor om man vill, kan lindra smärtan av värkande fötter.
• Rör på dig, då minskar trycket i trampdynorna!
• Ju mer dekorerad klänning nertill desto mindre dekorationer på brudskorna, och vice versa.
•Välj rätt höjd på klackarna! Om du inte är van vid höga klackar är det bästa att köra på den höjden du normalt har på dina festskor - det blir en lång dag och kväll med mycket dans.
• Använd gärna skoinlägg och undvik att fötterna ”glider runt” i skorna så du kan dansa hela natten. Dessutom förhindrar inläggen att dina tår glider över kanten på skon (om du har öppen sko).
• Gå omkring i dina nya skor 1-2 timmar varje dag i ca 5 veckor innan bröllopet. På så sätt mjukar du upp dem och hinner läka eventuella skavsår.
• Om du är ovan vid höga klackar: tänk på att sätta i klacken ordentligt och rulla foten framåt för en stadigare gång. Undvik att trippa på tårna.