Smycken som gnistrar på bröllopsdagen

Smycke från Min Zhong

På den stora dagen är det så mycket mer än bara vigselringen som ska glittra och glimma, det är hela du. Vi har intervjuat gludsmeder och smyckesdesigners ge inspiration till vad du kan bära för smycken på bröllopsdagen och den kanske starkaste trenden just nu är det personligt framtagna.

Text: Linnéa Wannefors   |    Foto: Min Zhong, Louise Nordström Pettersson, Graham Jones, Josefin Cummings & Jenny Fors

Smycken som gnistrar på bröllopsdagen

– Folk har oftast koll på vigselringen, men inte så bra koll på vad man kan ha till. Jag tycker nog man kan bära allt, det är ju ditt eget bröllop och det finns ju de brudar som inte ens har vit brudklänning, så när det handlar om din egen smak tycker jag du ska gå på vad du tycker är fint, säger smyckesdesignern och guldsmeden Min Zhong.

När blivande brudar kommer till henne brukar hon först fråga om de hittat brudklänningen och sedan jobba utifrån det. Eller, om klänningen inte är vald, låta smyckena styra klädvalet.

- Det man bör tänka på är för sorts skärning klänningen ska ha. Är den hög i halsen kanske man inte kan ha alla halsband, medan man kan satsa på något hängande om man har lite urringning. Jag skulle säga att du ska anpassa längden på halsband och örhängen till urringning och skärning och om man har en klänning med bara axlar tycker jag passar det bättre att ha längre örhängen, de syns mer då, förklarar hon.

Låt kronan pryda verket

En accessoarer som lyst med sin frånvaro under en tid, men som Min Zhong tror och hoppas ska få ett uppsving, är brudkronan. 

- Kronan symboliserar det här med den stora dagen, bruden är drottning, och det tycker jag att alla borde ha, det är en så himla stor dag och man är ju redan festens mittpunkt, så varför inte kröna sig själv?

Det personliga syns mer och mer

Det bohemiska, personliga och naturinspirerade har en stark influens på smyckena i dag och precis som mycket annat i samhället, går trenden åt det miljövänliga, där hantverk föredras framför massproduktion.

– En gång fick jag förfrågan att göra ett armband till en brud som ville ha en del av sin svärmor, som hade gått bort, med sig. Det blev ett armband med ett hjärtformat frö som var rött, en färg som svärmodern hade älskat. På det sättet bar hon med sig henne och hade med henne på bröllopet såsom paret hade önskat, trots att hon gått bort redan. Samma sak med hårlockar… jag tror att vi kommer se mer av det personliga framöver.

Förutom det personliga märks även en annan trend, det som kallas för statement peaces, smycken och accessoarer som talar och uttrycker något.

 För när slöjor och klänningar kan påminna om varandra, kan rätt väg i stället vara att våga vara lite modig i sina smyckesval.

– Man kan få en väldigt personlig look med stora örhängen och det kan göra hela looken. För ingen brud vill se ut som någon annan och då är smycken något där man kan ta ut svängarna, med örhängena eller en tiara. Man kan verkligen sticka ut och bära stora smycken på sin bröllopsdag, då ska man sticka ut. Tror alla kommer uppskatta det, komma ihåg det, säger Josefin Cummings, guldsmed och smyckesdesigner.

 Armarna är ett bra exempel, som oftast kan framhävas mer. 

- Eftersom man bär buketten blir det ett fokus och det är så snyggt med armband, gärna i flera rader, uppåt tio centimeter om man har pärlor, föreslår hon. 

Naturen inspirerar

Bland smycken och accessoarer syns en tydlig influens av vintage, även när det gäller ringarna. Men vill man gå åt ett annat håll kan man låta naturen och årstiderna inspirera.

- Vitt, rosa och ljusgrönt är färger som passar bra på sommaren, medan hösten är mer färgstark med vinrött, orange och rött. Tar det från naturen, säger jag och jag tror att vi nog kommer få se mer färger i ädelstenar på höstbrudarna än vårbrudarna, tror hon. 

Våga lyfta looken med färg

Vit slöja och vit klänning kanske inte är för alla, men oftast bär bruden något enfärgat – och det ger plats för färgstarka smycken. 

- Om man har en enfärgad klänning, våga ha lite färg i smycken. Det kan vara jätteläckert med något som sticker ut, så det blir lite liv. Har du en favoritfärg eller vill tar upp en färg ur buketten eller på bröllopet om man vill ha ett sammanhang, säger Jenny Fors, gludsmedsmästare och smyckesdesigner.

Glöm inte bort att tänka på bekvämligheten

Smycken i håret, smycken i öronen, smycken runt hals och armar och en brosch på bröstet. Det kan bli mycket som glittrar och glimmar under dagen, men något man inte ska glömma är att känna sig bekväm och att orka bära smyckena.

- Jag tycker de tär fritt fram att bära det man trivs i, men kanske inte örhängena ska vara för tunga, det kan bli jobbigt att ha dem en hel dag (och natt!). Och med halsband, tänk på klänningens ringning, om den går högt upp… så inte halsbandet fastnar i spetsen eller så, säger Jenny Fors.

Låt mannen gnistra i kapp med dig

Den kanske viktigaste accessoaren på bröllopsdagen är brudgummen. Mannen som ska stå bredvid dig, i nöd och lust. 

Och då är det ju inte mer än rätt att smycka honom också. 

