Smycken som gnistrar på bröllopsdagen

Smycke från Min Zhong

På den stora dagen är det så mycket mer än bara vigselringen som ska glittra och glimma, det är hela du. Vi har intervjuat gludsmeder och smyckesdesigners ge inspiration till vad du kan bära för smycken på bröllopsdagen och den kanske starkaste trenden just nu är det personligt framtagna.

Text: Linnéa Wannefors   |    Foto: Min Zhong, Louise Nordström Pettersson, Graham Jones, Josefin Cummings & Jenny Fors

Smycken som gnistrar på bröllopsdagen

– Folk har oftast koll på vigselringen, men inte så bra koll på vad man kan ha till. Jag tycker nog man kan bära allt, det är ju ditt eget bröllop och det finns ju de brudar som inte ens har vit brudklänning, så när det handlar om din egen smak tycker jag du ska gå på vad du tycker är fint, säger smyckesdesignern och guldsmeden Min Zhong.

När blivande brudar kommer till henne brukar hon först fråga om de hittat brudklänningen och sedan jobba utifrån det. Eller, om klänningen inte är vald, låta smyckena styra klädvalet.

- Det man bör tänka på är för sorts skärning klänningen ska ha. Är den hög i halsen kanske man inte kan ha alla halsband, medan man kan satsa på något hängande om man har lite urringning. Jag skulle säga att du ska anpassa längden på halsband och örhängen till urringning och skärning och om man har en klänning med bara axlar tycker jag passar det bättre att ha längre örhängen, de syns mer då, förklarar hon.

Låt kronan pryda verket

En accessoarer som lyst med sin frånvaro under en tid, men som Min Zhong tror och hoppas ska få ett uppsving, är brudkronan. 

- Kronan symboliserar det här med den stora dagen, bruden är drottning, och det tycker jag att alla borde ha, det är en så himla stor dag och man är ju redan festens mittpunkt, så varför inte kröna sig själv?

Det personliga syns mer och mer

Det bohemiska, personliga och naturinspirerade har en stark influens på smyckena i dag och precis som mycket annat i samhället, går trenden åt det miljövänliga, där hantverk föredras framför massproduktion.

– En gång fick jag förfrågan att göra ett armband till en brud som ville ha en del av sin svärmor, som hade gått bort, med sig. Det blev ett armband med ett hjärtformat frö som var rött, en färg som svärmodern hade älskat. På det sättet bar hon med sig henne och hade med henne på bröllopet såsom paret hade önskat, trots att hon gått bort redan. Samma sak med hårlockar… jag tror att vi kommer se mer av det personliga framöver.

Förutom det personliga märks även en annan trend, det som kallas för statement peaces, smycken och accessoarer som talar och uttrycker något.

 För när slöjor och klänningar kan påminna om varandra, kan rätt väg i stället vara att våga vara lite modig i sina smyckesval.

– Man kan få en väldigt personlig look med stora örhängen och det kan göra hela looken. För ingen brud vill se ut som någon annan och då är smycken något där man kan ta ut svängarna, med örhängena eller en tiara. Man kan verkligen sticka ut och bära stora smycken på sin bröllopsdag, då ska man sticka ut. Tror alla kommer uppskatta det, komma ihåg det, säger Josefin Cummings, guldsmed och smyckesdesigner.

 Armarna är ett bra exempel, som oftast kan framhävas mer. 

- Eftersom man bär buketten blir det ett fokus och det är så snyggt med armband, gärna i flera rader, uppåt tio centimeter om man har pärlor, föreslår hon. 

Naturen inspirerar

Bland smycken och accessoarer syns en tydlig influens av vintage, även när det gäller ringarna. Men vill man gå åt ett annat håll kan man låta naturen och årstiderna inspirera.

- Vitt, rosa och ljusgrönt är färger som passar bra på sommaren, medan hösten är mer färgstark med vinrött, orange och rött. Tar det från naturen, säger jag och jag tror att vi nog kommer få se mer färger i ädelstenar på höstbrudarna än vårbrudarna, tror hon. 

