Skriv önskelista

Det har blivit dags att skicka ut inbjudan till gästerna på bröllopet. Platsen är bokad, datumet är klart och nu återstår det bara att ordna med önskelistan. Här får ni tips och råd hur ni kan underlätta för såväl er som gästerna att hitta den perfekta bröllopsgåvan.

Text: Anna Storm  Foto: Shutterstock

Den största gåvan på festen är din närvaro. Så brukar det ibland stå på inbjudningskorten – men om vi ska vara helt ärliga så är det förstås fantastiskt roligt att även få öppna presenter. Att skriva önskelista till sitt bröllop kan dock vara svårt. Vad ska man önska sig, vilken prisklass ska gåvorna ligga på och hur ska man egentligen ha koll på att man inte får fyra likadana kristallvaser i bröllopspresent? För att svara på frågorna har vi delat upp processen i några enkla steg.

INFORMERA.
Det första steget är att informera era gäster om att ni har en önskelista, att den finns till för att underlätta för dem i sitt val av bröllopsgåva och för att ni ska få något som ni verkligen önskar. Ett alternativ är att skriva med en notis på inbjudningskortet om önskelistan, ett annat att hänvisa till en eventuell hemsida ni skapat för ert bröllop där önskelistan finns digitalt.

SKRIVA LISTA.
Det finns flera olika sätt att skriva sin önskelista på. Det vanligaste är att dela in listan i olika kategorier. Dessa kategorier kan vara allt från butik till prisnivå. Skriver du önskelista efter prisnivåer så dela in listan i tre olika grupper – se till att det finns gott om alternativ i de olika grupperna och gör gärna en notis om att gästerna naturligtvis kan lägga ihop till en gåva i den lite dyrare gruppen om de inte vill lägga den summan själva. Att dela in önskelistan efter prisnivåer är väldigt smidigt, men man bör också vara vaksam på att en del gäster kan ta illa vid sig om de inte har möjlighet att köpa något i den dyrare kategorin.
Väljer ni istället att dela upp listan på ett annat sätt kan ni dela in den efter olika butiker alternativt olika områden. Områden som brukar vara populära är hemmet, resor och skönhet. Undvik att önska er pengar som bröllopsgåva då detta kan skapa en pressad situation för gästerna. Om ni önskar pengar – se då till att meddela att kuverten/insättningarna ska vara anonyma.

BUTIKER ELLER DIGITALT.
Om många av gästerna kommer från samma stad kan det vara en rolig idé att lämna en önskelista i utvalda butiker. Genom att meddela gästerna vilka butiker som innehar önskelistan kan de själva gå dit och fråga efter listan. Butikspersonalen hjälper då till med inköpet och bockar av en present så fort någon köpt den.
Kommer gästerna från olika städer kan det däremot vara mer praktiskt att skapa en digital önskelista på nätet. Om ni skapat en egen hemsida för bröllopet är det enkelt att lägga upp önskelistan där för gästerna att följa. Utse i så fall en person som ansvarar för önskelistan (exempelvis toastmastern), som ser till att gästerna meddelar honom/henne så fort en gåva är köpt och därefter stryker den från listan.
Många nätbutiker och forum ordnar idag också med digitala önskelistor där ni kan skapa en lista direkt på sidan.

PRESENTÖPPNING.
Oavsett hur ni väljer att lägga upp önskelistan är det bra om det finns en person som ansvarar för bröllopsgåvorna. Förutom att se till att listan hålls uppdaterad och följs ska den ansvarige även hålla i presentöppningen. Här krävs det lite förarbete, den ansvarige ska se till att paketet redan är lite öppnat när det når brudparet och ska även läsa upp vem paketet är ifrån. När brudparet sedan öppnat paketet är det bra om det finns ytterligare en person som skriver en lista på vem som gett vad. Presentöppning kan ta väldigt lång tid och det är därför viktigt att hålla ett högt tempo och samarbeta för att göra även öppningen till en rolig del av festen.
Som gäst är det alltid trevligt att se när brudparet öppnar gåvorna. Detta kan göras vid ett tillfälle under festen, alternativt att man samlar alla dagen efter för brunch och paketöppning – det brukar vara en uppskattad tillställning.