- Männen är ju verkligen på gång, de efterfrågar svarta eller bruna diamanter i sina ringar, att det händer något i smyckena, de är mycket mer medvetna nu är för tio år sedan, säger Josefin Cummings. 

Förutom ringar brukar även armringar, slipsnålar, skjort- och manschettknappar efterfrågas, och även här ska det vara unikt och personligt.

- Det märks ju när det gäller smycken i övrigt att männen har mer att välja på nu och att de vågar ta för sig mer. Ett par manchettknappar med personlig gravyr är ju det ett jätteroligt minne till exempel, säger Jenny Fors.

Läs Mer

Anders Fors Guldateljé – En modern guldsmed med hantverket som ryggrad

I dag kombinerar Anders ny teknik med hantverket. Genom det digitala ritningsverktyget CAD kan han förverkliga era idéer och vara…

Unika vigselringar från Jewellery by Jenny

Jewellery by Jenny tillverkar unika smycken så som vigselringar, förlovningsringar och morgongåvor utifrån era önskemål med hantverk och kvalité i…

Personliga smycken från Gunnar Fahlström

Som juvelerare i Stockholm har vi tack vare våra kunder och våra 88 år på samma adress med egen ateljé…

Handgjord kärlek

Ett av de största ögonblicken i livet är när man förklarar sin kärlek till varandra genom att växla löften.

Med historien i ryggen och blicken mot framtiden

Den lilla blomma som brudgummen bär på sitt vänstra kavajslag på bröllopet kallas corsage. Oftast går corsaget i samma stil…

Mer av allt på Klarlund Expo 2021!

Efter ett års uppehåll på grund av pandemin kunde Nordens största ur- och smyckesmässa återigen slå upp portarna. Intresset var…

Tiffany & Co. har öppnat i Stockholm

Det välkända amerikanska lyxmärket Tiffany & Co. har nu öppnat butik på Birger Jarlsgatan 5 i Stockholm.

Skapar egna trender

Vi har pratat med den erfarne guldsmeden Peter Liljeroth om unika design, trender och hur man får ringen man drömmar…

Design och guldsmide när det är som allra bäst

Med lång erfarenhet och ett hantverk som gått i arv kommer Gunilla Lantz kunskap och fantasirikedom väl till pass.

Stylad brudfotografering våren 2020

Sex kreativa kvinnliga företagare, alla med anknytning till Bankeryd, ett samhälle norr om Jönköping, gjorde under våren 2020 gemensam sak…

Smycken som gnistrar på bröllopsdagen

Smycken som gnistrar på bröllopsdagen. Vi har intervjuat guldsmeder och smyckesdesigners som ger dig inspiration till smycken på bröllopsdagen.

Min drömring!

Att välja vigselring är fantastiskt och ett härligt beslut att ta. Idag finns det mängder av varianter, färger, former på…

Så skyddar du din ring!

Har du hittat drömringen? Grattis! Här är några tips till hur du bäst kan skydda den.

Nystart för David J Butler

I Maj 2019 var det 30 år sedan David & Lotta öppnade sin butik i Malmö. Nu är det dags…

Vackra pärlor – fulla av värde och symboler

Äkta pärlor lika värdefulla som de värdefullaste ädelstenar. Men pärlorna har också varit en symbol eller visat människors rang, ålder,…

Nya smycken på marknaden från LWL Jewelry

LWL Jewelry erbjuder skräddarsydda smycken med unika stenar i en personlig design anpassad för dagens moderna kvinnor.

De senaste trenderna inom smycken

För någon vecka sedan besökte vi den stora guld- och smyckesmässan Precious Fair i Stockholm och spanade in de senaste…

De senaste trenderna inom vigselringar och smycken

I helgen besökte vi guld- och smyckesmässan New Nordic Jewellery & Watch Show i Köpenhamn för att spana in de…

Senaste inläggen

Senaste inläggen

Designa din ring med Schalins Ringtailor

Schalins har tagit fram det unika verktyget "RingTailor" där du kan designa din egen ring.

Läs mer

Designa din drömring

Svårt att veta vilken ringdesign som passar just dig och din smak? Boka ett möte med med oss för att…

Läs mer

Vinnarna av Diamantjakten 2022

Vi fick nöjet att ringa upp de lyckliga vinnarna av Diamantjakten 2022!

Läs mer

Guldsmeden som inte ville lyda

Grundaren och designern Elin Zoenso har alltid gått sin egen väg och aldrig brytt sig om vad som anses rätt…

Läs mer

Guldfynd

Förlovningsringar, vigselringar och morgongåvor - se det stora utbudet hos Guldfynd.

Läs mer

Välj metall till vigselringen

Gult guld, vitguld, platina, silver, titan eller roséguld? I den här artikeln lyfter vi fram lite olika metaller till förlovnings-…

Läs mer

Möt guldsmedsmästare och juvelfattare Tomas Andreæ

Tomas Andreæ har lång erfarenhet som juvelerare och guldsmedsmästare. Intresset för smycken började redan som liten i första klass.

Läs mer

Hitta ringen som känns i hjärtat

Vi älskar kärlek. Vi älskar också juveler i perfektion, som kan följa er genom livet. Se filmen från Jarl Sandin…

Läs mer

Patrik af Forselles

Klassiska modeller med modernt tänkande - ett smycke för hela livet!

Läs mer

Gravering: ett dolt kärleksmeddelande i ringen

Att ha sin vigselring graverad med ett dolt meddelande är det ultimata sättet att personalisera din redan unika ring.

Läs mer