Våga lyfta looken med färg

Vit slöja och vit klänning kanske inte är för alla, men oftast bär bruden något enfärgat – och det ger plats för färgstarka smycken. 

- Om man har en enfärgad klänning, våga ha lite färg i smycken. Det kan vara jätteläckert med något som sticker ut, så det blir lite liv. Har du en favoritfärg eller vill tar upp en färg ur buketten eller på bröllopet om man vill ha ett sammanhang, säger Jenny Fors, gludsmedsmästare och smyckesdesigner.

Glöm inte bort att tänka på bekvämligheten

Smycken i håret, smycken i öronen, smycken runt hals och armar och en brosch på bröstet. Det kan bli mycket som glittrar och glimmar under dagen, men något man inte ska glömma är att känna sig bekväm och att orka bära smyckena.

- Jag tycker de tär fritt fram att bära det man trivs i, men kanske inte örhängena ska vara för tunga, det kan bli jobbigt att ha dem en hel dag (och natt!). Och med halsband, tänk på klänningens ringning, om den går högt upp… så inte halsbandet fastnar i spetsen eller så, säger Jenny Fors.

Låt mannen gnistra i kapp med dig

Den kanske viktigaste accessoaren på bröllopsdagen är brudgummen. Mannen som ska stå bredvid dig, i nöd och lust. 

Och då är det ju inte mer än rätt att smycka honom också. 

- Männen är ju verkligen på gång, de efterfrågar svarta eller bruna diamanter i sina ringar, att det händer något i smyckena, de är mycket mer medvetna nu är för tio år sedan, säger Josefin Cummings. 

Förutom ringar brukar även armringar, slipsnålar, skjort- och manschettknappar efterfrågas, och även här ska det vara unikt och personligt.

- Det märks ju när det gäller smycken i övrigt att männen har mer att välja på nu och att de vågar ta för sig mer. Ett par manchettknappar med personlig gravyr är ju det ett jätteroligt minne till exempel, säger Jenny Fors.

Läs Mer

Ta hand om dina smycken

Dina ädlaste juveler är värda att lägga lite extra omsorg och kärlek på. Läs mer om hur du hand om…

Låt vigselringen visa dina färger

Våga välja färgade ädelstenar i din vigselring! Bröllopsmagasinet har pratat med guldsmeden Stig Granlund på Atelier Ajour.

Vilken typ av ring vill du ha?

Vigselringen finns i många olika former, färger och stenar, men vilken typ av ring ska du välja?

Design och guldsmide när det är som allra bäst

Med lång erfarenhet och ett hantverk som gått i arv kommer Gunilla Lantz kunskap och fantasirikedom väl till pass.

Personliga smycken från Gunnar Fahlström

Som juvelerare i Stockholm har vi tack vare våra kunder och våra 88 år på samma adress med egen ateljé…

Vad betyder stenen?

Vad betyder färgen och stenen i ringen? Vi ger dig en kort introduktion!

Varför den släta ringen alltid kommer vara en vinnare

En klassisk, slät vigselring är lika mycket en symbol för bröllop som diamantringarna.

Så rengör du din diamantring

Regelbunden rengöring hemma håller din diamantring skinande ren mellan gångerna du lämnar in den för professionell rengöring.

Unika vigselringar från Jewellery by Jenny

Jewellery by Jenny tillverkar unika smycken så som vigselringar, förlovningsringar och morgongåvor utifrån era önskemål med hantverk och kvalité i…

Anders Fors Guldateljé – En modern guldsmed med hantverket som ryggrad

I dag kombinerar Anders ny teknik med hantverket. Genom det digitala ritningsverktyget CAD kan han förverkliga era idéer och vara…

Handgjord kärlek

Ett av de största ögonblicken i livet är när man förklarar sin kärlek till varandra genom att växla löften.

Med historien i ryggen och blicken mot framtiden

Sedan starten 1955 har den smått ikoniska Hellströms Guld på Östermalm etablerat sig som en av Stockholms främsta guldsmedsateljéer och…

Mer av allt på Klarlund Expo 2021!

Efter ett års uppehåll på grund av pandemin kunde Nordens största ur- och smyckesmässa återigen slå upp portarna. Intresset var…

Tiffany & Co. har öppnat i Stockholm

Det välkända amerikanska lyxmärket Tiffany & Co. har nu öppnat butik på Birger Jarlsgatan 5 i Stockholm.

Stylad brudfotografering våren 2020

Sex kreativa kvinnliga företagare, alla med anknytning till Bankeryd, ett samhälle norr om Jönköping, gjorde under våren 2020 gemensam sak…

Smycken som gnistrar på bröllopsdagen

Smycken som gnistrar på bröllopsdagen. Vi har intervjuat guldsmeder och smyckesdesigners som ger dig inspiration till smycken på bröllopsdagen.

Min drömring!

Att välja vigselring är fantastiskt och ett härligt beslut att ta. Idag finns det mängder av varianter, färger, former på…

Lär dig allt om Diamanter!

Gemma ger dig allt du behöver veta om diamanter!

Så skyddar du din ring!

Har du hittat drömringen? Grattis! Här är några tips till hur du bäst kan skydda den.

Nystart för David J Butler

I Maj 2019 var det 30 år sedan David & Lotta öppnade sin butik i Malmö. Nu är det dags…

Vackra pärlor – fulla av värde och symboler

Äkta pärlor lika värdefulla som de värdefullaste ädelstenar. Men pärlorna har också varit en symbol eller visat människors rang, ålder,…

Nya smycken på marknaden från LWL Jewelry

LWL Jewelry erbjuder skräddarsydda smycken med unika stenar i en personlig design anpassad för dagens moderna kvinnor.

De senaste trenderna inom smycken

För någon vecka sedan besökte vi den stora guld- och smyckesmässan Precious Fair i Stockholm och spanade in de senaste…

De senaste trenderna inom vigselringar och smycken

I helgen besökte vi guld- och smyckesmässan New Nordic Jewellery & Watch Show i Köpenhamn för att spana in de…

Senaste inläggen

Senaste inläggen

Ta hand om dina smycken

Dina ädlaste juveler är värda att lägga lite extra omsorg och kärlek på. Läs mer om hur du hand om…

Läs mer

Låt vigselringen visa dina färger

Våga välja färgade ädelstenar i din vigselring! Bröllopsmagasinet har pratat med guldsmeden Stig Granlund på Atelier Ajour.

Läs mer

Vilken typ av ring vill du ha?

Vigselringen finns i många olika former, färger och stenar, men vilken typ av ring ska du välja?

Läs mer

Design och guldsmide när det är som allra bäst

Med lång erfarenhet och ett hantverk som gått i arv kommer Gunilla Lantz kunskap och fantasirikedom väl till pass.

Läs mer

Personliga smycken från Gunnar Fahlström

Som juvelerare i Stockholm har vi tack vare våra kunder och våra 88 år på samma adress med egen ateljé…

Läs mer

Vad betyder stenen?

Vad betyder färgen och stenen i ringen? Vi ger dig en kort introduktion!

Läs mer

Varför den släta ringen alltid kommer vara en vinnare

En klassisk, slät vigselring är lika mycket en symbol för bröllop som diamantringarna.

Läs mer

Så rengör du din diamantring

Regelbunden rengöring hemma håller din diamantring skinande ren mellan gångerna du lämnar in den för professionell rengöring.

Läs mer

Unika vigselringar från Jewellery by Jenny

Jewellery by Jenny tillverkar unika smycken så som vigselringar, förlovningsringar och morgongåvor utifrån era önskemål med hantverk och kvalité i…

Läs mer

Anders Fors Guldateljé – En modern guldsmed med hantverket som ryggrad

I dag kombinerar Anders ny teknik med hantverket. Genom det digitala ritningsverktyget CAD kan han förverkliga era idéer och vara…

Läs mer